Simbioze i filmosinteze: razgovor s Anom Hušman uz pokretne slike

ponedjeljak, 13. prosinca 2021 u 19h

„Razgovor uz pokretne slike prezentirat će materijale na kojim radim već neko vrijeme. Slike koje ga čine dolaze iz obiteljskih albuma i arhiva, novijih materijala s nedjeljnih ručkova gdje osim osobnih razmirica razmišljamo i kako doprinijeti svjetskoj revoluciji i miješaju se s filmskim snimkama pejzaža, zemlje, fotosinteze. Fokus je na procesima, postupcima obrade tla, sedimentaciji, uslojavanju, dodiru, posmatranju, sudjelovanju. Kroz te procese želim uspostaviti nove veze, drugačije interpretacije i rastvoriti determinirane uloge, želim ponuditi novu dobrodošlicu za vidljiva i nevidljiva bića.“ A. H.

 

Ana Hušman prema vlastitim riječima „radi dugo i sporo“. Razgovor s autoricom uz pokretne slike prilika je za tematiziranje međufaza i međuprostora između produkcija kroz procese bilježenja, snimanja, razmišljanja i montiranja. Razgovarat ćemo o radnim metodama i pokušajima njihovih transformacija u širokom spektru tema koje se bave suodnosima prirode i društva.

 

Događanje je dio WHW-ove serije filmskih programa i razgovora To je stvar brige, razgovor o stablima. Razgovor će moderirati Ana Dević.

Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao izvanredna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suosnivačica je udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Za svoje posljednje radove dobila je više domaćih i internacionalnih nagrada.

Program su podržali:
Grad Zagreb
Hrvatski audiovizualni centar – HAVC
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
Zaklada Kultura nova

Naslovna fotografija: Ana Hušman, stillovi iz radnih materijala Malo Polje (autorica: Nina Đurđević)

 

Ulaz je besplatan, no broj publike je ograničen, svoju kartu možete preuzeti u Kinu Kinoteka prije početka razgovora. Ulaz u kino moguć je isključivo uz predočenje Covid –propusnice.