Tjedan u Kinoteci: Festival KinoKino

U goste nam stiže Festival filmova za djecu KinoKino, među Novitetima gledamo Nosila je rubac črleni i Avatara, a u tjedan nas uvode Obični ljudi Roberta Redforda.

Filmsko-čitateljska grupa: Obični ljudi
Filmsko-čitateljski klub zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, osnovan s ciljem istraživanja odnosa filma i književnosti. Tema prvog ovosezonskog izdanja bit će Obični ljudi, hvaljeni roman Judith Guest i njegova adaptacija Roberta Redforda. Ova priča o obitelji koja se oporavlja od tragične smrti starijeg sina ubraja se među moderne klasike američkog filma, a nagrađena je Oscarima za najbolji film, režiju, adaptirani scenarij, dok je dvadesetogodišnjem Timothyju Huttonu donijela Oscara za sporednog glumca.

Noviteti: Nosila je rubac črleni
Nosila je rubac črleni komedija je Gorana Dukića smještena u Hrvatsko zagorje, a kroz priču o prasici koja se sprema za prvi seks pronicljivo i duhovito secira lokalni mentalitet. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Nagradu publike, a Ljubo Zečević nagrađen je Zlatnom arenom za sporednog glumca.
Među Novitetima pogledajte i Avatara, suvremeni klasik Jamesa Camerona, koji je zahvaljujući revolucionarnom korištenju računalnih efekata otvorio novu stranicu u povijesti kinematografije. Film je ponovno pušten u distribuciju kao najava drugog nastavka, koji će u distribuciju krenuti u prosincu ove godine.

Među ostalim novitetima pogledajte i odličan romantični triler Dvostruka prijevara Parka Chan-wooka te intrigantnu psihološku dramu Sjećanja Apichatponga Weerasethakula, s karizmatičnom Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

KinoKino: Filmski festival za djecu
U goste nam stiže sedmo izdanje Filmskog festivala za djecu – KinoKino . Program uključuje niz međunarodnih filmova za djecu do 14 godina starosti, u rasponu od animiranih filmova i komedija do pustolovina. O najboljim filmovima odlučivat će dječji i profesionalni žiri, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.
Ovogodišnji festival zatvara projekcija filma Labirint, kultni klasik Jima Hensona s Davidom Bowiejem u naslovnoj ulozi, koji služi i kao uvertira u tematski program koji smo vam pripremili za listopad i studeni. Ulaz na projekciju Labirinta je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Filmsko-čitateljski klub pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka