Tjedan u Kinoteci: Niste još ništa čuli!

U kinotečnom programu kreće ciklus Dolazeće atrakcije, posvećen tehnološkim inovacijama koje su obilježile povijest filma, a među Novitete stižu Annette Léosa Caraxa i Licorice pizza P. T.-ja Andersona.

Dolazeće atrakcije: Niste još ništa čuli!

Dolazeće atrakcije: Film i tehnologija novi je kinotečni ciklus u kojem ćemo se pozabaviti tehnološkim inovacijama koje su oblikovale povijest kinematografije. Sastoji se od antologijskih, pionirskih i klasičnih ostvarenja u kojima su tehničke novotarije preobražene u umjetničke geste. Prvi dio ciklusa podnaslovljen je kao Niste još ništa čuli!, a posvećen je pojavi sinkroniziranog zvuka, koji je pokrenuo novu eru u povijesti pokretnih slika.

Ciklus otvara Pjevač jazza Alana Croslanda, prvi dugometražni film u kojem je u glazbenim točkama korištena mogućnost snimanja i reprodukcije sinkronizirane slike i zvuka. Pojava zvuka omogućila je veći stupanj realističnosti u filmu, pa su se stoga pojavili i žanrovi koji su adresirali različite aspekte društvene i ekonomske stvarnosti, a među njima backstage mjuzikl i gangsterski film. Lakonoga parada Lloyda Bacona i Busbyja Berkeleya jedan je od najboljih mjuzikala iz 1930-ih, koji i dalje fascinira vrckavim i zajedljivim dijalozima i vrhunskim koreografijama. Lice s ožiljkom Howarda Hawksa kontroverzni je i često cenzuriran krimić, koji je publici omogućio da uživa u raznolikosti američkih urbanih naglasaka te zastrašujućem zvuku pucnjeva i strojnica, koje su njegov intrigantni zaplet inspiriran životom Ala Caponea učinili još uzbudljivijim.

Tjedan zaključuje Pjevajmo na kiši, klasik Genea Kellyja i Stanleya Donena, koji se bavi upravo razdobljem u kojem je industrija s nijemoga filma prešla na zvučni. Hvaljen zbog vrhunske koreografije i spektakularnih plesnih točaka, duhovitih dijaloga i vješte ilustracije industrije na prekretnici, Pjevajmo na kiši i dalje osvaja svojim optimizmom, energijom i svježinom, a njegov sedamdeseti rođendan, koji obilježavamo ove godine, jedan je od povoda za ciklus.

Više o ciklusu Dolazeće atrakcije potražite na ovoj poveznici.

Noviteti: Annette i Licorice pizza

Na repertoar nam stižu dva nova naslova kojima se dugo veselimo! Prvi je Licorice pizza, novi film Paula Thomasa Andersona, u kojem govori o odrastanju dvoje kalifornijskih tinejdžera u dolini San Fernando. Kritika je film opisala kao vremenski stroj u 1970-e, kada se i odvija radnja filma, a hvalila je Andersonov osjećaj za mjesto, vrijeme i pouzdano izvrsnu režiju.

Drugi novitet na repertoaru je Annette, novi film jednog od najosebujnijih autora sedme umjetnost – Léosa Caraxa, poznatom po Svetim motorima iz 2012. godine. Riječ je o maštovitoj rock operi u kojoj Adam Driver i Marion Cotillard igraju stand-up komičara i opernu pjevačicu čiji će se život promijeniti rođenjem prvog djeteta. Film je otvorio Filmski festival u Cannesu.

Među ostalim novitetima pogledajte i Mračnu kći, fascinantnu adaptaciju istoimenog romana Elene Ferrante u režiji Maggie Gyllenhaal, zatim Paralelne majke, novu melodramu majstora žanra Pedra Almodóvara, te jedan od najljepših filmova svih vremena – Raspoloženi za ljubav Wonga Kar-waija, koji prikazujemo u novoj restauraciji.

Matineja: Pčelica Maja 3

Matineja za najmlađe posjetitelje donosi animirani film Pčelica Maja 3: Zlatno jaje. U svojoj novoj avanturi najpoznatija pčelica napustit će Livadu makova kako bi isporučila zlatno jaje i tako omogućila opstanak jedne kolonije buba. Hoće li u tome uspjeti saznajte u novom nastavku Majinih animiranih pustolovina! Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Dolazeće atrakcije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka