Tjedan u Kinoteci: Mračna kći

U novu godinu uvode nas adaptacija romana Elene Ferrante Mračna kći Maggie Gyllenhaal i Raspoloženi za ljubav Wonga Kar-waija, a prisjetit ćemo se i kinouspješnica kao što su DinaMurina i Toma.

Noviteti: Mračna kći
U Kinoteku stiže Mračna kći, adaptacija istoimenog i u nas nedavno prevedenog romana Elene Ferrante. Ova talijanska spisateljica svjetsku je slavu stekla svojim istančanim portretima žena na životnim prekretnicama, a Mračna kći drži se za jedno od njezinih najboljih ostvarenja. Priča je to o ženi koja ljetne praznike provodi na talijanskom jugu, prvi put bez svojih kćeri. No dolazak bučnih Napolitanaca prekinut će njezinu mediteransku idilu.
Adaptacije romana prihvatila se glumica Maggie Gyllenhaal, a prvorazrednu glumačku ekipu predvodi oskarovka Olivia ColemanMračna kći svjetsku je premijeru imala na festivalu u Veneciji, gdje je ispraćena ovacijama, a kritika je posebno hvalila Gyllenhaalinu sigurnu režiju, ambicioznu priču i dojmljivu glumačku postavu.

Noviteti: Raspoloženi za ljubav
Dašak filmske čarolije na samom početku godine osigurat će Raspoloženi za ljubav, jedan od najljepših i najboljih filmova svih vremena, u režiji hongkoškog majstora pokretnih slika Wonga Kar-waija. Priča se odvija u početkom 1960-ih u Hong Kongu, a prati muškarca i ženu iz iste zgrade, koji saznaju da su im bračni partneri zapravo ljubavnici.
Raspoloženi za ljubav premijerno je prikazan 2000. godine u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Tony Leung Chiu-Wai osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Christopher Doyle posebno priznanje kao direktor fotografije. Sam film čest je gost na popisima najboljih filmova svih vremena, a njegov utjecaj vidljiv je i u radovima filmaša kao što su Barry Jenkins i Xavier Dolan. U Kinoteci prikazujemo njegovu nedavno restauriranu inačicu.

Ostali Noviteti: DinaMurina i Toma
Među ostalim Novitetima na repertoaru se nalazi nekoliko komedija, koje će svojim humorom razvedriti i najtmurnije zimske dane. To su Francuska depeša Wesa Andersona, Nebesa Srđana Dragojevića i Deset u pola Danisa Tanovića.
Prikazujemo i odličnu satiru Zbornica Sonje Tarokić te izvrsnu melodramu Paralelne majke Pedra Almodóvara.

Dio repertoara posvetili smo i distribucijskim uspješnicama koje su obilježile prethodnu sezonu, a to su znanstveno-fantastični spektakl Dina Denisa Villeneuvea, biografska drama Toma u režiji Dragana Bjelogrlića i Gorana Lisinca te nagrađivana priča o odrastanju Murina Antonete Alamat Kusijanović. Svaki od ovih filmova pravi je užitak gledati na velikome platnu stoga je ovo idealna prilika da nadoknadite propušteno – ili da utvrdite gradivo!

Matineja: Encanto: Naš čarobni svijet
Prva (n)ovogodišnja Matineja, program usmjeren našim najmlađim filmofilima, rezerviran je za novu uspješnicu studija Disney, a radi se o filmu Encanto: Naš čarobni svijet Jareda Busha i Byrona Howarda.
To je priča o neobičnoj obitelji Madrigal, koja živi skrivena u začaranoj kući u planinama Kolumbije u divnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto. Junakinja filma je djevojčica Mirabela, koja će morati spasiti svoju obitelj od iznenadnih nevolja.
Uz vrhunsku animaciju, nadahnutu sinkronizaciju i pjesme za koje je zaslužan nagrađivani Lin-Manuel Miranda (autor mjuzikla Hamilton), riječ je o još jednom nezaobilaznom naslovu za najmlađe gledatelje.

Praktične informacije
Filmove iz kinotečnih programa Kinoteke pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka