Tjedan u Kinoteci: Trokut tuge

Galaksija Bowie podsjetit će nas na karizmatične ličnosti koje je Bowie odigrao na velikome platnu: Nikolu Teslu, Andyja Warhola i Poncija Pilata, a među Novitete stižu dvije prvoklasne satire – Trokut tuge Rubena Östlunda i Meni Marka Myloda.  

Kino Kinoteka + Europa Cinemas
Kino Kinoteka odnedavno je postalo članom mreže Europa Cinemas, međunarodne zajednice koja uključuje 1200 kina iz 42 zemlje, posvećena promociji i distribuciji europskog filma. Ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez kontinuirane podrške vas – naše vjerne publike, stoga vam od čitavog tima od srca HVALA što ste sve ovo vrijeme ostali uz nas i dolazili na naše programe.
Pratite nas i dalje, a mi ćemo i dalje davati sve od sebe da radimo kvalitetne programe koji će nas sve okupljati ispred i oko velikog platna.

Galaksija Bowie: Ex Machina
Sa svojim upečatljivim izgledom i izvođačkim talentom, David Bowie bio je esencija karizmatičnosti. Stoga nije ni neobično da su je u filmu često igrao uloge karizmatičnih pojedinaca, koji su snagom svoje prisutnosti kompenzirali relativno malu minutažu koju su dobili u kadru. Bowieja ćemo tako gledati u ulozi Nikole Tesle u fantastičnom trileru Prestiž Christophera Nolana, zatim Andyja Warhola u odličnoj biografskoj drami Basquiat Juliana Schnabela te Poncija Pilata u spektakularnom Posljednjem Kristovu iskušenju Martina Scorsesea.
Upečatljivost Bowiejeve glazbe vidljiva je i u obradama drugih izvođača, a jedan od najorigininalnijih doprinosa ovom dijelu Bowiejeve galaksije dao je Wes Anderson, angažiravši brazilskog glazbenika Seua Jorgea da za Paniku pod morem sastavi niz Bowiejevih obrada na portugalskom jeziku.

Noviteti: Trokut tuge
Trokut tuge crna je komedija smještena na luksuzni kruzer, na kojem se okupila šarolika skupina ultrabogataša – od instagram-celebrityja do ruskih oligarha. Riječ je o razuzdanoj satiri o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.
Trokut tuge je nominiran i za Europsku filmsku nagradu u kategorijama najboljeg europskog filma, redatelja, scenarija, dok je uloga dekadentnog ruskog kapitalista Zlatku Buriću donijela nominaciju za najboljeg europskog glumca.

Noviteti: Meni
I drugi novitet na repertoaru satirična je priča smještena u svijet klasnih privilegija, a prati mladi par koji putuje na večeru u ekskluzivni restoran, u kojem se svako jelo tretira kao konceptualna umjetnost. Ovaj neobični spoj horora, trilera i komedije režijski potpisuje Mark Mylod (Igra prijestolja, Shameless, Nasljeđe), a premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Torontu. Kritike ističu Mylodov zajedljiv i ciničan humor, kao i uigrane nastupe impresivne glumačke ekipe predvođene Ralphom Fiennesom i Anyom Taylor-Joy.

Noviteti: Aktualni hitovi
Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati Sigurno mjesto, impresivni dugometražni debi Juraja Lerotića, koji je izazvao veliki interes i publike i medija. Na rasporedu je i aromatična španjolska drama Alcarraś redateljice Carle Simón – Zlatnim medvjedom nagrađena priča o obitelji farmera u katalonskom selu iz naslova. U Španjolskoj će nas zadržati i Majstori od zanata, duhovita komedija redateljice Neus Ballús, koja vješto kombinira humor, studiju ljudske prirode i pogled na svakodnevicu trojice radnika u Barceloni.
Na repertoaru i dalje možete pogledati Moonage Daydream, glazbeno-filmski spektakl Bretta Morgena u kojem je majstorskom obradom arhivske građe ispričao priču o karijeri Davida Bowieja.

Matineja: Lola i velika tajna
Lola i velika tajna uzbudljivi je animirani film o 16-godišnjoj djevojčici, koja će uz pomoć čarobne knjige otići u potragu za svojim roditeljima, otisnuvši se u avanturu koja će je dovesti u niz fantastičnih situacija. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka