Tjedan u Kinoteci: Tjedan korejskog filma

U goste nam stižu Tjedan korejskog filma, ZFF i Klubvizija, a među Novitetima i dalje gledamo Pale anđeleA bili smo vam dobriJužni vjetar: Ubrzanje i Tomu.

Tjedan korejskog filma: Zvijeri
U suradnji s Ambasadom Republike Koreje u Zagrebu donosimo Tjedan korejskog filma – izbor recentnih naslova iz jedne od najuzbudljivijih svjetskih kinematografija. U sklopu ovogodišnjeg Tjedna bit će prikazano pet filmova, a otvaraju ga Zvijeri koje se grebu za slamku, nagrađivani crnohumorni triler Kima Yong-hoona, koji svojom intrigantnom pričom obrađuje aktualne probleme suvremenog korejskog društva, zbog čega je uspoređivan s Parazitom.
Ovogodišnja selekcija žanrovski je raznolika, a uključuje i Ženu koja je bježala, jedan od recentnijih filmova Honga Sang-sooa, koji mu je donio nagradu za režiju na Filmskom festivalu u Berlinu, te Sretnu Chan-sil, izvrsnu humornu dramu redateljice Kim Cho-hee o profesionalnim izazovima s kojima se susreću Korejke koje umjesto tradicionalnih društvenih očekivanja odluče razvijati karijeru. Značajnu ulogu u filmu odigrala je i Oscarom nagrađena Youn Yuh-jung (Minari).
Napominjemo da je ulaz na otvaranje manifestacije – Zvijeri koje se grebu za slamku – besplatan, no da je moguć isključivo uz predočavanje valjane potvrde o cijepljenju protiv Covida.

Zagreb Film Festival: Krupni kadar
Ovogodišnji Zagreb film festival u Kinoteci gostuje s industrijskim programom Krupni kadar, kombinacijom filmske projekcije i masterclassa koja će u dvoranu u Kordunskoj ulici dovesti dva popularna filma i talente koji su zaslužni za njihov uspjeh. U četvrtak na rasporedu je Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea, Zlatnim medvjedom nagrađena satira o učiteljici koja upada u probleme nakon što na internetu završi njezin „kućni video“. U petak na rasporedu je Strahinja Banović, suvremeno tumačenje sprskog narodnog epa, koja je redatelju Stefanu Arsenijeviću donijela Kristalni globus za najbolji film na festivalu u Karlovim Varima.
Nakon svake projekcije uslijedit će masterclass s festivalskim gostima: o Baksuznom bubanju govorit će glavna glumica Katia Pascariu, dok će o Strahinji Banoviću govoriti Stefan Arsenijević.
Ulaz na projekcije moguć je isključivo uz Covid-potvrdu te prethodnu prijavu na mail hdfd@hdfd.hr.

Noviteti: Aktualni hitovi
Domaća publika objeručke je prihvatila flmske hitove iz susjedstva: Tomu Dragana Bjelogrlića i Južni vjetar: Ubrzanje Miloša Avramovića, a na platnu Kinoteke moći će ih se pogledati i sljedeći tjedan.
Među Novitetima gledamo i A bili smo vam dobri, ekplozivnu angažiranu dramu Branka Schmidta s izvrsnim Reneom Bitorajcem u glavnoj ulozi, te Pale anđele, melankoličnu gorko-slatku poemu Wonga Kar-waija o izgubljenim dušama na ulicama Hong Konga.

Matineja: Veliki crveni pas Clifford
Najmlađi filmofili sljedeće će subote moći uživati u Velikom crvenom psu Cliffordu, animirano-igranom filmu o djevojčici čije štene izraste u najvećeg psa na svijetu.
Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Klubvizija: Analogica
Zagrebački filmski laboratorij Klubvizija donosi projekciju kratkometražnih filmova s međunarodnog festivala analognog filma ANALOGICA (Italija) koji ove godine slavi 10 godina postojanja. Radovi u programu 10 godina Analogice njeguju eksperimentalni pristup filmskom mediju te koriste različite, veoma intimne jezike i narative kako bi istražili teme sjećanja i transformacije.
Program će uživo predstaviti Maja Pilati, talijanska umjetnica i članica ANALOGICE u razgovoru s Ejlom Kovačević, filmskom kritičarkom i članicom Klubvizije.

Klubvizija je jedini filmski laboratorij za rad s analognim filmom na području Hrvatske i regije, koji redovito organizira razne edukativne programe – filmske radionice, projekcije, predavanja i ostale srodne aktivnosti.

Over and over_Analogica
Over and over_Analogica

Praktične informacije
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka