Tjedan u Kinoteci: Žensko lice rata

Odnos osobne autonomije i vjernosti idealima u fokusu je zadnjeg programa u ciklusu Okupirani gradovi, unutar kojeg prikazujemo filmove Fadila Hadžića, Alfreda Hitchcocka, Paula Verhoevena i Anga Leeja, a među Novitete nam stiže Dinastija Gucci Ridleya Scotta.

Okupirani gradovi: Žensko lice rata
Ciklus Okupirani gradovi zaključujemo programom Žensko lice rata, u sklopu kojeg ćemo prikazati nekoliko filmskih naslova koji koriste rodnu perspektivu da bi istražili napetost između osobne autonomije i odanosti nacionalnim i političkim ciljevima. Otvara ga Abeceda straha, ratni triler Fadila Hadžića o agentici koja se kao sluškinja infiltrira u stan bogatih ustaških simpatizera, ne bi li pronašla popis provokatora koje je kontraobavještajna služba ubacila u redove partizana. Hadžić je špijunsku priču razigrao živopisnim likovima, s intrigantno postavljenim rodnim i klasnim pitanjima. Film prikazujemo s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz je besplatan.
Nakon projekcije Abecede straha slijedi tribina u organizaciji Saveza scenarista i pisaca izvedbenih dijela (SPID) na kojoj će sudjelovati Maša Grdešić i Marija Brajdić Vuković, mentorice novopokrenutog scenarističkog programa Zora Dirnbach . Više informacija o događaju potražite ovdje.
Program nastavljamo Ozloglašenom, jednim od najboljih filmova majstora napetosti Alfreda Hitchcocka. Riječ je o odličnoj kombinaciji romanse, screwball komedije i špijunskog trilera, u kojoj do izražaja dolazi Hitchockovo majstorstvo u kreiranju napetosti i humora. Film je poznat i po jednom od najdužih poljubaca na velikome platnu, koji je Hitchcock podijelio u nekoliko manjih segmenata od nekoliko sekundi, kako bi ismijao i izazvao cenzuru svoga vremena.
Na Hitchockov spoj transgresivne romanse i zabave na različite se načine nastavljaju i filmovi koji zaključuju program. Crna knjiga uzbudljiv je ratni triler inspiriran istinitim događajima i likovima, koje nizozemski redatelj Paul Verhoeven koristi da bi doveo u pitanje nizozemske nacionalne mitove o otporu tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je o raskošno produciranom, provokativnom i vrhunski režiranom povijesnom spektaklu, koji jednako dobro funkcionira kao visokobudžetna zabava i kao subverzivno istraživanje moralnog relativizma u izvanrednim okolnostima.
Tjedan zaključuje Požuda, oprez, Zlatnim lavom nagrađeni film Anga Leeja. Riječ je o izrazito provokativnom križancu erotske drame i špijunskog trilera, u kojem Lee koristi erotsko-romantični zaplet kako bi postavio pitanja o odnosu osobne autonomije i odgovornosti prema kolektivu ili naciji.

Noviteti: Dinastija Gucci
Na repertoar nam stiže Dinastija Gucci, novi film Ridleya Scotta inspiriran senzacionalnom istinitom pričom o obiteljskom carstvu talijanske modne kuće Gucci. Film je u procesu realizacije već gotovo dvadeset godina, a na razvoju projekta izmijenilo se niz redatelja, uključujući i Wonga Kar-waija! Projekt okuplja impresivnu glumačku ekipu koju predvode Lady Gaga i Adam Driver, a šuška se i da je jedan od istaknutijih kandidata u predstojećoj sezoni nagrada.
Među Novitetima i dalje prikazujemo Zbornicu, impresivno režiranu ansambl-dramu Sonje Tarokić, zatim vrckavu komediju Wesa Andersona Francuska depeša, satiričnu dramu Čovjek koji je prodao svoju kožu tuniske autorice Kaouther Ben Hania, neonski nokturno Pali anđeli Wonga Kar-waija te Plavi cvijet Zrinka Ogreste.

Matineja: Nesavršeni robot Ron
Nesavršeni robot Ron je o znanstveno-fantastična animirana komedija za cijelu obitelj, koja vješto isprepleće aktualnu temu, humor i izvrsnu računalnu animaciju. To je priča o Barneyu, dječaku koji se nastoji suprotstaviti sveprisutnošću društvenih medija, a Ron je njegov novi digitalni uređaju koji može hodati i razgovarati i koji je stvoren da mu bude najbolji prijatelj. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Okupirani gradovi pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka