Tjedan u Kinoteci: Subverzije i diverzije

Ciklus Umijeće neuspjeha nastavljamo filmovima autora koji su subvertirali pravila klasičnih žanrova, od Wong Kar-waija do Gaspara Noéa, Kultni petak donosi premijeru restaurirane verzije špageti-klasika Velika tišina Sergija Corbuccija, među Novitetima gledamo nagrađivane dokse Rupa, Smišljati Agnes i Veće od traume, a u goste nam dolaze WHW i berlinski umjetnik Mario Mu.

Umijeće neuspjeha: Subverzije i diverzije
Subverzije i diverzije programska je linija ciklusa Umijeće neuspjeha posvećena filmovima čiji autori inventivno subvertiraju matrice različitih žanrova. Melankolični likovi Wong Kar-waijeva Chungking Expressa, koji radije ostaju nesretno zaljubljeni nego sretno u vezi, iznevjeravaju očekivanja klasične romanse. Gaspar Noé u Klimaksu dramaturgiju plesnog filma izokreće u koreografiju raspada i strave. Samo Bog prašta Nicolasa Windinga Refna predstavlja pasivnog akcijskog junaka koji – umjesto da kažnjava ostale – sam želi biti kažnjen, dok Velika tišina Sergija Corbuccija jedan od najboljih primjera načina na koji je talijanski špageti-vestern subvertirao nacionalnu mitologiju klasičnog američkog vesterna.

Kultni petak: Velika tišina
Klasični vestern jedan od mitotvornih žanrova američkog nacionalnog imaginarija. Njegova talijanska špageti-inačica američke je nacionalne mitove o životu na granici civilizacije i divljine dovodila u pitanje svojim moralno ambivalentnim likovima te nejasnom granicom između dobra i zla, okrutnosti i borbe za pravdu, divljine u čovjeku i one izvan njega. Među najuspješnije, ali i najradikalnije predstavnike žanra ubraja se Velika tišina, revizionistički vestern Segija Corbuccija, talijanskog majstora koji je u filmsku povijest uveo i nezaboravnog Djanga (1966).
Inspirirana atentatima na Malcolma X-a i Chea Guevaru, Velika tišina danas se tumači kao politička alegorija na neuspjeh zakona, pravde i civilizacije. S karizmatičnim Jean-Louisom Trintignantom u ulozi Silenzija i Klausom Kinskim kao dijaboličnim Locom te praćen nezaboravnim partiturama Ennija Morriconea, Velika tišina mračni je dragulj revizionističkog vesterna, koji već desetljećima zaokuplja maštu svojom beskompromisnom pesimizmom kao i fantastičnim snježnim vizualima, čije odjeke nalazimo i u Mrskoj osmorci (2015) Quentina Tarantina, čak i u nadolazećem Jurskom svijetu: Carstvo (2022).

Noviteti: Nagrađivani dokumentarci
U sklopu Noviteta sljedeći tjedan prikazujemo tri nagrađivana dokumentarca. Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski inspirativna je priča o ženama koje su preživjele seksualno nasilje za vrijeme Domovinskog rata, koja nam u kino stiže ovjenčana nagradama publike na ZagrebDoxu i Danima hrvatskog filma.
Rupa je novi impresivni dokumentarac Michelangela Frammartina, koji nas svojim vizualno upečatljivim metodama vodi u najdublju europsku špilju, smještenu u talijanskoj Kalabriji. Film je osvojio posebno priznanje žirija u Veneciji.
Povodom Mjeseca ponosa prikazujemo i Smišljati Agnes, inovativni dokumentarni film Chase Joynt koji kroz kombinaciju rekonstrukcije i arhivskih materijala istražuje živote trans osoba u SAD-u 1950-ih. Film je osvojio nagradu publike i žirija u programu NEXT na Festivalu Sundance, a projekcija je ostvarena u suradnji s organizacijom Zagreb Pride. Projekcija uključuje i kratkometražni Dečki pirati, inspiriran portretom kultne spisateljice Kathy Acker.

Noviteti: Top Gun: Maverick
Nostalgičari za osamdesetima, pozor! Među Novitete nam stiže i Top Gun: Maverick, nastavak akcijske drame Tonyja Scotta iz 1986. godine, koja je pomogla definirati estetiku desetljeća. Kritika tvrdi da film Josepha Kosinskog svojim vrtoglavim vratolomijama oduzima dah čak i uspješnije od originala, Tom Cruise ponovno je izveo većinu svojih kaskaderskih točaka, a glazbenu temu “Hold My Hand” otpjevala je Lady Gaga.

WHW: Mario MU
Kustoski kolektiv WHW u goste nam dovodi Marija Mua, umjetnika s berlinskom adresom, čiji je umjetnički i istraživački rad usmjeren na križišta animacije, gaminga i performansa. U sklopu razgovora nazvanog Sites of Encounter održat će se i projekcija nekoliko Muovih radova, a razgovor je ujedno i najava Muove prve samostalne izložbe istoga naziva, koja će se 6. lipnja otvoriti u Galeriji Nova.
Ulaz na razgovor je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Umijeće neuspjeha pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka