Muzej za umjetnost i obrt i Kinoteka pozivaju na besplatnu filmsku premijeru na temu secesije

Muzej za umjetnost i poziva javnost na filmsku premijeru dokumentarnog filma o secesijskoj arhitekturi „Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“ i kratkog edukativnog filma „Secesija… nadogradnja u tijeku…“ 16. veljače 2022. u 12 sati u kino KINOTEKA, Kordunska ulica 1, Zagreb. Ulaz je slobodan.  Filmovi su realizirani u sklopu EU projekta ART NOUVEAU2 – Strengthening the cultural identity of the Danube region by building on common heritage of ART NOUVEAU.

 

Tema dokumentarnog filma „Između Wagnera, Hoffmanna i Loosa: Stanovanje u Zagrebu u epohi secesije“

su oblici gradskog stanovanja u epohi secesije u Zagrebu. U filmu se skreće pažnja da je novi stil – secesija –  na zagrebačku arhitektonsku scenu “ušao na velika vrata”, gradnjama na istaknutim gradskim lokacijama: na Jelačićevom trgu, u Ilici, na tzv. Zelenoj potkovi. Ključni su impulsi u prihvaćanju i adaptaciji secesijskog modernizma dolazili iz Beča, glavni su uzori bila djela arhitekata Otta Wagnera, Josefa Hoffmanna i Adolfa Loosa. Njih su slijedili i arhitekti koji se nisu školovali u Beču, npr. Aladar Baranyai koji se školovao u zagrebačkoj Graditeljskoj školi. Njegove  su obiteljske kuće i vile oblikovane u duhu estetike Bečkih radionica (Wiener Wermstätte), ali nose i pečat lokalne, primarno bidermajerske tradicije. Bečki arhitekt Adolf Loos bio je veliki uzor arhitektima Viktoru Kovačiću i Hugi Ehrlichu, osobito kad je u pitanju bilo uređenje interijera. Nažalost, većina se tih interijera nije do danas sačuvala, pa ih u ovom filmu predstavljamo pomoću starih fotografija. Tekst i scenarij: dr. sc. Marina Bagarić, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke arhitekture MUO. Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac Flock.

 

Edukativni film o secesijskoj arhitekturi “Secesija… nadogradnja u tijeku…” nastavak je nadograđivanja znanja mlađe publike nakon kratkog filma Secesija u MUO i ZOO realiziranog u proljeće 2021. i dostupnog za preglede na muzejskom YouTube kanalu. Novi edukativni film “Secesija… nadogradnja u tijeku…” bavi se secesijskom arhitekturom na primjeru dviju reprezentativnih građevina: Hrvatski državni arhiv (nekada Nacionalna i sveučilišna knjižnica) i Kuća Kallina. Uz simpatične crteže i animacije, film približava mladima osnovne značajke ovog stila koji je na početku 20. stoljeća prekinuo s imitiranjem prošlosti i otkrio nove umjetničke forme. Film je realiziran u okviru Interreg Danube Transnational Programme projekta ARTNOUVEAU2, kao jedan od pet edukativnih filmova. Svaki partner realizirao je vlastiti film, a prevedeni su na jezike svih partnera. Poveznica na edukativne filmove ostalih projektnih partnera: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/artnouveau2. Tekst i scenarij: Iva Novak, Vedrana Ceranja; Produkcija: NOVENA d.o.o.

 

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije (ERDF, IPAII). Voditeljica projekta dr.sc. Vesna Lovrić Plantić, muzejska savjetnica.