Tjedan u Kinoteci: Potpuni opoziv

Ciklus posvećen Paulu Verhoevenu nastavljamo Potpunim opozivom, koji prikazujemo uz rame dva klasika: Hitchcockova Sjever-sjeverozapad i Langova Metropolisa, a druga polovica tjedna rezervirana je za Okolišni filmski festival.

Paul Verhoeven: Potpuni opoziv
Tematski program posvećen Paulu Verhoevenu nastavljamo projekcijom jednog od njegovih najpoznatijih filmova: Potpunim opozivom. Riječ je o adaptaciji glasovite priče Philipa K. Dicka „Pružamo vam uspomene na veliko“ o muškarcu koji – prilikom usadnje lažnih uspomena s ljetovanja na Marsu – saznaje da je upleten u nasilne pobune koje trenutačno potresaju Crveni planet. Potpuni opoziv nagrađen je posebnim Oscarom za vizualne efekte, kritika je hvalila njegov prvorazredni spoj eskapizma, svjetotvorstva i pripovijedanja, a riječ je i o djelu koje sadrži neke od reprezentativnih osobina Verhoevenova stila: težnju prema spektaklu i tehničkoj inovativnosti, sklonost prema pričama o psihofizičkom raspadu i paranoji muških protagonista te kreativni dijalog s kanonskim djelima filmske povijesti.
Tim povodom u ciklusu ćemo prikazati i dva klasika na koja se Potpuni opoziv mnogočime nastavlja. Tjedan otvara Sjever-sjeverozapad, jedno od ikoničkih djela Alfreda Hitchcocka. Verhoeven je iskoristio špijunski zaplet te motive zamjene identiteta i iskrivljavanja stvarnosti kroz paranoju protagonista kako bi ih interpretirao u svome duhu i sasvim drugom žanrovskom ključu. Tu je i Metropolis Fritza Langa, kanonsko djelo njemačkog ekspresionizma i jedan od rodonačelnika filmske znanstvene fantastike, na koji se Verhoeven nastavlja vizualnim rješenjima i klasnom stratifikacijom svijeta.

Još jedna runda
Foto: Još jedna runda

U gostima: 8. Okolišni filmski festival
U goste nam dolazi Okolišni filmski festival, čije će se 8. izdanje održavati od 6. do 8. svibnja u Kinoteci te u prostorima Zelene akcije u Zagrebu. Program se sastoji od dokumentarnih, igranih i animiranih filmova, izložbe te predstavljanja i čitanja pobjedničkih priča trećeg izdanja Homo Climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije. Festival otvara hvaljeni islandski film Halla ide u rat Benedikta Erlingssona iz 2018. godine. Ulaz na sve programe je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice, a više informacija o svim programima pronađite na službenoj stranici.

Noviteti: Filmovi nagrađeni Oscarom
Noviteti su i dalje u znaku filmova nagrađenih Oscarom. Gledat ćemo Zemlju nomada Chloé Zhao, dobitnika Oscara za najbolji film, režiju i Frances McDormand kao glavnu glumicu, zatim laureata u kategoriji najboljeg stranog filma – Još jednu rundu Thomasa Vinterberga te Minari Leeja Isaaca Chunga, koji je Oscara donio velikoj korejskoj glumici Youn Yuh-jung za sporednu ulogu.

Foto: MINARI

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Paul Verhoeven: Bez inhibicija pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka