Tjedan u Kinoteci: Ususret Oscarima

Repertoar kina posvećen je kandidatima za ovogodišnje Oscare, a Vizije 25 FPS-a donose odličan filmski esej Thoma Andersena Los Angeles igra sebe, koji će vas povesti u jedinstvenu šetnju kroz povijest filma.

Ususret Oscarima: Veliko odbrojavanje
U nedjelju, 25. travnja Američka filmska akademija 93. put dodijelit će svoje nagrade u nekoliko kategorija. Popularni Oscari svake godine izazivaju veliku pozornost filmske, ali i šire javnosti, jer uz presjek ostvarenja koja su obilježila američku (a dobrim dijelom i svjetsku) kinematografiju, nude uvid u aktualna zbivanja na suvremenoj filmskoj sceni. Primjerice, velika zastupljenost filmova plasiranih preko streaming servisa svjedoče o utjecaju epidemije na tradicionalnu distribuciju u kinima. S druge strane, inicijative za veću inkluzivnost urodile su jednom od najintrigantnijih i najraznolikijih selekcija u proteklih nekoliko godina.

Minari
Minari

Uoči same dodjele Kinoteka već tradicionalno prikazuje maraton najistaknutijih kandidata za ovogodišnje Oscare. Među njima je Zemlja nomada redateljice Chloé Zhao, koja se za Oscara natječe u šest kategorija, uključujući i one za film, režiju scenarij i glavnu glumicu – Frances McDormand. Za isti broj nagrada i u sličnim kategorijama natječe se obiteljska drama Minari redatelja Leeja Isaaca Chunga, a s pet nominacija u ringu je i Djevojka koja obećava, odličan crnohumorni triler redateljice i scenaristice Emerald Fennell. Europske boje brani humorna drama Još jedna runda Thomasa Vinterberga.

Djevojka koja obećava
Foto: Djevojka koja obećava

Noviteti na repertoaru su Sjedinjene Države protiv Billie Holiday, biografska drama Leeja Danielsa o legendarnoj jazz-pjevačici iz naslova, koja se za Oscara natječe u kategoriji najbolje glumice. Tu je i kostimirana romantična komedija Emma, nova inačica književnog klasika Jane Austen, koja se za Oscara natječe u kategorijama kostima i šminke. Glavnu ulogu odigrala je fantastična Anya Taylor-Joy, zvijezda Netflixove serije Damin gambit.

Prijenos dodjele Oscara pratite na HRT 1 s noći u nedjelju 25. na ponedjeljak 26. travnja. U petak 19:30 sati, prije projekcije filma Sjedinjene Države protiv Billie Holiday pridružite nam se na razgovoru o ovogodišnjim kandidatima, u kojem će sudjelovati komentatori ovogodišnjeg prijenosa: filmski kritičar Boško Picula, modni kritičar Nenad Korkut i Mario Kozina, voditelj filmskih programa Kinoteke.

Još jedna runda

Foto: Još jedna runda

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a
Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. Kako bismo ostali u duhu ovogodišnje dodjele nagrada, u sklopu Vizija gledamo Los Angeles igra sebe, filmski esej američkog filmaša Thoma Andersena iz 2004. godine, koji je kroz niz pažljivo odabranih inserata iz različitih hollywoodskih filmova napravio jedinstveni portret prijestolnice američkog filma. Andersonov film često se nalazi na popisima najboljih dokumentarnih filmova svih vremena, a mi vas pozvimo da nam se pridružite u ovoj intrigantnoj vožnji kroz celuloidnu topografiju Los Angelesa.
Program je organiziran u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

Matineja: Duša
Ovotjedna Matineja bit će u znaku Oscara. Gledamo Dušu, odličan animirani film Petea Doctera, o jazz glazbeniku koji se večer prije velikoga koncerta mora vratiti u život. Ovaj veliki hit studija Pixar za Oscara se natječe u tri kategorije, među ostalim i onoj za najbolji dugometražni igrani film, a u Kinoteci prikazujemo njegovu sinkroniziranu verziju.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka