Okupirani gradovi: Život za vrijeme okupacije

Od rujna do prosinca u kinu Kinoteka prikazuju se „Okupirani gradovi“, ciklus filmskih klasika o životu za vrijeme okupacije, inspiriran šezdesetom obljetnicom Devetog kruga Franca Štiglica.

Raznolikost i nepredvidljivost ljudske prirode do izražaja najviše dolazi u izvanrednim okolnostima. Stoga nije neobično da filmski autori inspiraciju za svoje priče često pronalaze u velikim povijesnim događajima i katastrofama, u kojima moralne vrijednosti i društvene norme dolaze na kušnju. Okupirani gradovi ciklus je filmova fokusiran na jedan takav događaj – Drugi svjetski rat, a povod mu je šezdeseta obljetnica Devetog kruga (1960) Franca Štiglica. Priča se odvija početkom rata u okupiranom Zagrebu, a govori o obitelji koja odluči spasiti život kćeri svojih prijatelja Židova udajom za svoga sina. Nastao prema scenariju Zore Dirnbach, riječ je o izvrsnom primjeru klasičnog fabularnog stila u jugoslavenskom filmu, u kojem je Štiglic kroz vrsnu kombinaciju drame, napetosti i humora snimio neupitni klasik hrvatskog filma. Deveti krug svojevremeno je prikazan u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, a sljedeće godine bila je nominirana za Oscara za najbolji strani film.

U Kinoteci prikazujemo svjetsku premijeru digitalne restauracije Devetog kruga, koja je prošle godine selektirana za sekciju Cannes Classics.

Deveti krug
Foto: Deveti krug

Program Okupirani gradovi sastoji se od trideset naslova podijeljenih u sedam tematskih cjelina, od kojih je svaka fokusirana na temu, motiv ili postupak iz Devetog kruga: početak rata, priče o odrastanju, otporu i običnim ljudima u izvanrednim okolnostima, prožetosti žanrovskog filma i ideologije, rodnih pitanja i osobne autonome te poraću. Program je žanrovski raznolik, a sastoji se od akcijskih filmova i trilera, komedija i drama, romansi i erotskih filmova, a unutar svake tematske cjeline domaći će naslov biti stavljen uz rame međunarodnih naslova na sličnu temu. U programu ćemo radove Branka Bauera, Fadila Hadžića, Hajrudina Krvavca, Živorada Žike Mitrovića i Lordana Zafranovića gledati uz rame Alfreda Hitchcocka, Fritza Langa, Jean-Pierrea Melvillea, Carrola Reeda, Quentina Tarantina te brojnih drugih autora i autorica.

Mnogi filmovi bit će prikazani u nedavnim digitalno restauriranim inačicama ili s rijetko prikazivanih 35 mm kopija izvrsne kvalitete.

Ciklus Okupirani gradovi gledamo od rujna do početka prosinca, a uz projekcije filmova sastoji se i od okruglih stolova, podcasta i online publikacije. Projekcije hrvatskih filmova u programu su besplatne, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Cjeloviti program objavit ćemo uskoro, stoga pratite našu mrežnu stranicu i društvene mreže.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva.