Tjedan u Kinoteci: I konje ubijaju, zar ne?

U sklopu Filmsko-čitateljskog kluba prikazujemo klasik Sydneya Pollacka I konje ubijaju, zar ne?, a među Novitete stiže nam iščekivani dokumentarac Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu.

Filmsko-čitalački klub: I konje ubijaju, zar ne?

Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Tema sljedećeg izdanja kluba je I konje ubijaju, zar ne? – roman Horacea McCoya i njegova istoimena adaptacija u režiji Sydneya Pollacka, koji govore o iscrpljujućim plesnim maratonima koji su bili popularni za vrijeme Velike depresije u SAD-u 1930-ih godina. McCoyev roman izrazito su cijenili francuski egzistencijalisti, dok se Pollackov film drži za jedan od najboljih i najdojmljivijih američkih filmova šezdesetih.

Uz dojmljivu priču o sustavu koji u vremenu krize tjera ljude da se okreću jedni protiv drugih, film krase i odlični glumački nastupi Jane Fonda, Michaela Sarrazina, Susannah York i Giga Younga, koji je za svoju ulogu nagrađen i Oscarom.

Noviteti: Starac i roda 

Među novitete sljedeći tjedan stiže nam Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu. Riječ je o dokumentarnom filmu Tomislava Jelinčića, koji prati odnos najpoznatije hrvatske rode Malene i Stjepana Vokića, umirovljenika iz Slavonskog broda, koji se za Malenu počeo brinuti nakon što su joj lovci ozlijedili krilo. Film je na posljednjem izdanju Liburnia film festivala osvojio Nagradu publike.

Među Novitetima i dalje prikazujemo Zvuk metala, odličnu dramu Dariusa Mardera o glazbeniku koji iznenada izgubi sluh i priključuje se zajednici nečujućih. Tu je i Ljeto ’85., novi film popularnog francuskog redatelja Françoisa Ozona, u kojem govori o odrastanju, prijateljstvu i prvoj ljubavi.

Na repertoaru i dalje možete pogledati i ovogodišnje oskarovce: Zemlju nomada Chloé Zhao, nagrađenu za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Frances McDormand).
Prikazujemo i dobitnika Oscara za najbolji strani film – Još jedna runda Thomasa Vinterberga, a na repertoar vraćamo Minari Leeja Isaaca Chunga, dramu o korejskoj obitelji u potrazi za američkim snom, nagrađenog Oscarom za najbolju sporednu glumicu (Youn Yuh-jung).

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Filmsko-čitalački klub pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka