Tjedan u Kinoteci: Deveti krug

Ciklus Okupirani gradovi donosi premijeru digitalno restaurirane verzije Devetog kruga, predstavljamo grafički roman Plava je najtoplija boja i njegovu adaptaciju Adelin život, gledamo i čitamo Bilješke o jednom skandalu, a u goste nam stiže i festival Ja BiH… pet dana Sarajeva u Zagrebu.

 

Okupirani gradovi: Priče o odrastanju

Ciklus posvećen pričama o životu u okupiranim gradovima nastavljamo Devetim krugom, melodramom France Štiglica o zagrebačkoj obitelji koja svoga sina vjenča za kćerku prijatelja Židova ne bi li joj spasili život. Riječ je o izvrsnom primjeru klasičnog fabularnog stila u jugoslavenskoj kinematografiji, obilježenog vrsnom kombinacijom drame, napetosti i humora. Deveti krug svojevremeno je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, a u Kinoteci prikazujemo njegovu prošlogodišnju digitalnu restauraciju, koja je selektirana u prestižni program Cannes Classics. Prije projekcije o restauraciji će govoriti Vjeran Pavlinić, supervizor projekta iz Hrvatske kinoteke.

Uz Deveti krug prikazat ćemo još tri priče o odrastanju u okupiranim gradovima. Jedna od njih je Ne okreći se, sine, priča o ocu koji spašava svoga jedinca iz ustaškog internata u okupiranom Zagrebu. Sugestivna atmosfera i istančana psihologizacija likova razlog su zbog kojeg se film Branka Bauera i dalje drži za jedno od najuspješnijih ostvarenja hrvatske kinematografije pedesetih. Oba filma prikazujemo u suradnji s Hrvatskom kinotekom, a ulaz na obje projekcije je besplatan.

Uz dva domaća klasika, gledamo i Život je lijep, Oscarom nagrađeni film Roberta Benignija o ocu koji uvjeri svoga sina da je sve što se događa u logoru u koji su odvedeni samo igra, ne bi li ga zaštitio od zastrašujuće stvarnosti. Tjedan završavamo s Limenim bubnjem Volkera Schlöndorffa, satiričnom pričom o dječaku koji odbija odrasti nakon što se suoči s licemjerjem društva. Film je nagrađen Ocarom za najbolji strani film i Zlatnom palmom, a sniman je u jugoslavenskoj koprodukciji na brojnim zagrebačkim lokacijama, uključujući i okolicu Kinoteke. U slopu programa prikazujemo redateljsku verziju filma iz 2009. godine.

Rendez-vous au cinéma: Adelin život

U sklopu programa Rendez-vous au cinéma te u suradnji s izdavačkom kućom VBZ organizirali smo poslasticu za ljubitelje filma i književnosti. U ponedjeljak u 19 sati održat će se promocija hrvatskog izdanja grafičkog romana Plavo je najtoplija boja autora_ice Jul Maroh, prema kojoj je snimljen Adelin život (2013), Zlatnom palmom nagrađeni film Abdellatifa Kechichea s Adèle Exarchopoulos i Léom Seydoux u glavnim ulogama. O grafičkom romanu i njegovoj važnosti govorit će urednik knjige Vladimir Šagadin i likovna umjetnica i stripašica Helena Janečić.

Nakon razgovora slijedi projekcija filma. Ulaz na predstavljanje knjige i projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

Filmsko-čitateljki klub: Bilješke o jednom skandalu

Novosezonsko izdanje Filmsko-čitateljskog kluba Kinoteke i Bookse nastavljamo Bilješkama o jednom skandalu, odličnoj adaptaciji istoimenog romana Zoë Heller, o srednjoškolskim profesoricama upletenima u medijski skandal. Scenarističku adaptaciju romana potpisuje hvaljeni dramatičar Patrick Marber, a glavne uloge maestralno su odigrale Judi Dench i Cate Blanchet. Istaknuti valja i odličnu glazbu Philipa Glassa, koji je kao i Blanchet, Dench i Marber, za svoj rad bio nominiran za Oscara.

Ja BiH: Pet dana Sarajeva u Zagrebu

Sljedeći tjedan u goste nam dolazi filmski dio kulturne manifestacije Ja BiH… pet dana Sarajeva u Zagrebu. U kinu ćemo gledati nekoliko zanimljivih igranih i dokumentarnih filmova, među ostalim i u Cottbusu nagrađeni Pun mjesec Nermina Hamzagića te Šta tebi znači BiH?, intrigantni omnibus studentica Sarajevske filmske akademije. Ulaz na sve projekcije je besplatan uz obvezno preuzimanje karata, a više informacija potražite na blagajni.

SPID: Predstavljanje strukovnog cjenika

Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) objavio je prvi strukovni cjenik u polju dramaturgije i izvedbenog pisanja, koji uz informacija o navedenim pravima sadrži i opise poslova i mapirana područja borbe za poboljšanje uvjeta rada kojima se kao strukovna udruga želimo posvetiti i u budućnosti. Priručnik će predstaviti autorice istraživanja uz gošće Zlatku Salopek Radić, voditeljicu i urednicu Smjernica za izračun cijena djela dizajna u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva, i Selmu Banich, članicu platforme Za K.R.U.H., uz moderiranje članice SPID-a, dramaturginje Maje Sviben. Svi zainteresirani dobrodošli su na tribinu, a zbog ograničenog broja mjesta u gledalištu, molimo da se dolazak najavi na adresu info@spid.com.hr.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi i Filmsko-čitateljski klub pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka