Tjedan u Kinoteci: Paralelne majke

U Kontraplanu smo na Još jednoj rundi s Brunom Šimlešom i Mišom Grundlerom, zatim se uključujemo u sprint Maratona kratkometražnog filma, a tjedan zaključujemo Paralelnim majkama – novim filmom Pedra Almodóvara.

Kontraplan: Još jedna runda

Oscarom nagrađeni film Još jedna runda Thomasa Vinterberga u fokusu je sljedećeg izdanja Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka u kojem o popularnim naslovima razgovaramo iz perspektive srodnih disciplina. Razgovarat ćemo i o tome koliko su stereotipi o popularnosti alkohola u skandinavskim zemljama istiniti, gdje povući granicu između uživanja u alkoholu i ovisnosti te neizbježno – drži li teorija na kojoj počiva zaplet vodu.

Gosti Kontraplana su pisac, kolumnist i sociolog Bruno Šimleša, skandinavist i prevoditelj Mišo Grundler, a razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Više informacija o Kontraplanu pronađite na ovome linku.

Najkraći dan: Maraton kratkometražnog filma

Povodom najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, Hrvatski audiovizualni centar i Mreža neovisnih kinoprikazivača pripremili su Najkraći dan: Maraton kratkometražnog filma. Riječ je o programu koji već tradicionalno nudi presjek kratkometražnih naslova koji su obilježili prošlu godinu, a u Kinoteci ćemo prikazati dva programa posvećena hrvatskim kratkišima: Domaće maratonce I i Domaće maratonce II.

Među njima ističemo igrani film Roka Bičeka Kazneni udarac, adaptaciju epizode iz popularnog romana Črna mati zemla Kristiana Novaka. Tu su i nagrađivani naslovi U šumi Sare Grgurić (San Sebastian, ZFF – Kockice) i Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović (Dani hrvatskog filma – Najbolji igrani film), kao i novi animirani filmovi Marka Dješke (Sve te senzacije u mom trbuhu), Irene Jukić Pranjić (Real Boy) i Marka Meštrovića (The Raft).

Ulaz na programe je besplatan, uz obvezno preuzimanje karte na blagajni.

 

Noviteti: Paralelne majke

Na repertoar nam stiže jedan od najiščekvanijih filmova godine: Paralelne majke španjolskog redatelja Pedra Almodóvara. Ova priča o ženama koje se sretnu u bolnici neposredno prije poroda otvorila je Filmski festival u Veneciji, gdje je dobila odlične kritike, a njezin koktel emocija i humora idealna su protuteža hladnim zimskim danima.

Među ostalim novitetima pogledajte odličnu satiričnu humornu dramu Sonje Tarokić Zbornica, intrigantnu biografsku priču o Princezi Diani – Spencer Pabla Larraína te glazbeno-plesni spektakl Priča sa zapadne strane Stevena Spielberga.

Praktične informacije

U petak, 24. i subotu 25. prosinca kino ne radi, a s programom nastavljamo u ponedjeljak, 27. prosinca.
Filmove iz kinotečnih programa Kinoteke pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka