Tjedan u Kinoteci: Nebesa

Među novitete stižu Nebesa – nova komedija Srđana Dragojevića, a godinu zaključuje Intervju s vampirom, posveta nedavno preminuloj Anne Rice.

Noviteti: Nebesa

Nakon što nas je nasmijao filmovima kao što su Parada (2011) i Mi nismo anđeli (1992), Srđan Dragojević na velika platna vraća se Nebesima. Riječ je o omnibusu od tri crnohumorne priče smještene u postkomunističko društvo puno praznovjerja, korupcije i nade, koje nude dirljiv i osebujan prikaz božjih čuda. Uigrana glumačka ekipa i Dragojevićev talent za društvenu satiru garancija su dobre zabave.
Među ostalim Novitetima pogledajte Paralelne majke, izvrsnu melodramu Pedra Almodóvara o dvije žene čiji se životi isprepleću nakon susreta u rodilištu, koja je Penelope Cruz donijela nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji. Izvrsne glumačke nastupe naći ćete i u maštovitoj komediji Francuska depeša Wesa Andersona i Dinastiji Gucci Ridleya Scotta, a humora ne nedostaje ni u Deset u pola Danisa Tanovića, humornoj drami o potrazi za najboljom ćevabdžinicom na sarajevskoj Baščaršiji s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem u glavnim ulogama.

Kultni petak (u četvrtak): Intervju s vampirom
U sjećanje na nedavno preminulu književnicu Anne Rice, autoricu svjetski popularnog serijala Vampirske kronike, staru godinu ispratit ćemo adaptacijom njezina najpoznatijeg djela – Intervju s vampirom. Ova raskošna kombinacija melodrame, povijesnog filma i strave drži se za klasik
postmodernstičkog horora, koji je našu predodžbu vampira pomogao transformirati iz zubatih čudovišta u romantične antijunake.
Premda se Riceine Vampirske kronike drže za preteče suvremenih uspješnica kao što je planetarno popularna saga Sumrak, budite upozoreni: Riceini vampiri grizu! Rice je objeručke prigrlila transgresivni potencijal vampirske mitologije, ali i ljudske korijene čudovišnosti svojih likova.

Rezultat je senzualno, provokativno i subverzivno ostvarenje koje istovremeno užasava i fascinira.
Uz sugestivnu režiju Neila Jordana, uspjehu filma pomogli su i nadahnuti nastupi Brada Pitta i Toma Cruisea u glavnim ulogama, a ne treba zaboraviti ni impresivni nastup tada dvanaestogodišnje Kirsten Dunst u ulozi Claudije, vampirice zarobljene u tijelu djevojčice, koja joj je donijela i nominaciju za Zlatni globus.

Praktične informacije
U petak, 24. i subotu 25. prosinca kino ne radi, a s programom nastavljamo u ponedjeljak, 27. prosinca.

Filmove iz kinotečnih programa Kinoteke pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka