Tjedan u Kinoteci: A Lad Insane

Galaksiju Bowie nastavljamo filmovima inspiriranima ekspresionizmom, nadrealizmom i ludilom, a među Novitete stižu Illyricvm Simona Bogojevića Naratha i Nije loše biti čovjek Dušana Kovačevića.

Galaksija Bowie: A Lad Insane
Ludilo kao motiv zauzima posebno mjesto u Bowiejevu opusu, dijelom i zbog bliskog odnosa sa starijim bratom, koji je bolovao od shizofrenije. Stoga putovanje Galaksijom Bowie nastavljamo filmovima u kojima ludilo nije prikazano samo kao bolest, nego kao specifičan pogled na stvarnost. Počinjemo s Kabinetom doktora Caligarija, klasikom njemačkog ekspresionizma koji je na Bowieja ostavio veliki utisak kada ga je gledao kao dječak. Bowie se u svojim nastupima često vraćao ikonografiji i postupcima njemačkog ekspresionizma i prve filmske avangarde, među ostalim i nadrealističkom klasiku Andaluzijski pas Salvadora Dalíja i Luisa Buñuela, koji prikazujemo prije Caligarija.

U nastavku tjedna gledamo Čovjeka slona Davida Lyncha, biografsku dramu smještenu u viktorijanski Lodnon, koja je uvelike inspirirana ekspresionističkom estetikom. Film se kroz priču u Johnu Merricku, mladiću s neobičnim tjelesnim deformacijama, bavio odnosom identiteta i tijela, osobnosti i pojavnosti – još jednom temom bliskom Bowieju, a zanimljivo je da je Bowie s velikim uspjehom igrao Merricka u kazalištu, dok se Lynchev film prikazivao u kinima.

Filmski povjesničar Siegfried Kracauer tvrdi da je doktor Caligari svojim opsjenarskim umijećem najavio uspon nacizma u Njemačkoj, stoga u petak gledamo Jubilej, kultni film Dereka Jarmana koji istovremeno slavi i kritizira punk estetiku svoga vremena, posebice njegovu površnost i koketiranje s fašizmom – što je boljka koja nije mimoišla ni Bowieja. Bowie i Jarman nikada nisu direktno surađivali, no njihova postmodernistička, queer i rodno fluidna estetika kao da dolaze iz istoga svemira.
Tjedan zaključuje Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom prequel nadrealističke serije Davida Lyncha i Marka Frosta, gdje David Bowie ima kratku ali efektnu ulogu nestalog FBI-jeva agenta koji se materijalizira u jednoj od mnogih razina stvarnosti ovog uznemirujuće zabavnog psihološkog trilera.
Programsku knjižicu Galaksija Bowie možete preuzeti ovdje.

Noviteti: Illyricvm
Među Novitete stiže Illyricvm, dugometražni igrani prvijenac Simona Bogojevića Naratha, autora niza izvrsnih animiranih filmova. Smještena u 37. godinu prije naše ere, ova priča o rimskom vojniku koji tijekom skupljanja poreza dolazi u sukob s lokalnim ilirskim plemenima atmosferična je i vizualno upečatljiva povijesna drama, specifična i po tome da je u cijelosti snimljena na ilirskom jeziku.
Na repertoar stiže i Nije loše biti čovjek, novi film Dušana Kovačevića, scenarista legendarnih filmskih hitova kao što su Ko to tamo pevaMaratonci trče počasni krug i Balkanski špijun. Riječ je o komediji s elementima trilera, o profesoru klavira koji odlazi u potragu za svojim kumom – nekadašnjom pop-zvijezdom koja je nestala pod nerazjašnjenim okolnostima.
Među ostalim Novitetima i dalje prikazujemo uzbudljivi romantični triler Dvostruka prijevara Parka Chan-wooka, popularnu komediju Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, duhovitu priču o odrastanju Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića i novi film velikog austrijskog redatelja Ulricha Seidla Rimini.
Tu je i Moonage Daydream, spektakularni dokumentarac Bretta Morgena, koji kroz obradu bogatog arhivskog materijala nudi specifičan pogled na život Davida Bowieja.

Matineja: Malci 2
Kreativni tim prvog nastavka okupio se kako bi snimio Malce 2: Kako je Gru postao Gru. Priča je to o djetinjstvu simpatičnog zlikovca iz naslova, koja je već osvojila malce s ove strane ekrana diljem svijeta, a koju prikazujemo sinkroniziranu na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka