Tjedan u Kinoteci: Moonage Daydream

Ciklus „Galaksija Bowie“ otvara projekcija filma Moonage Daydream Bretta Morgena i okrugli stol posvećen fenomenu Davida Bowieja, a među Novitete stiže Rimini Ulricha Seidla.

Galaksija Bowie: Moonage Daydream
Od listopada do studenog putujte Galaksijom Bowie – ciklusom filmova u kojem ćemo fascinantnu karijeru Davida Bowieja istražiti u kontekstu sedme umjetnosti. Ciklus počinje u utorak projekcijom hvaljenog dokumentarnog filma Moonage Daydream Bretta Morgena, a nastavlja se okruglim stolom na kojem će o fenomenu Bowie raspravljati veliki znalci (i Bowiejevi fanovi) Tomislav Brlek i Tatjana Jukić uz moderaturu Željka Luketića.

Galaksija Bowie: Čovjek koji je pao na Zemlju
Galaksija Bowie podijeljena je na šest podtema, od kojih je svaka inspirirana Bowiejevom pjesmom, albumom ili personom. Prvi tjedan nazvali smo Čovjek koji je pao na Zemlju, a posvećen je popularnoj kulturi u svemirskom dobu: Majoru Tomu i Ziggyju Stardustu, Davidu Bowmanu i Thomasu Jeromeu Newtonu.
U sklopu programa gledat ćemo 2001: Odiseju u svemiru – klasik Stanleya Kubricka koji je Bowieja nadahnuo na njegov prvi glazbeni hit Space Oddity. Zatim gledamo Čovjeka koji je pao na zemlju, kultni film Nicolasa Roega u kojem je Bowie odigrao jednu od svojih ikoničkih uloga.
U petak na rasporedu je još jedno kultno ostvarenje – The Rocky Horror Picture Show Jima Sharmana, čiji je antijunak Frank-N-Further, slatki transvestit iz transseksualne Transilvanije, oblikovan na sliku i priliku Ziggyja Stardusta.

Tjedan završavamo putovanjem na Mjesec Duncana Jonesa, inače Bowiejeva sina, koji je u ovu SF psihološku dramu uveo niz suptilnih referenci na ambicioznije žanrovske predstavnike 1970-ih.
Programsku knjižicu ciklusa Galaksija Bowie možete preuzeti ovdje.

Noviteti: Rimini
Rimini je novo filmsko ostvarenje austrijskog redatelja Urlicha Seidla, a govori o nekoć popularnoj glazbenoj pop-zvijezdi Richieju Bravu, koji danas živi u talijanskom gradu iz naslova kao zabavljač u turističkim naseljima i žigolo. Film predstavlja sirov prikaz raskalašenog i usamljenog života zvijezde na zalasku karijere u spektakularnoj izvedbi karizmatičnog austrijskog glumca Michaela Thomasa. Rimini je premijerno prikazan u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Matineja: Ljeto kada sam naučila letjeti
Na subotnjoj Matineji ponovno možete pogledati Ljeto kada sam naučila letjeti, odličnu obiteljsku komediju Radivoja Andrića, o djevojčici koja provodi ljeto na otoku Hvaru sa svojom bakom i njezinom prijateljicom iz djetinjstva. Film je osvojio Nagradu publike na Pulskom filmskom festivalu.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka