Tjedan u Kinoteci: Lux Aeterna

Ciklus „Dolazeće atrakcije“ nastavljamo s Hitchcockovim Pticama i Altmanovim Nashvilleom, u Novitetima gledamo lauerate Berlinalea i Mostre, a Vizije donose Lux Aeterna, psihodelični metafilm Gaspara Noéa.

Dolazeće atrakcije: Ptice i Nashville
U ciklusu Dolazeće atrakcije prošli smo tjedan pratili kako je otkriće zvuka utjecalo na razvoj nekih filmskih žanrova. Sljedeći tjedan pogledat ćemo dva filma koja su tehnologiju snimanja šumova odvela u nove kreativne smjerove. Jedan od njih su Ptice, adaptacija istoimene priče Daphne Du Maurier o jatima pernatih beštija koje teroriziraju kalifornijski gradić Bodega Bay. Riječ je o jednom od najstrašnijih (a usudimo se reći i najboljih) trilera majstora napetosti Alfreda Hitchocka, značajnog i po inovativnom soundtracku, u kojem je veliki skladatelj Bernard Hermann efektno isprepleo prizorne zvukove i vanprizornu glazbu jasno pokazavši da ono što čujemo može biti strašnije od onoga što vidimo.

Gledat ćemo i Nashville, satiričnu ansambl-dramu još jednog velikana sedme umjetnosti – Roberta Altmana. Ova priča o šušuru u američkoj prijestolnici country glazbe pet dana uoči godišnjeg glazbenog festivala fascinantna je kombinacija društvene i političke satire, čija su estetske inovacije – mozaična dramaturgija i preklapajući dijalozi – bili mogući upravo zahvaljujući pionirskom dostignuću u bilježenju i oblikovanju zvuka, koji je omogućavao istovremeno ozvučavanje i snimanje nekoliko glumaca i njihovih ambijenata.

Vizije: Lux Aeterna
Prvo ovogodišnje izdanje Vizija, programa posvećenog autorima koji su pomicali granice filmskog medija, posvetili smo enfant terribleu suvremenog filma Gasparu Noéu i njegovoj srednjometražnoj provokativnoj poslastici Lux Aeterna. Priča je to o dvije glumice – Charlotte Gainsbourg i Béatrice Dalle – koje se nalaze na setu eksploatacijskog filma o suđenju vješticama. Njihovo žaljenje na slabe uvjete snimanja uskoro se otima kontroli – u dobro poznatoj Noéovoj maniri.

Snimljen u produkciji modne kuće YSL i premijerno prikazan izvan konkurencije Filmskog festivala u Cannesu 2019., Lux Aeterna psihodelična je posveta filmskoj povijesti i histeriji snimanja, začinjena anarhičnim duhom, ljubavi i cinizmom. Na projekciju vas pozivamo uz napomenu da se film ne preporučuje gledateljima osjetljivima na intenzivne bljeskove svjetla. Program Vizije nastaju u suradnji s Kratkom bazom 25 FPS-a.

Noviteti: Zlatni medvjedi i lavovi
Među Novitete stižu nam naslovi koji su osvojili glavne nagrade na dva od tri najvažnija filmska festivala: Berlinaleu i Veneciji. Prvi na rasporedu je Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, provokativna crna komedija o učiteljici koja upada u nevolju nakon što njezin „kućni video“ završi na internetu.

Redatelj filma Radu Jude koristi navedeni incident kao povod za satiru čitavog niza fenomena koji karakteriziraju suvremeno rumunjsko društvo, od kojih se mnoge s minimalnim prilagodama mogu primijeniti i na naše. Baksuzno bubanje osvojilo je Zlatnog medvjeda na prošlogodišnjem Berlinaleu, a nastao je u koprodukciji hrvatske kuće Kinorama.

Na repertoar nam stiže i Događaj, Zlatnim lavom nagrađeni film Audrey Diwan, priča o studentici koja pokušava prekinuti neželjenu trudnoću u konzervativnoj Francuskoj 1960-ih. Ovo moćno djelo adaptacija je istoimenog autobiografskog romana jedne od najboljih živućih spisateljica – Annie Ernaux.

Među ostalim Novitetima pogledajte i Licorice pizza, dopadljivu filmsku vožnju dolinom San Fernando 1970-ih u društvu filmskih i glazbenih zvijezda i uvijek nadahnutu režiju Paula Thomasa Andersona. Tu je i osebujna rock opera Annette Léosa Caraxa, romantična melodrama Raspoloženi za ljubav Wonga Kar-waija, odlična psihološka drama Mračna kći Maggie Gyllenhaal te Paralelne majke, novi film majstora psihologije i melodrame Pedra Almodóvara.

Matineja: Jahač zmaja
Subotnja Matineja za naše najmlađe fimofile donosi Jahača zmaja, adaptaciju istoimene knjige za djecu autorice Cornelije Funke. Priča je to o mladom zmajiću koji s prijateljem kreće u potrebu za posljednjim utočištem srebrnih zmajeva. Pred njima je niz nevjerojatnih pustolovina i neobičnih susreta od kojih će jedan biti presudan: susret s bezdušnim čudovištem iz prošlosti čiji je jedini cilj uništenje posljednjeg zmaja. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Dolazeće atrakcije i Vizije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka