Tjedan u Kinoteci: Garbura

Ciklus „Božić sa stricem“ na veliko platno donosi Érica Rohmera, vitezove Okruglog stola, obitelj Griswald i Tangerine, među novitete stiže Garbura Josipa Žuvana, a u tjedan ulazimo uz 10. Maraton kratkog filma.

Zimske priče: Božić sa stricem
Naš tradicionalni program Zimske priče ove su godine selektirali Andrija Mardešić i David Kapac, redatelji filma Stric. Krenuvši od pitanja „koji bi film Stric gledao s obitelji nakon božićne večere“, Mardešić i Kapac sastavili su eklektičan izbor radova u kojima blagdanski dekor nije tek povod za bijeg od stvarnosti.
Sljedeći tjedan na repertoaru je Zeleni vitez, psihodelična pustolovna fantazija inspirirana legendama o vitezovima Okruglog stola, koja je unatoč relativno malome budžetu postigla maštovitost kakva se rijetko viđa na velikome platnu.
Moja noć s Maud filozofski je ljubić Érica Rohmera, u kojem se preispituju kontradikcije koje kontroliraju ljudske postupke i želje. Najluđi Božić razuzdana je blagdanska komedija o nepodopštinama obitelji Griswald, koja zahvaljujući svom neobuzdanom humoru već desetljećima zauzima visoko mjesto na popisu grešnih zimskih zadovoljstava.
Tangerine Seana Bakera Božić ćete dočelati na užarenim ulicama Los Angelesa, u društvu Sin-Dee Relle i Alexandre, karizmatičnih seksualnih radnica u potrazi za osvetom, prepuna buke, bijesa i nježnosti.

Noviteti: Garbura
Na repertoar nam stiže Garbura, dugometražni igrani prvijenac Josipa Žuvana. Riječ je o gorko-slatkoj priči o dvanaestogodišnjacima koji se zabavljaju paljenjem karabita, a svoje spačke objavljuju na YouTubeu nadajući se da će postati zvijezde. Garbura je svjetsku premijeru imala na filmskom festivalu u San Sebastianu, a krase je suptilni humor i uigrani glumački nastupi.

Noviteti: Stric i Trokut tuge
Među ostalim naslovima i dalje možete pogledati crnohumorni triler Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca, originalan i vrlo neobičan film o obitelji koja je prisiljena svaki dan slaviti Božić. Uz atmosferičnu režiju i nepredvidivu priču, film krase nadahnuti glumački nastupi.
Na repertoaru je i dalje Trokut tuge Rubena Östlunda, satirična komedija koja je na dodjeli nagrada Eruopske filmske akademije nedavno nagrađena za najbolji film, režiju, scenarij i Zlatka Burića kao najboljeg glumca.

Najkraći dan: 10. Maraton kratkog filma
U 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske će se deseti put zaredom održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija kojom se uoči najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma.
U Kinoteci pogledajte program Domaći maratonci, koji uključuje neke od najuspješnijih recentnih kratkiša, među kojima su animirani filmovi Arka Natka Stipaničeva, Manivald Chintis Lundgren i Real Boy Irene Jukić Pranjić, igrani Ja sam svoj život posložila Sonje Tarokić i Lovebox Ivana Turkovića Krnjaka te esejistički Mjesto odakle vam pišem pisma Nikoline Bogdanović.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Zimske priče: Božić sa stricem pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

U subotu, 24. prosinca i ponedjeljak, 26. prosinca, u kinu nema filmskih programa.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka