Tjedan u Kinoteci: Najgora osoba na svijetu

U goste nam stiže 15. izdanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma s programima posvećenima Sanji Iveković i Amosu Vogelu, ciklus Dolazeće atrakcije posvetili smo pionirima filmske magije, a među novitetima gledamo Najgoru osobu na svijetu Joachima Triera.

Filmske mutacije: Slika egzil oči žudnja
Petnaesto izdanje Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma održat će se od 31. siječnja do 2. veljače u kinu Kinoteka, uz retrospektivu radova Sanje Iveković te tematski program posvećen Amosu Vogelu, filmskom vizionaru i autoru kultne knjige Film kao subverzivna umjetnost.
Program uključuje pregršt kultnih, antologijskih i rijetko prikazivanih naslova, stoga ne propustite jedinstvenu priliku da ih pogledate na velikome platnu. Ulaz na sve projekcije je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni, a više o programu saznajte ovdje.

Dolazeće atrakcije: Začarano platno
Magija pokretnih slika proizlazi iz uvjerljive priče, sugestivne režije, ali i tehničkih inovacija koje izražajnost slike šire onkraj ograničenja kinoplatna. Stoga smo sljedeće termine ciklusa Dolazeće atrakcije posvetili postupcima koji uvelike unaprjeđuju iskustvo gledanja filma, a da ih ne primjećujemo ili ih uzimamo zdravo za gotovo.
Filmska bajka Bagdadski lopov, inspirirana pričom iz Tisuću i jedne noći, prva je iskoristila obojanu pozadinu da protagoniste svoje raskošne priče o intrigama i ljubavi s lakoćom proveze stvarnim i izmaštanim svjetovima.
CinemaScope je format koju su filmski studiji uveli kako bi velikim ekranom i slikom proširenom s lijeve i desne strane konkurirali sve popularnijim televizijskim ekranima. Format se najčešće koristi u spektaklima, ali i onima koji žele maksimalno iskoristiti izražajnost krajolika, veduta ili prostora. Jedan od prvih filmova snimljenih CinemaScopeom je Kako se udati za milijunaša, romantična komedija s Marilyn Monroe, Betty Grable i Lauren Bacall o ljubavnim putešestvijama solo djevojaka u New Yorku pedesetih.
Tjedan zaključuje Čarobnjak iz Oza, klasik Viktora Fleminga i jedan od prvih dugometražnih filmova u koloru, koji je pokazao da boja u filmu može djelovati i realistično i dovoljno magično da gledatelje transponira u svijet njegova začaranog platna.

Noviteti: Najgora osoba na svijetu
Na repertoar stiže Najgora osoba na svijetu, novi film norveškog redatelja Joachima Triera, poznatog po rado gledanim filmovima Oslo, 31. kolovoza (2011), Glasnije od bombi (2015) i Thelma (2017). Priča o neodlučnoj djevojci čiji se život mijenja nakon što upozna 15 godina starijeg muškarca premijerno je prikazana u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojila nagradu za scenarij, a među vodećim je kandidatima za nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma. Kritika je Trierov film prozvala instant-klasikom, hvaleći njegovo osvježavanje konvencija romantične komedije, razigranu kombinaciju humora i drame te nastup Renate Reinsve u glavnoj ulozi.
Među ostalim Novitetima gledamo atmosferični psihološki triler Ulica noćnih mora Guillerma del Tora te urnebesnu, Zlatnim medvjedom nagrađenu crnu komediju Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea.

Matineja: Moja čudovišna obitelj 2
Nastavak popularnog filma o pustolovinama Wishboneovih, obitelji monstruma koji nakon nedaća iz prvoga dijela žive običnim i mirnim životima. No nakon što im se u život upetljaju lovci na čudovišta, obitelj Wishbone se ponovno pretvara u vampira, Frankensteinovo čudovište, mumiju i vukodlaka kako bi – zajedno sa svojim životinjskim pomoćnicima – spasili svoje prijatelje i pronašli sreću. Moju čudovišnu obitelj 2 pogledajte sinkroniziranu na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Dolazeće atrakcije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka