Tjedan u Kinoteci: Propaganda uz kokice

Ciklus Okupirani gradovi nastavljamo filmovima koji spajaju propagandu i zabavu, a uključuje i restauriranu verziju kultnog hita Otpisani, u Novitetima gledamo Pale anđele Wonga Kar-waija i nastavak Južnog vjetra Milođa Avramovoića, a u tjedan nas uvodi razgovar o knjizi Monáda Sane Perić.

Okupirani gradovi: Propaganda uz kokice

Žanrovski filmovi često su korišteni kao sredstvo senzibilizacije šire javnosti za aktualna politička i društvena pitanja ili za stvaranje nacionalnih mitova od događaja iz prošlosti. Ciklus Okupirani gradovi stoga nastavljamo programom filmskih naslova koji su izrazito vješto i provokativno koristili, širili, zaobilazili ili subvertirali koncept propagande u žanrovskom filmu. Krećemo s Biti ili ne biti, remek-djelom politički nekorektnog humora u kojem Ernst Lubitsch maestralno spaja žanr sofisticirane komedije manira i zabune sa satiričnim pogledom na vojna i politička zbivanja, čime je stao na žulj mnogima koji su dovodili u pitanje primjerenost komičnog tretmana događaja u tada aktualnom Drugom svjetskom ratu.

Ciklus nastavljamo s I krvnici umiru! Fritza Langa, uzbudljivom ekranizacijom još jednog aktualnog događaja: atentata na visokopozicioniranog nacističkog časnika Reinharda Heydricha poznate i pod nazivom „operacija Anthropoid“. Atentat je inspirirao brojne filmove do četrdesetih godina do današnjih dana, a Langova se adaptacija ubraja među najbolje, zbog vještog koristenja žanra noirovskog trilera u svrhe otvorene antinacističke propagande. Spomenimo i to da je scenarij za film napisao Bertold Brecht, u svom jedinom (službenom) hollywoodskom angažmanu.

U petak na rasporedu je Valter brani Sarajevo, kultni partizanski akcijski film Hajrudina-Šibe Krvavca o neuništivom akcijskom heroju iz naslova, čija je lakoća suprotstavljanja hordama naci-zlikovaca najavila junake kakve će desetljeće kasnije u američkom filmu patentirati Schwarzenegger i Stallone. Nabijen akcijom, eksplozijama, karizmatičnim glumačkim nastupima i humorističnim epizodama, Valter je bio popularan i izvan granica Jugoslavije, a u Kini ga je navodno pogledalo milijardu ljudi.

U subotu je na rasporedu još jedan kultni klasik: Otpisani Aleksandra Đorđevića. Riječ je o filmskoj inačica istoimene TV serije, koja je za kino snimljena u boji. Otpisani svoju popularnost duguju uzbudljivoj priči napisanoj po uzoru na špijunske i akcijske serije sa zapada, karizmatičnim glumačkim nastupima te efektnom kombinacijom akcije i humora. U Kinoteci prikazujemo nedavno završenu digitalno restauriranu verziju, a ulaz na projekciju je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Tjedan završavamo s Nemilosrdnim gadovima, remek-djelom Quentina Tarantina prepunim humora, fantastičnih dijaloga i odličnih glumačkih nastupa. Tarantno se ovdje primio revizije propagandne estetike, od nacističke Njemačke kinematografije do zapadnih akcijskih i eksploatacijskih filmova, a inspiraciju je pronašao i u naslovima kao što su I krvnici umiru! te Biti ili ne biti, koje gledamo ranije u istome programu.

Noviteti: Južni vjetar 2 i Pali anđeli

Hongkonški redatelj Wong Kar-wai obilježio je svjetsku kinematografiju svojim romantičnim, gorko-slatkim pričama o osamljenim dušama u potrazi za razumijevanjem. Nedavne restauracije njegovih najpoznatijih radova potaknule su nas da ih vratimo na repertoar, pa nakon Chungking Expressa gledamo Pale anđele – neonom natopljenu poemu koju pamtimo po karizmatičnim glumačkim nastupima, fascinantnom korištenju širokokutnih objektiva i neodoljivom spoju humora i sjete.

Među Novitete nam stižu i dva iščekivana recentna filma iz regije: prvi je Južni vetar: Ubrzanje, nastavak istoimenog akcijskog krimića Miloša Avramovića, koji je ostvario velik uspjeh u regiji. Drugi film je A bili smo vam dobri, angažirana drama Branka Schmidta, koja u kina stiže ovjenčana nagradama na Pulskom filmskom festivalu, među ostalima i onom za najboljeg glumca (Rene Bitorajac) i scenarij.

Među ostalim Novitetima i dalje gledamo regionalni hit Toma Dragana Bjelogrlića, Plavi cvijet Zrinka Ogreste i Dinu Denisa Villeneuvea.

MaMa u gostima: Monáda

Monáda je debitantski roman Sane Perić, u kojem autorica nudi novo viđenje svakodnevice provlačeći autobiografske elemenata kroz filter naivne, ali svježe filozofije gdje se kozmičko prepleće sa psihičkim. Promišljajući sveobuhvatne teme poput tjelesnosti, ženskosti, ljubavi, rada, odnosa i smisla života, Sana o njima piše kombinacijom iritantno sveznajuće pripovjedačice iz ugla ženskog subjekta koji u prvom licu pruža spontanu interpretaciju conditione feminis, uvijek ludički naglašujući podvojenost vlastite pozicije.

O Monádi  s autoricom razgovaraju pisac i filmaš Ante Zlatko Stolica i urednik Petar Milat. Ulaz je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznica.

Matineja: Avanture obitelji Bigfoot

Nastavak popularnog animiranog filma Sin Bigfoota, u kojem Adam, njegova majka i životinjski prijatelji odlaze u novu pustolovinu, ne bi li spasili svoju dolinu od prljavih poslova naftne tvrtke X Tract. Avanture obitelji Bigfoot kroz dopadljivu priču i izvrsnu animaciju adresiraju važna ekološka pitanja, a film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka