Tjedan u Kinoteci: Odjeća čini čovjeka

Ciklus Galaksija Bowie završavamo pregledom Bowiejeva utjecaja na modu te koncertom Žive Vode, a među Novitetima prikazujemo aktualne uspješnice Trokut tuge Rubena Östlunda i Sigurno mjesto Juraja Lerotića.

Galaksija Bowie: Odjeća čini čovjeka
Naše putovanje Galaksijom Bowie bliži se kraju! Kroz ciklus smo istraživali utjecaj koji je David Bowie izvršio na kinematografiju i glazbu, a posljednji tjedan pozabavit ćemo se i utjecajem koji je njegova glazba imala na modu, životne stilove te rodne i seksualne identitete.

U tjedan nas uvode Potpuni početnici, glazbena komedija Juliana Templea smještena u London krajem 1950-ih godina. Vrijeme je to uspona popularne kulture kao alternative poslijeratnom sivilu, pojave tinejdžera kao nove vrste društvenog identiteta i potrošača, ali i uspona fašističkih pokreta u Velikoj Britaniji. Sve to našlo je svoje mjesto u ovom dinamičnom, energičnom i spektakularnom mjuziklu, za koji je Bowie skladao jedan od svojih najvećih hitova 1980-ih, a i sam se pojavljuje u upečatljivoj ulozi marketinškog stručnjaka.

Bowiejev alter ego Ziggy Stardust, čiji nas je 50. rođendan i nadahnuo na ovaj program, bio je pionir seksualne i rodne fluidnosti, a Orlando Sally Potter jedan je od njegovih duhovih srodnika. Ova razigrana, duhovita te vizuano raskošna adaptacija humorističnog romana Virgnije Woolf produžetak je estetike kakvu je David Bowie popularizirao kroz svoje nastupe i istupe, glazbu i film, a naslovni lik transrodnog i transhistorijskog plemića antologijski je odigrala Tilda Swinton.

Zoolander Benna Stillera duhovita je satira na modnu industriju, a od svoje premijere ranih 2000-tih dosegla je kultni status. Bowie ovdje ima epizodnu, ali upečatljivu ulogu, na koju je pristao jer mu je – prema vlastitim riječima – scenarij bio previše duhovit da bi ga odbio.

Filmski dio programa zaključuje Zlatni baršun, kultni anti-biopic Todda Haynesa smješten u period rađanja glam rocka. Kako bi ispričao priču o Biranu Sladeu, fikcionalnom glazbeniku koji je na pozornici inscenirao vlastitu smrt, Haynes se oslanja na strukturu Građanina Kanea, pa Sladea predstavlja kao slagalicu sastavljenu od tuđih iskaza i projekcija, bez esencije koja bi ga definirala i objasnila. Haynes tako ostaje do kraja vjeran fantomskoj neuhvatljivosti Bowiejeve persone i njezine gravitacijske privlačnosti, što Zlatni baršun čini idealnim naslovom za zaključivanje našeg putovanja Galaksojom Bowie.

Više o ciklusu Galaksija Bowie saznajte u programskoj knjižici.

 

FonoKinoteka: Živa Voda
FonoKinoteka je glazbeni program kina Kinoteka koji ugošćuje iznimne glazbenike, autore i kantautore te njihove projekte posvećene glazbi i zvuku. Prvo ovosezonsko izdanje ugostit će Živu Vodu, a ova suradnja ujedno će funkcionirati i kao glazbeno finale filmskog programa Galaksija Bowie.

Živa Voda započela je kao koncept suradnje glazbenika sa zagrebačke scene, a inicirali su je Mak Murtić i Maja Rivić u suradnji s Vedranom Peternelom. Svaki mjesec okupljaju se različiti glazbenici i performeri s ciljem spajanja alternativne, jazz, pop, rock i avangardne scene u jednu jedinstvenu suradnju, a na subotnjem nastupu premrežit će svoju energiju i sinergiju s nasljeđem Davida Bowieja.

Cijena ulaznice u pretprodaji iznosi 55 kuna (7,30 eura) te 70 kuna (9,29 eura) na dan koncerta pa savjetujemo da svoje mjesto osigurate na vrijeme.

Noviteti: Aktualni hitovi
Sigurno mjesto Juraja Letorića i Trokut tuge Rubena Östlunda trenutno su najpopularniji naslovi na repertoaru Kinoteke. Sigurno mjesto dojmljiva je psihološka drama, čija priča o pokušaju suicida jednog člana obitelji funkcionira kao snažna kritika nefunkcionalnog sustava, ali i kao moćni spomenik ljubavi i požrtvovnosti.

Trokut tuge spetakularna je satira na svijet bogatih i privilegiranih, dekadentna i bezobrazna poput vlastitih likova, koja je zahvaljujući vrhunskim glumačkim izvedbama i Östlundovu prepoznatljivom režijskom stilu nagrađena Zlatnom palmom na Festivalu u Cannesu.

Na repertoaru prikazujemo i Alcarràs, aromatičnu obiteljsku dramu španjolske redateljice Carle Simón, nagrađenu Zlatnim medvjedom na Berlinaleu.

Tu je i Meni Marka Myloda, neobičan križanac crne komedije i trilera u kojem Anya Taylor-Joy i Nicholas Hoult glume par u posjeti luksuznog restorana koji vodi Ralph Fiennes – s nevoljama na jelovniku. Meni je film koji će vas zabaviti svojim ciničnim humorm te vas držati u neizvjesnosti do samoga završetka!

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka