Galaksija Bowie: Veliki ekran nakon Ziggyja Stardusta

Ciklus filmova posvećen Davidu Bowieju, u sklopu kojeg istražujemo njegov utjecaj na film, glazbu i popularnu kulturu. Otvara ga projekcija filma Moonage Daydream te okrugli stol na kojem će sudjelovati Tomislav Brlek, Tatjana Jukić i Željko Luketić.

David Bowie jedan je od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, a spada među one koji su transformirali način na koji gledamo i razumijemo ne samo glazbu, nego i umjetnost, popularnu kulturu, pa čak i svijet. Tijekom karijere često je mijenjao lica, no likom androginog, biseksualnog izvanzemaljca Ziggyja Stardusta prije točno pedeset godina napravio je međunarodni proboj i pokorio svijet.
Povodom ove obljetnice u Kinu Kinoteka kreće „Galaksija Bowie“, ciklus koji će tijekom listopada i studenog istražiti Bowiejevu isprepletenost s kinematografijom.

Ciklus kreće u utorak, 4. listopada projekcijom filma Moonage Daydream, dokumentarnog filma Bretta Morgena, koji od svoje premijere na Filmskom festivalu u Cannesu ne prestaje oduševljavati publiku i kritiku diljem svijeta.
Nakon projekcije filma slijedi okrugli stol na kojem će o fenomenu Bowie razgovarati filmski i glazbeni znalci Tomislav Brlek i Tatjana Jukić, uz moderaturu Željka Luketića.

Ciklus „Galaksija Bowie“ sastoji se od 27 filmova podijeljenih u šest manjih cjelina, od kojih je svaka inspirirana Bowiejevom pjesmom, albumom ili personom. Ciklus uključuje naslove u kojima je Bowie glumio, kao što su Čovjek koji je pao na ZemljuObičan žigolo i Sretan Božić, gospodine Lawrence, filmove za koje je skladao glazbu (Ljudi mačkePotpuni početnici) i one koji koriste njegovu glazbu (Moulin Rouge!Panika pod morem).
Bowie je bio umjetnik koji je u sedmoj umjetnosti često nalazio inspiraciju, do te mjere da je elemente pojedinih filmova uključivao u svoje koncerte, nastupe i pjesme. Ciklus stoga uključuje filmove koje je Bowie isticao kao nadahnuće (Kabinet doktora Caligarija, 2001: Odiseja u svemiruPaklena naranča), ali i one inspirirane njegovom estetikom, u kojima on sam nije direktno sudjelovao (The Rocky Horror Picture Show, Orlando).
Bowiejev utjecaj na film ne staje samo na njegovu (ne)izravnom sudjelovanju, stoga ciklus uključuje naslove kao što su Zlatni baršun i Trainspotting, na koje je Bowie izvršio presudan utjecaj time što je u njima odbio sudjelovati. Ciklus zaključujemo 26. studenog koncertom Žive Vode, koja će izvesti obrade Bowiejevih hitova.
Više informacija o programu dostupno je u programskoj knjižici te na web stranici kina Kinoteka.