Kontraplan: Dina Franka Herberta i njezine ekranizacije

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem o popularnim filmskim naslovima razgovaramo iz perspektive srodnih disciplina. Tema sljedećeg izdanja su kultni SF roman Dina i njezine adaptacije, o kojima će razgovarati SF autorica Riva Zmajoki, filmski kritičar Silvestar Mileta te Frank Pavich, redatelj filma Dina Alejandra Jodorowskog, čija će projekcija otvoriti raspravu.

Roman Dina Franka Herberta iz 1965. godine, zajedno sa svojim mnogobrojnim nastavcima, filmskim, serijskim i ludičkim adaptacijama te neiscrpnim vizualnim i narativnim inspiracijama, jedan je od najprepoznatljivijih multimedijskih fenomena znanstvene fantastike. U fokus mainstreama nanovo vraćena filmom Denisa Villeneuvea (2021), koji će za mnoge biti i prvi brod za Arrakis, Dina je ipak priča mitske snage dugotrajno ugrađena u kolektivni imaginarij, kao i kontinuirani izazov medijskog transfera na kojemu se uvijek iznova posrće.

 

Od nebrojenih, boljih ili gorih književnih imitacija i fanovske fikcije, preko kontroverznog filma Davida Lyncha (1984) i njegovih „verzija“ te mahom zaboravljenih televizijskih serija (2000. i 2003), društvenih (od 1979) i računalnih igara (od 1992), „najvećeg nikad snimljenog filma“ u režiji Alejandra Jodorowskog, pa sve do recentnog filmskog spektakla, slojevitost Herbertova predloška i njegovo nenadmašeno svjetotvorstvo bogatog alegorijskog, ali i tržišnog potencijala mame na nove pokušaje. Ekologija, starosjedilačko stanovništvo i pusta zemlja, feudalizam i kapitalizam, novac, resursi i profit, mesijanizam, karizmatska vlast, religija, rat i fanatizam, obiteljske sage, ljubav i izdaje, eugenika i kloniranje, prekognicizam, odnos logike i mistike, kolonijalizam i imperijalizam, utopizam… tek su neke od tema polifonog predloška na koji se poput začina neprestano navlače i pisci i redatelji i ilustratori i dizajneri.

 

O pripovjednom, tekstualnom i audiovizualnom nasljeđu fenomena Dina (a naravno i o filmu Denisa Villeneuvea) u novom Kinotekinu Kontraplanu u ponedjeljak 22. studenog 2021. razgovaraju redatelj dokumentarnog filma Dina Alejandra Jodorowskog (Jodorowsky’s Dune, 2013) Frank Pavich, autorica znanstvene fantastike i filozofkinja Riva Zmajoki te filmski kritičar Silvestar Mileta.

 

Američkog redatelja i producenta hrvatskog podrijetla Franka Pavicha Dina Franka Herberta uputila je da se s glazbenih i satiričkih tema prebaci na čileanskog vizionara Alejandra Jodorowskog koji je 1974. godine dijelom okupio, a dijelom zamislio nevjerojatnu selekciju umjetničkih genijalaca (Salvador Dalí, Orson Welles, Pink Floyd, Jean Giraud Moebius, H. R. Giger, Chris Foss, Gloria Swanson, Mick Jagger…) na dvogodišnjem milijunskom projektu koji je čak i samom svojom spektakularnom propašću uspio trajno obilježiti audiovizualnu reprezentaciju Dine i SF-a u cjelini. Film u kojemu osim Jodorowskog govore i drugi protagonisti događaja, ali i suvremeni Dinom nadahnuti filmski autori, te koji je dinamiziran ne samo arhivom, već i animacijom megalomanske knjige snimanja, premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu te je iznimno dobro primljen od publike i kritike, ušavši i u uži izbor za Akademijinu nagradu. Dina Alejandra Jodorowskog prikazuje se uoči razgovora u Kinoteci od 18 sati.

 

Rivu Zmajoki, pak, upravo je složenost i nijansiranost Herbertova univerzuma još u tinejdžerskim danima nadahnula na oblikovanje vlastita stvaralačkog svemira iz kojega od 2005. godine objavljuje priče, da bi od 2017. na Amazonu pokrenula i nezavisni izdavački projekt s djelima iz podžanra “buduće povijesti” (future history) na engleskom jeziku. Silvestar Mileta za svoj rad u polju teorije znanstvene fantastike primio je 2017. godine Nagradu SFERA, a program posvećen Dini priredio je 2019. u sklopu 1. Grossmannovog festivala fantastike i stripa.

 

Ovo izdanje Kontraplana održava se na engleskom jeziku.