Tjedan u Kinoteci: Kako smo prestali brinuti

Ciklus Umijeće neuspjeha zaključujemo klasicima Kronika jednog ljetaDr. Strangelove i Povećanje, Vizije donose odlični doks Rewind & Play jazz pijanistu Theloniousu Monku, a u Novitetima u društvu Toma Cruisea letimo u oblake!

Umijeće neuspjeha: Kako smo prestali brinuti
Ciklus Umijeće neuspjeha zaključuje Kako smo prestali brinuti, izbor filmskih klasika koji pokazuju da neuspjeh može biti samo otvaranje prostora za nove mogućnosti, gramatiku i pravila. Kronika jednog ljeta Jeana Roucha i Edgara Morina fascinantna je priča o tome kako autor ne može kontrolirati značenje. Radi se o djelu koje je etabliralo smjer filma istine (cinéma vérité) u dokumentarizmu, a ujedno i jednoj od najljepših posveta kompleksnosti i nepredvidljivosti sedme umjetnosti.
Dr. Strangelove Stanleya Kubricka podsjeća nas da razlika između reda i kaosa može biti udaljena tek jednim pritiskom gumba, ali i da u vremenima krize upravo humor može biti najsnažnije oružje protiv paranoje i straha.
Ciklus zaključava Povećanje, Zlatnom palmom nagrađeno remek-djelo Michelangela Atnonionija, koje pokazuje da neuspjeh nije isto što i poraz, nego uvod u novu igru čija pravila tek trebamo otkriti.

Vizije: Rewind & Play
Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti, a u njegovu posljednjem ovosezonskom izdanju gledat ćemo jedan aktualan naslov.

Redatelj Alain Gomis pronašao je neobjavljene snimke sa snimanja emisije Jazz Portrait francuske televizije iz 1969. s genijalnim pijanistom i skladateljem Theloniousom Monkom. Gomis iz tog sirovog materijala rekonstruira rzagovor između Monka i samog voditelja, stvorivši originalnu, zabavnu i povremeno bizarnu komornu igru u kojoj se Monk suočava s nametanjem stereotipa i predrasuda.
Gomisov Rewind & Play premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je osvojio i publiku i kritiku, a mi ga prikazujemo u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

Noviteti: Iz Rupe pod oblake
Proljetnu sezonu ispraćamo u društvu nagrađivanih dokumentarnih filmova: Rupa Michelangela Frammartina i Veće od traume Vedrane Pribačić.
Nasmijat ćemo se uz Penélipe Cruz i Antonija Banderasa u španjolskoj komediji Ego protiv ega, a u ljeto odlazimo u društvu Toma Cruisea i njegovih čeličnih ljubimaca u Top Gun: Maverick – jednom od rijetkih nastavaka za koji kritika tvrdi da je nadmašio original. Je li to zbilja tako – dođite i provjerite!

Praktične informacije
U ponedjeljak, 30. svibnja i subotu, 4. lipnja u kinu neće biti programa.
Filmove iz ciklusa Umijeće neuspjeha i Vizije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.