Tjedan u Kinoteci: Ususret Trokutu tuge

Sljedeći tjedan na repertoaru gledamo dojmljivu dramu Sigurno mjesto Juraja Lerotića, duhovitu katalonsku komediju Majstori od zanata Neus Ballús, a ususret novome filmu Rubena Östlunda prisjetit ćemo se Kvadrata.

Ususret Trokutu tugeKvadrat
Glavna nagrada Filmskog festivala u Cannesu – Zlatna palma spada među najprestižnije nagrade u svijetu filma, a svega nekoliko redatelja uspjelo ju je osvojiti dvaput. Jedan od njih je i Ruben Östlund, švedski redatelj prepoznatljiva stila, čiji svaki zaplet djeluje kao socijalni eksperiment. Dok nestrpljivo iščekujemo njegov novi film Trokut tuge, koji u kina kreće 18. studenog, pogledat ćemo Kvadrat, Östlundov prethodni Zlatnom palmom nagrađeni film.
Priča je to o kustosu uglednog muzeja suvremene umjetnosti u Stockholmu, koji se sprema postaviti kontroverznu izložbu, no čiji se život pretvara u osobnu i PR katastrofu nakon što se odluči osvetiti ljudima koji su mu ukrali osobne stvari. Riječ je o zajedljivoj i urnebesno duhovitoj satiri na klasne razlike, rodne uloge te (ne)mogućnosti čovjeka da su u takvom sustavu snađe, koji je publiku i kritiku osvjio svojim beskompromisnim humorom i pronicljivim pogledom na odnos ljudske prirode i društvenih okolnosti.

Noviteti: Sigurno mjesto
Nakon prvih nekoliko projekcija Sigurno mjesto potvrdilo je svoj status jednog od najiščekivanijih filmova godine. Inspiriran osobnim iskustvom redatelja i scenarista Juraja Lerotića, koji je u filmu odigrao glavnu ulogu, Sigurno mjesto dojmljiva je i emocijama nabijena priča o obitelji koju iz svakodnevice izbaci pokušaj suicida jednoga člana.
Film distribuciju stiže ovjenčan trima nagradama s Filmskog festivala u Locarnu (najbolja režija, najbolji glumac – Goran Marković, najbolji debitantski film) i četiri sa Sarajevskog filmskog festivala, uključujući Srcem Sarajeva za najbolji film. Na nedavno završenom Zagreb film festivalu osvojio je Posebno priznanje, a također je i hrvatski kandidat za nagradu Oscar.

Noviteti: Majstori od zanata
Majstori od zanata duhovita je komedija katalonske redateljice Neus Ballús, koja prati radnike iz male tvrtke za vodoinstalaterske i električne popravke na periferiji Barcelone. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje su Mohamed Mellali i Valero Escolar podijelili nagradu za najboljeg glumca, a zahvaljujući vještoj kombinaciji humora, studije ljudske prirode i pronicljivog pogleda na svakodnevicu likova, film su odlično primili i publika i kritika.

Ostali Noviteti
Na repertoaru i dalje možete pogledati komediju Gorana Dukića Nosila je rubac črleni, smještenu u Hrvatsko zagorje, zatim romantični triler Dvostruka prijevara Parka Chan-wooka te spektakularni dokumentarac o životu Davida Bowieja Moonage Daydream Bretta Morgena.
Na repertoar smo privremeno vratili i crnu komediju Rimini austrijskog majstora Ulricha Seidla te Nije loše biti čovjek, srpskog redatelja, scenarista i dramatičara Dušana Kovačevića. Idealna prilika da ih uhvatite na velikome platnu, ako dosad niste.

Matineja: Kapa
Bliži nam se vrijeme Božića, a Kapa je pravo zagrijavanje za čaroliju adventa! Film prati dogodovštine dječaka iz doma za nezbrinutu djecu, koji će se slijedeći lopova odjevenog u Djeda Mraza zajedno s djevojčicom Lučkom doživjeti pustolovinu života.
Riječ je o uzbudljivoj i dirljivoj priči o odrastanju u režiji Slobodana Maksimovića, koja se može pohvaliti izvrsnim glumačkim nastupima i jednako sjajnom hrvatskom sinkronizacijom.

Praktične informacije
Film iz programa Ususret Trokutu tuge pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka