Tjedan u Kinoteci: Paul Verhoeven

Kreće ciklus posvećen opusu Paula Verhoevena, Kultni petak donosi provokativni erotski film Predožba Radleya Metzgera, a u tjedan nas uvodi druženje s vizualnim umjetnikom Markom Tadićem i kustoskim kolektivom WHW.

Paul Verhoeven: Bez inhibicija

Travanj i svibanj u Kinoteci posvećeni su Paulu Verhoevenu, redatelju čije je ime postalo sinonimom za autorske studijske filmove koji su pomicali granice srednjostrujaškog filma. Verhoeven je snimio niza hitova koji su postavljali trendove i standarde, provocirali, šokirali i zabavljali, a pritom su mijenjali očekivanja gledatelja i subvertirali vrijednosti sustava unutar kojeg su nastali.

Ciklus je podijeljen u pet tematskih cjelina, u kojima će se Verhoevenovi radovi naći uz rame filmova na koje se referiraju, a prvi tjedan posvećen je filmovima u kojima Verhoeven kroz estetiku različitih žanrova propituje nacionalne mitove i moralni relativizam u izvanrednim (napose ratnim) okolnostima. Ciklus otvara Crna knjiga, uzbudljiva priča inspirirana istinitim događajima o djevojci židovskog porijekla koja se krajem Drugog svjetskog rata priključuje pokretu otpora protiv nacističkih okupatora. Riječ je o raskošno produciranoj, provokativnoj i vrhunski režiranoj kombinaciji ratnog filma i trilera, koja funkcionira i kao snažna osuda antisemitizma, kojeg nisu bili pošteđeni ni nacionalni junaci. Film se našao na listama najboljih filmova 2006. godine, a drži se za jedan od najuspješnijih nizozemskih filmova svih vremena.

Slijede Svemirski marinci, adaptacija SF romana Roberta A. Heinleina, u kojoj je Verhoeven priču o borbi Zemljana protiv rase divovskih kukaca preokrenuo u satiru na američku vanjsku politiku i medijsku propagandu, koja vrlo lako može skrenuti u fašizam. Iako u vrijeme premijere nije naišao na razumijevanje kritike, Svemirski marinci danas se drže za jedan od vrhunaca Verhoevenova američkog opisa, a i dalje plijene pažnju vrhunskim specijalnim efektima i virtuozno režranim akcijskim scenama.

Tjedan zaključuje Ivan Grozni, dvodijelni povijesni spektakl Sergeja Ejzenštejna o caru koji je ujedinio Rusiju. Verhoeven ga često spominje kao jedan od svojih omiljenih filmova, a Ejzenštejnovu vizualnu raskoš, intenzitet glumačkih nastupa te specifičan odnos prema pokretu u montaži i kadriranju često je primijenjivao u vlastitim radovima.

Kultni petak: Predodžba

Travanjski Kultni petak, program namijenjen filmofilima pustolovna duha, donosi Predodžbu, klasik erotskog filma 1970-ih, koji govori o muškarcu koji se upušta u bizaran sadomazohistički odnos sa svojom bivšom djevojkom i njezinom trenutačnom partnericom. Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Catherine Robbe-Grillet, supruge poznatog francuskog pisca i filmaša Alaina Robbe-Grilleta, koji je napisala pod pseudonimom Jean de Berg te izdala 1956. godine.

Adaptacije romana prihvatio se Radley Metzger, filmaš koji je zanat ispekao kao montažer trailera europskih art-filmova za američko tržište. Liberalan pristup ljudskoj seksualnosti europskih kinematografija potaknuli su ga da se krajem desetljeća i sam okuša u snimanju sofisticiranih erotskih filmova, što je smjer kojim se nastavio baviti do kraja karijere. Predodžba spada među vrhunce njegove karijere, ali i zlatnog doba erotskog filma uopće, a i danas intrigira sugestivnom atmosferom, intrigantnom pričom i radikalnim istraživanjem zakučastih strana ljudskih emocija i seksualnosti.

Noviteti: Oskarovci

U nedjelju ćemo saznati dobitnike ovogodišnjih Oscara u različitim kategorijama, a na repertoaru i dalje možete pogledati dio favorita: izvrsni film ceste Zemlja nomada Chloé Zhao, angažiranu biografsku priču Sjedinjene Države protiv Billie Holiday Leeja Danielsa, provokativnu humornu dramu Još jedna runda Thomasa Vinterberga i dirljivu obiteljsku priču Minari Leeja Isaaca Chunga. Ljubitelji književnosti, romanse i komedije svakako neka pogledaju Emmu Autumn de Wilde, novu adaptaciju istoimenog klasika Jane Austen, u kojoj je naslovnu ulogu odigrala zvijezda Netflixove serije Damin gambit Anya Taylor-Joy.

Matineja: Čarobni prolaz

Subotnja matineja donosi Čarobni prolaz, animirani film o mladome dupinu i njegovim prijateljima, koji istražujući oceanski svijet otkrivaju prolaz koji ostvaruje želje. Riječ je o uzbudljivoj obiteljskoj avanturi Vasilija Rovenskog, koju krase fantastični animirani krajolici te nadahnuta sinkronizacija na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Paul Verhoeven: Bez inhibicija i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka