Kontraplan: Annie Ernaux na velikom ekranu

Nobelom nagrađena književnica Annie Ernaux tema je sljedećeg izdanja Kontraplana, diskurzivnog programa kina Kinoteka, u kojem će o njezinu književnom opusu razgovarati Milena Ostojić, Marija Ott Franolić i Ana Fazekaš, uz projekcije filmova Samo strast i Događaj.

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima i temama razgovara iz perspektive srodnih disciplina. Tema sljedećeg izdanja Kontraplana je Annie Ernaux, francuska književnica koja je za svoj jedinstveni književni opus ove godine osvojila Nobelovu nagradu za književnost.
Ernaux je razvila jedinstven i prepoznatljiv stil na granici autobiografije, esejizma i fikcije. U svojim djelima pruža fascinantan pogled na francusko društvo druge polovice 20. stoljeća provučen kroz prizmu osobnog iskustva, a pritom se na inovativan način bavi pitanjem klasnog i rodnog identiteta, pišući pritom i o autonomiji ženskog tijela, žudnje, rada i obrazovanja. Njezino pismo utjecalo je i na neke od najpopularnijih autora današnjice, kao što su Didier Eribon i Édouard Louis.
O Annie Ernaux, njezinom stlilu i temama, mjestu u suvremenoj književnosti te izazovima prevođenja i adaptacije u drugi medij u ponedjeljak, 28. studenog u 20 sati razgovarat će Milena Ostojić, prevoditeljica Ernauxina romana Događaj i Eribonova Povratka u Reims (oba u izdanju Kulturtregera i Multimedijalnog instituta), zatim Marija Ott Franolić, književna kritičarka, teoretičarka i stručnjakinja za teme ženske povijesti i ženskih autobiografskih tekstova, dok će razgovor moderirati književna kritičarka, urednica i esejistica Ana Fazekaš.

U sklopu Kontraplana u Kinoteci ćemo prikazati i recentne filmske adaptacije radova Annie Ernaux. Uoči razgovora, u ponedjeljak, 28. studenog u 18 sati na rasporedu je Samo strast redateljice Danielle Arbid, adaptacija Ernauxina istoimenog djela u kojem kroz priču o seksualnoj vezi s ruskim diplomatom tematizira pitanja ženske žudnje i strasti te njezine reprezentacije u književnosti. Film je izabran u službenu selekciju Filmskog festivala u Cannesu 2020. godine, a sama knjiga – inače prvi prijevod nekog Ernauxina djela na hrvatski – nedavno je reizdana u izdanju Vuković & Runjić te u prijevodu Ele Agotić.
Sljedeći dan, u utorak 29. studenog u 18 sati na rasporedu je Događaj, Zlatnim lavom nagrađeni film Audrey Diwan. Riječ je o izrazito dojmljivu ostvarenju inspiriranom jednim od najpoznatijih djela Annie Ernaux, u kojem svoje potresno iskustvo prekida trudnoće u Francuskoj 1960-ih koristi kao povod za analizu represije nad ženskim tijelom kroz medicinu, pravo i ostale društvene mehanizme. Događaj je nedavno izašao i na hrvatskom jeziku u izdanju Bookse i Multimedijalnog instituta u prijevodu Milene Ostojić.
Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka nastao s ciljem da očuva i popularizira angažiranu, kritičku i raspravljačku dimenziju odlaska u kino, ali i da gledatelje potakne da već poznate filmske naslove promisli u kontekstu srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. Dosad su održana izdanja posvećena ulozi arhitekture u Parazitu Bonga Joon-hoa, prikazu suvremene umjetnosti u Kvadratu Rubena Östlunda, ulozi Dine Franka Herberta u znanstvenoj fantastici te značenju Davida Bowieja u popularnoj kulturi i kinematografiji, a neke od snimki dostupne su na YouTube kanalu kina Kinoteka.
Više informacija o programu potražite na www.kinokinoteka.hr