Kinoteka: Završetak sezone

 

Ulaskom u lipanj u Kinoteci smo zaključili sezonu 2020/2021. S programima ponovno krećemo u rujnu, a za to vrijeme družimo se na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Dragi naši prijatelji i posjetitelji, još jedna godina prepuna događaja je iza nas. Premda bismo većinu njih radije gledali kao zaplete na velikome platnu, vjerujemo da nas je sve kroz što smo prošli osnažilo, pomoglo nam da posložimo prioritete i lakše se uhvatimo u koštac s izazovima, ma kakvi bili.

U sezonu smo se uvezli na četiri kotača – autom istražujući povijest filma, a godinu smo zaključili Zimskim pričama, stilski i žanrovski raznolikim filmovima inspiriranima zimom. U veljači smo s „Talentiranom gospođom Highsmith“ obilježili stotu godišnjicu rođenja majstorice psiholoških trilera Patricije Highsmith, Međunarodni dan žena u ožujku potaknuo nas je da istražimo zašto je povijest ženskog roda, a travanj i svibanj gledali smo filmove Alaina Resnaisa i Marguerite Duras istražujući prepletanje novog filma i novog romana, tj. francuskih avangardnih struja u književnosti i kinematografiji. Sezonu smo završili istraživanjem opusa Paula Verhoevena, nizozemskog hitmejkera koji je dokazao da je i unutar konzervativnog studijskog sustava moguće pomicati granice.

Uz tematske cikluse nastavili smo s prikazivanjem posebnih programa Kultni petak, Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a, Filmsko-čitateljski klub i FonoKinoteka, a neke od njih, kao što su Filmski outlet i Kontraplan, uveli smo kao programske novosti.

U sklopu Noviteta gledali smo niz nagrađivanih drama, nezavisnih i umjetničkih filmova, a neke od njih kao što su Quo vadis, Aida?  Jasmile Žbanić i Zvuk metala Dariusa Mardera, u Zagrebu su se mogli pogledati samo u Kinoteci.

Svojim najvećim uspjehom držimo to što ste nas kroz sve ove mjesece podržavali dolascima na projekcije, praćenjem programa preko weba i društvenih mreža te ostalim načinima komunikacije. Veliko je zadovoljstvo kada važne (i nama drage) naslove možemo podijeliti s drugima, stoga se nadamo da ste uživali u našim programima barem upola onoliko koliko smo mi uživali osmišljavajući ih!

Za sljedeću sezonu najavljujemo nove cikluse kojima ćemo iskušavati drugačije načine istraživanja filmske povijesti, zatim nastavak ranije započetih diskurzivnih programa koji će nadograđivati repertoar te pokretanje novih programskih cjelina, kojima ćemo sedmu umjetnost dovoditi u vezu sa srodnim umjetničkim disciplinama.

Tijekom nadolazećih mjeseci, između lipnja i rujna, pratite nas na Ljetnoj pozornici Tuškanac, gdje krajem kolovoza pripremamo „Kinoteku u šumi“, program posvećen klasicima koje ćemo prikazati na ovoj jedinstvenoj zagrebačkoj lokaciji pod zvjezdanim nebom. Za informacije o programu pratite web stranicu i društvene mreže Ljetne pozornice Tuškanac.

Želimo vam ugodno, toplo i bezbrižno ljeto i veselimo se nastavku druženja najesen!

Tim kina Kinoteka + Centra za kulturu i film Augusta Cesarca