Tjedan u Kinoteci: U naručju tajne

Ciklus Umijeće neuspjeha donosi tri inovativna mysteryja: Avanturu, 45 godina i Sjećanja na ubojstvo, među Novitete stižu pobjednik Sundancea Košnice i u Berlinu nagrađeni Čuvar brata svoga, a tjedan zaključujemo FonoKinotekom i koncerom benda Pitaj klince.

Umijeće neuspjeha: U naručju tajne
Film detekcije ili film tajne (poznati i pod nazivom mistery) često se oslanjaju na formulu prema kojoj se rješavanjem zagonetke kaos svoga svijeta dovodi u red. Izostanak rješenja govori nam mnogo toga o stvarima koje nas uznemiruju ili straše. Toga su bili svjesni i broji redatelji koji su pametnim subvertiranjem logike misteryja proširili naše shvaćanje svijeta – a upravo se time bavi nastavak našeg ciklusa Umijeće neuspjeha.
U dekonstrukciji detektivskog filma možda je i najuspješniji bio Michelangelo Antonioni, koji je u svome modernističkom remek-djelu Avantura demonstrirao da rupa u zapletu može postati ponor u koji će skliznuti i likovi i svijet koji ih okružuje. Radi se o naslovu koji je radikalno promijenio način na koji gledamo i razumijemo sedmu umjetnost i čija su stilska i dramaturška rješenja postala dio genetskog koda suvremeng umjetničkog filma.
Uz Avanturu gledamo i 45 godina Andrewa Haigha, kompleksna psihološka drama vrlo originalnog zapleta, koja se bavi pitanjem možemo li ikada zbilja upoznati osobu koju volimo? Film se ističe i izvrsnim nastupom Charlotte Rampling, kojoj je ova uloga donijela zasad jedinu nominaciju za Oscara u karijeri. Prikazujemo i Sjećanja na ubojstvo, kriminalistički triler oskarovca Bonga Joon-hoa (Parazit). Inspirirana istinitom pričom, Bong u tradiciji najuspješnijih primjera žanra koristi motiv lova na serijskog ubojicu kao odskočnu dasku za istraživanje širih društvenih tema, a često se nalazi na popisima najboljih filmova desetljeća.

Noviteti: Čuvari i Košnice
Među Novitete nam stiže Košnica, debitantski dugometražni igrani film kosovske redateljice i scenaristice Blerte Basholli. Film je inspiriran istinitom pričom o ženi koja nakon smrti svoga muža pokrene proizvodnju ajvara kako bi spasila obitelj, čime se suprotstavlja patrijarhalnom poretku svoje zajednice. Košnica je svjetsku premijeru imala na Filmskom festivalu Sundance, gdje je osvojila nagrade za najbolji film i režiju u kategoriji međunarodnog filma te nagradu publike, a našla se i među 15 finalista za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.
Drugi novitet na repertoaru je Čuvar brata svoga, dojmljiva drama redatelja Ferita Karahana, smještena u turski internat za kurdske dječake. Film je premijerno prikazan u selekciji Panorama na Berlinaleu, gdje je osvojio nagradu kritike FIPRESCI, a kritika je hvalila njegov osjećaj za likove i mjesto.
Na repertoaru i dalje prikazujemo nagrađivani dokumentarni film Tvornice radnicima Srđana Kovačevića, dirljivu dramu Idemo idemo Mikea Millsa te dvije satirične španjolske komedije: Ego protiv ega s Penelope Cruz i Antonijem Banderasom te Velikog gazdu s Javierom Bardemom.

FonoKinoteka: Pitaj klince
Novo izdanje FonoKinoteke – glazbenog programa kina Kinoteka, u subotu 14. svibnja ugostit će sve popularniji bend zaigranog imena Pitaj klince iza kojeg stoje Sven Šantić i Mate Ponjević. Bend je nastao 2019. godini, kada su Šantić i Ponjević poslije serije kreativnih promišljanja o glazbenom projektu, počeli stvarati, pisati, snimati… Uskoro na Youtube-u objavljuju prve dvije pjesme Chicago i Lovaby, a odlične reakcije motiviraju ih za rad na novim stvarima. Skrivene od svijeta, u jednoj sobi i u svega pet dana nastaje EP Dušice, inspirian jazzom, bluesom i sanjalačkim popom, koji su kritičari proglasili za jednim od najoriginalnijih radova na zagrebačkoj glazbenoj sceni u 2021. godini.
Uz nove singlove Ema i Jutarnje suze, Klinci će svirkom otkriti poetičnost svoje Dušice i još jednom potvrditi glazbeni talent novih generacija. Cijena ulaznice 35 kn u pretprodaji i 50 kn na dan koncerta

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Umijeće neuspjeha pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka