Kinoteka u šumi na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Kolovoške noći provedite uz Kinoteku u šumi, program koji na veliko platno Ljetne pozornice Tuškanac donosi niz filmskih klasika, među kojima i seksi komediju Šunka šunka Bigasa Lune, uzbudljivi triler Pucanj nije brisan Briana De Palme te Kuma Francisa Forda Coppole.

Šunka šunka: seks i hrana
Film u šumi program je Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji će od 2. kolovoza do prve polovice rujna posjetiteljima omogućiti da u hladu šume na Dubravkinu putu uživaju u popularnim filmskim naslovima. Među njima tradicionalno gostuje i Kinoteka u šumi – program filmskih klasika koji će nas podsjetiti na filmove s kojima smo odrastali te koji su stvarali ili oblikovali povijest kinematografije.
Kinoteka u šumi održat će se se jednom tjedno, svaki četvrtak ili petak, a otvara ga Šunka šunka, temperamentna i seksi komedija Bigasa Lune smještena u španjolsku provinciju. Priča je to o vlasnici tvornice donjeg rublja koja pod svaku cijenu želi raskinuti vezu svoga sina i njegove siromašne djevojke, koja je kroz kombinaciju humora i erotike, tradicije i hrane oslikava nezaboravnu fresku španjolskog mentaliteta. Glavne uloge u filmu odigrali su Javier Bardem i Penélope Cruz, kojoj je ovo bila prva filmska uloga.

Travolta snima, Kum slavi
Kinotečni program nastavlja Pucanj nije brisan, napeta priča o filmskome audiotehničaru koji slučajno zabilježi snimku političkog atentata. Riječ je o jednom od najboljih i najoriginalnijih trilera 1980-ih, koji je učvrstio status Briana de Palme kao „modernog Hitchcocka“. Glavne uloge odigrali su John Travolta, Nancy Allen i John Lithgow.
Sredinom kolovoza nudimo vam ponudu koja se ne odbija – rođendansku projekciju Kuma Francisa Forda Coppole! Kriminalistička saga o obitelji Corleone u režiji Francisa Forda Coppole i prema romanu i scenariju Marija Puzza promijenila je lice kriminalističkog filma, etablirala struju novog Hollywooda, a zahvaljujući vrhunskim glumačkim nastupima, pamtljivim dijalozima i brojnim antologijskim scenama postao je dijelom popularne kulture i redovito osvaja nove generacije gledatelja.
Film je ove godine obilježio svoju pedesetu obljetnicu, a sretni smo da njegov rođendan možemo proslaviti upravo na Ljetnoj pozornici Tuškanac!

Noviteti u šumskom hladu
Na repertoaru Filma u šumi bit će prikazano i nekoliko atraktivnih naslova koje bismo inače prikazivali u našoj sekciji Noviteti. Među njima su intrigantni film strave Muškarci redatelja Alexa Garlanda s odličnom Jessie Buckley u glavnoj ulozi, romantična drama Bergmanov otok francuske redateljice Mije Hansen-Løve te dugoočekivani novi film Jordana Peelea Nikako, koji kritičari već proglašavaju jednim od najoriginalnijih filmova godine.
Originalnosti ne nedostaje ni egzistencijalističkoj akcijskoj komediji Sve u isto vrijeme Daniela Kwana i Daniela Scheinerta s legendarnom Michelle Yeoh u glavnoj ulozi, koji od svoje premijere ne prestaje izazivati oduševljenje među publikom i kritikom.
Na repertoaru su i rado gledani naslovi s Kinotekina repertoara, kao što su Ego protiv ega Gastóna Duprata i Mariana Cohna, Idemo idemo Mikea Millsa, Licorice pizza Paula Thomasa Andersona, Najgora osoba na svijetu Joachima Triera, Toma Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca i Top Gun: Maverick Josepha Kosinskog. Idealna je to prilika da u jedinstvenom ambijentu šume na Dubravkinom putu nadoknadite propušteno ili utvrdite gradivo – jer dobri filmovi postaju bolji svakim novim gledanjem.
Tim kina Kinoteka i Centra za kulturu i film Augusta Cesarca želi vam ugodno ljeto, veselimo se nastavku druženja najesen!

Praktične informacije
Za filmove koji se prikazuju u sklopu programa Kinoteka u šumi vrijedi Filmski pokaz.
Više informacija o filmovima i programu potražite na www.ljepotu.hr