Tjedan u Kinoteci: Chantal Akerman

Kreće ciklus filmova Chantal Akerman, među Novitete stiže romantični Cyrano Joea Wrighta, a uz Živjela ljubav Tsaija Ming-lianga oprostit ćemo se od kolege Dragana Rubeše. 

Chantal Akerman: Raznesi moj grad
Od 2. ožujka do sredine travnja u Kinoteci pogledajte tematski ciklus posvećen belgijskoj redateljici Chantal Akerman, autorici niza antologijskih ostvarenja čiji utjecaj na kinematografiju seže do današnjih dana. Akerman je snimila četrdesetak filmskih i TV radova različitih vrsta, žanrova i formata. Nezaobilazno je ime u razgovorima o modernističkom i feminističkom filmu, a njezini se radovi s punim pravom nalaze na popisima najboljih i najutjecajnijih svih vremena.
Ciklus je podijeljen u pet cjelina, od kojih svaka istražuje neki formalni ili tematski aspekt Akermanina opusa, pri čemu ćemo njezine radove prikazati uz naslove koji su je inspirirali, odnosno one u kojima se osjeti njezin utjecaj. Ciklus otvara Ja, ti, on, ona – Akermanin majstorski režinan dugometražni prvijenac, koji u sebi sažima iskustvo koje je stekla u avangardnim krugovima New Yorka 1970-ih te najavljuje teme, ambijente i motive koje će istraživati u ostatku karijere.
Akerman je odlučila postati redateljicom nakon što je pogledala Ludog Pierrota, razigrano ostvarenje francukskog novog vala. Godardov klasik prikazujemo u kombinaciji s Akermaninim prvim filmom, antologijskim i anarhičnim kratkišem Raznesi moj grad, koji je snimila sa svega 18 godina.
Cjelovit program ciklusa bit će dostupan na web stranici kina početkom sljedećeg tjedna.

Živjela ljubav: U sjećanje na Dragana Rubešu
Nedavno nas je napustio Dragan Rubeša, naš dragi kolega koji nas je naučio da kritika može biti puno više od dijeljenja ocjena i zvjezdica. Rubešini tekstovi bili su poziv u istraživanje izvan granica mainstreama: s velikim entuzijazmom pisao je o filmovima iz Azije, Južne Amerike, ali i brojnih drugih manje prisutnih kinematografija i estetika, a zahvaljujući njemu otkrili smo mnoge autore koji su značajno proširili naše razumijevanje filma. Jedan od takvih je i Tsai Ming-liang, tajvanski majstor tijela, prostora i trajanja, čije Zlatnim lavom nagrađeno remek-djelo Živjela ljubav prikazujemo Draganu u sjećanje.
Projekcija filma održat će se paralelno u Art kinu – našim riječkim kolegama s kojima je Dragan redovito surađivao. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje karte.

Noviteti: Cyrano
Jedan od omiljenih kazališnih likova – Cyrano de Bergerac iz mašte dramatičara Emonda Rostanda – vraća se na velika platna u novome izdanju! Priča je to o muškarcu koji se zbog svoga izgleda i klasne pripadnosti ustručava izraziti osjećaje djevojci u koju je zaljubljen, pa joj umjesto toga odluči pronaći drugoga partnera.

Ova ikonička priča o neuzvraćenoj ljubavi već je imala nekoliko ekranizacija, od kojih je najpoznatija ona s Gérardom Depardieuom iz 1990. godine. Novu verziju Cyrana potpisuje majstor kostimiranih filmova Joe Wright (Ponos i predrasude, 2005, Okajanje, 2007, Ana Karenjina, 2012), a naslovnu ulogu odigrao je popularni Peter Dinklage.
Među ostalim novitetima pogledajte uzbudljivu sportsku dramu Zlatni dečko Denisa Jankovića te nekoliko za Oscara nominiranih filmova: Drive My Car Ryusukea Hamaguchija, Paralelne majke Pedra Almodóvara, Licorice pizza Paula Thomasa Andersona, Najgoru osobu na svijetu Joachima Triera i Mračnu kći Maggie Gyllenhaal.
Drive My Car adaptacija je kratke priče Harukija Murakamija objavljene u zbirci Muškarci bez žena, a na projekciji u utorak, 1. ožujka imate priliku osvojiti primjerak hrvatskog izdanja knjige u izdanju kuće Vuković & Runjić. Također svi koji pogledaju film u Kinoteci do kraja ožujka na navedenu knjigu mogu ostvariti popust od 20% u knjižari izdavča u Teslinoj 16.

Matineja: Škola čarobnih životinja
Škola čarobnih životinja vesela je pustolovina za djecu inspirirana istoimenom knjigom nagrađivane dječje autorice Margit Auer. Priča je to o polaznicima neobične škole, koji će uz pomoć svojih čarobnih životinjskih prijatelja nastojati razotkriti tajnu ukradenih predmeta.
Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Chantal Akerman pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ciklus filmova Chantal Akerman prikazujemo u suradnji s Kraljevskim filmskim arhivom iz Belgije, agencijom Wallonie-Bruxelles International te Ambasadom Kraljevine Belgije, kojim zahvaljujemo na susretljivosti i pomoći u realizaciji programa.
Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka