Tjedan u Kinoteci: Stigao je Stric!

Na repertoar nam stiže željno iščekivani Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, u sklopu Vizija gledat ćemo intrigantni esej Sloboda od svega Mikea Hoolbooma, a u tjedan ulazimo razgovorom o nobelovci Annie Ernaux.

Kontraplan: Annie Ernaux
Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem se o popularnim filmskim naslovima i temama razgovara iz perspektive srodnih disciplina. Tema sljedećeg izdanja je francuska književnica Annie Ernaux, koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu.
Tim povodom u Kinoteci smo organizirali i razgovor o njezinu opusu, u kojem će sudjelovati Milena Ostojić, Marija Ott Franolić i Ana Fazekaš, a pratit će ga projekcije nedavnih adaptacija Ernauxinih djela: Samo strast Danielle Arbid i Događaj Audrey Diwan. Više informacija pronađite ovdje.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a
Vizije: Iz kratke baze 25 FPS-a program je posvećen avangardnoj struji filma, u sklopu kojega prikazujemo naslove koji testiraju i proširuju granice filmskog jezika. Ovoga mjeseca na rasporedu je Sloboda od svega, novi film kanadskog filmaša Mikea Hoolbooma, poznatog po sjajnim autobiografskim esejima u kojima spaja osobno i političko. Ovdje se bavi dvjema pandemijama: AIDS-a i koronavirusa. Objema pošastima novo je ruho dao neoliberalizam i njegova središnja mitologija osobne slobode, koju sjajno opisuje Hito Steyerl u odličnom eseju „Freedom from Everything“, koji je ovdje prerađen u novu formu.
Analizirajući novu prekarnost samostalnog rada, Hito duhovito primjećuje da su takvi ljudi „slobodni od svega“, od dobrog posla, zdravstvene skrbi, povoljnog stanovanja… U filmu se pojavljuju Maggie Thatcher, Guy Fawkes, George Michael, James Baldwin, Akira Kurosawa i David Wojnarowicz.

Noviteti: Stric
U kina nam stiže Stric, crnohumorni triler o obitelji koja sa strepnjom iščekuje strica iz Njemačke ne bi li mu priredili savršeni Božić. Riječ je o redateljskom prvijencu Andije Mardešića i Davida Kapca, koji zahvaljujući svome originalnom konceptu i sugestivnoj režiji ne prestaje izazivati ineteres domaće i međunarodne publike. U ulozi strica karizmatični je Miki Manojlović, a ostale su uloge odlično odigrali Ivana Roščić, Roko Sikavica i Goran Bogdan.
Premijera filma održat će se u srijedu u prisustvu filmske ekipe, a u suradnji s Andrijom i Davidom za prosinac smo vam pripremili još jedno iznenađenje, a kojem ćemo vas uskoro obavijestiti.
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati dojmljivu dramu Sigurno mjesto Juraja Lerotića te dvije izvrsne crnohumorne satire: Meni Marka Myloda i Trokut tuge Rubena Östlunda.

Matineja: Čudesan svijet
Čudesan svijet novi je animirani film studija Walt Disney, inspiriran pustolovnim i fantastičnim pričama iz 1950-ih, a njegov redatelj Don Hall radio je i na raniim Disneyevim uspješnicama kao što su Moana (2016) i Raya i posljednji zmaj (2021).
Uz uvijek impresivnu računalnu animaciju, film se može pohvaliti i upečatljivom sinkronizacijom na hrvatski.

Praktične informacije
Projekcije iz programa Kontraplan i Vizije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka