Tjedan u Kinoteci: Krećemo u novu sezonu!

Tematski program Povratak u klupe, ljetni hitovi i konferencija o umjetnosti i kritici u organizaciji Organa vida.

Dragi prijatelji i posjetitelji, nakon ljeta provedenog na Ljetnoj pozornici Tuškanac s velikim se veseljem vraćamo u Kordunsku ulicu našoj omiljenoj Kinoteci! Tijekom proteklih mjeseci osvježili smo je fizički i programski – prebojali smo zidove, doradili nekoliko postojećih programskih linija i pokrenuli nove. O svemu tome redovito ćemo vas obavještavati, a u sezonu ulazimo kraćim tematskim programom Povratak u klupe te izborom aktualnih distribucijskih naslova u rubrici Noviteti.

10 razloga zašto te mrzim
10 razloga zašto te mrzim

Povratak u klupe: Iskoristi dan!
Red, rad i disciplina – a ponekad i njihov nedostatak – u fokusu su tematskog programa posvećenog filmovima koji govore o sazrijevanju, trudu, prijateljstvu i ljubavi. Otvara ga Radionica, intrigantni križanac drame i trilera Laurenta Canteta, dobitnika Zlatne palme za film Razred (2008), u kojem kroz priču o sudionicima jedne književne radionice stvara autentičan i dojmljiv portret mladih u propalom francuskom industrijskom gradiću.
Nastavljamo s Društvom mrtvih pjesnika (1989), inspirativnom dramom Petera Weira o profesoru književnosti koji nekonvencionalnim metodama podučavanja potiče svoje učenike da iskoriste svaki dan i uživaju u životu. Predvođen nadahnutim nastupom Robina Williamsa, riječ je o rado gledanom klasiku čiji se klub obožavatelja svakom generacijom povećava.
Na rasporedu je i Osobni rekord (1984), debitantski dugometražni film Oscarom nagrađenog scenarista Roberta Townea (Kineska četvrt, 1974). Priča je to o profesionalnom i privatnom odnosu dviju sportašica, koje se nastoje kvalificirati za Olimpijske igre u Moskvi 1980., a koje će se pritom trebati suočiti s vlastitim ograničenjima i političkim okolnostima. Riječ je o sjajnoj kombinaciji sportske drame i romanse, prilično progresivnoj za vrijeme u kojem je nastala, a koja zaslužuje da je se otkrije na velikome platnu.
Ciklus zaključuje 10 razloga zašto te mrzim (1999) Gila Jungera, slobodna adaptacija Shakespearove komedije Ukroćena goropadnica smještena u američku srednju školu. Riječ je o jednoj od najistaknutijih tinjdžerskih komedija 1990-ih, koja se prometnuo i u odskočnu dasku za karijere Julije Stiles, Heatha Ledgera i Josepha Gordon-Levitta.

Radionica
Foto: Radionica
Noviteti: Ljetni hitovi
U distribucijskoj liniji Noviteti gledamo tri debitantska filma koja su obilježila ljetna kina diljem Hrvatske. Jedan od njih je Ljubav oko svijeta, izvrstan dokumentarac Anđele i Davora Rostuhara, koji su putujući kroz 33 zemlje dijeljem svijeta nastojali predočiti mnoga lica ljubavi.
Na repertoaru je i Murina, dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, nagrađen za najbolji debitantski film na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu. Ova intrigantna priča o odnosu između mlade djevojke i njezina agresivnog oca ističe se sugestivnom režijom, prekrasnim jadranskim lokacijama te izvrsnim glumačkim nastupima.
I francuski dramatičar Florian Zeller snimio je priču o odnosu oca i kćeri. Riječ je o njegovu filmu Otac, dojmljivoj psihološkoj drami ispričanoj iz perspektive čovjeka koji boluje od demencije i postepeno gubi dodir sa stvarnošću. Prepun snažnih glumačkih nastupa i inteligentnih režijskih rješenja, Otac je film koji nećete lako zaboraviti!
Foto: Murina

Organ vida: Nove pozicije
Međunarodni festival fotografije Organ vida u svojoj OFF godini organizira međunarodnu konferenciju o suvremenoj vizualnoj umjetnici i kritici pod naslovom „Nove pozicije: umjetnost i kritika u postdigitalnom dobu“. Konferencija je koncipirana u dva tematska bloka, a obuhvaća niz teorijskih predavanja te panel diskusije s pozvanim predvačima i predavačicama. Na samome kraju konferencije dodijelit će se i Nagrada Marina Viculin, priznanje pojedincima ili kolektivu koji se izražavaju u mediju fotografije.
Ulaz na konferenciju je slobodan uz prethodnu prijavu, a više informacija potražite na ovdje.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Povratak u klupe pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka