Tjedan u Kinoteci: Okupirani gradovi

Od sljedećeg tjedna kreću „Okupirani gradovi“, ciklus filmskih klasika posvećen urbanim pričama o otporu za vrijeme okupacije, a među Novitete stiže Chungking Express, melankolično remek-djelo Wonga Kar-Waija.

Okupirani gradovi: Neprijatelj pred vratima
Okupirani gradovi program je posvećen urbanim pričama čiji se zapleti odvijaju na pločnicima okupiranih gradova tijekom, uoči i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Povod mu je šezdeseta obljetnica Devetog kruga, klasika jugoslavenske kinematografije Francea Štiglica, čija je restaurirana inačica prošle godine izabrana u selekciju Cannes Classics. Program se sastoji od sedam tematskih cjelina, a otvara je Neprijatelj pred vratima, program filmova o počecima rata.
Prvi na rasporedu je Strani dopisnik, zabavni triler Alfreda Hitchcocka o novinaru koji je protiv svoje volje uvučen u međunarodni špijunski zaplet. Iako je tijekom godina zauzeo sporedno mjesto u Hitchcockovu opusu, Strani dopisnik i dalje plijeni pažnju svojim impresivno režiranim akcijskim sekvencama i trilerskim situacijama, a i Joseph Goebbels navodno ga je nazvao prvorazrednim remek-djelom propagande.

Strani dopisnik
Foto: Strani dopisnik

Nastavlja ga Kremator, priča o praškom spaljivaču mrtvih čija opsesija dobiva sasvim novu dimenziju nakon što Češku okupiraju nacisti. Po mnogima jedan od najboljih čeških filmova svih vremena, ovaj klasik češkog novog vala mračna je satira na račun stanovništva koje je za vrijeme okupacije surađivalo s nacistima, zbog čega je nedugo nakon premijere bilo bunkerirano u matičnoj zemlji na sljedećih dvadeset godina.

Kremator
Foto: Kremator

Ovotjedni ciklus zatvara Okupacija u 26 slika, kontroverzni klasik Lordana Zafranovića, o tri prijatelja različitog etničkog podrijetla, čije živote nepovratno mijenja rat. Riječ je o jednom od najpoznatijih hrvatskih ostvarenja jugoslavenske kinematografije, koje je prikazano i u službenoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu. Film prikazujemo s 35 mm vrpce u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva. Ulaznice za film su besplatne, uz obvezno preuzimanje karte na blagajni.

Noviteti: Chungking Express
Hongkongški redatelj Wong Kar-wai jedan je od filmaša uz čije se radove lako zaljubiti u čaroliju pokretnih slika. Nedavne restauracije Wongovih najpoznatijih filmova vratile su njegov opus u fokus globalne filmske i kulturne javnosti, a nas potaknulo da ih vratimo na veliko platno. Sljedećih nekoliko mjeseci posjetitelji Kinoteke imat će priliku upoznati se s najuspješnijim ostvarenjima Wongove karijere, a prvi od njih je Chungking Express, melankolično remek-djelo o dvije neonom okupane ljubavne priče, koje je svojom modom, glazbom i estetikom definiralo devedesete te izvršilo veliki utjecaj na čitav niz redatelja, od Quentina Tarantina do Xaviera Dolana.
Među ostalim novitetima na rasporedu su i dalje Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, Murina Antonete Alamat Kusijanović, Otac Floriana Zellera i Za smrt nema vremena Caryja Jojyja Fukunage.

Foto: Murina

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka