Zimske priče: Božić sa stricem

Andrija Mardešić i David Kapac, autori filma Stric, za Kinoteku su složili program božićnih filmova „Zimske priče: Božić sa stricem“, kojim će između 15. i 30. prosinca pokazati raspon onoga što božićni film može biti.

Na repertoaru Kinoteke trenutačno se prikazuje Stric, priča o obitelji koja nastoji prirediti savršenu božićnu večeru za svog rođaka iz Njemačke. Situacija je to u kojoj se mnogi mogu prepoznati, a u viziji redatelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca dobiva dijaboločni zaokret. Kritika i publika složni su u mišljenju da se radi o jednom od najoriginalijih hrvatskih filmova, a nas posebno veseli činjenica da je domaća kinematografija konačno dobila film koji će se s punim pravom nalaziti na popisima nezaobilaznih božićnih ostvarenja, barem onih alternativnih.

Iz navedenog smo razloga selekciju novog izdanja Zimskih priča, Kinotekina redovnog ciklusa filmova inspiriranih zimom, odlučili prepustiti našim filmskim stričevima. Krenuvši od pitanja „koji bi film Stric gledao s obitelji nakon božićne večere“, Mardešić i Kapac sastavili su eklektičan izbor radova u kojima blagdanski dekor nije tek povod za bijeg od stvarnosti.

„Filmovi koji ne nose etiketu božićni, a smješteni su u zimski setting, mogu evocirati emocije koje često nisu povezane s blagdanskim eskapizmom mainstream filmovima,“ navode autori. „Zato naš izbor uključuje filmove koji na razne načine evociraju Božić, a nisu u klasičnom smislu božićni.“

Program otvara Djed Mraz je smeće, kultna francuska komedija redatelja Jean-Mariea Poiréa. Riječ je o filmu anarhičnog, često i grotesknog humora u najboljoj tradiciji francuskih farsi, koja ujedno funkcionira i kao kritika društvenog otuđenja, čije su posljedice najizraženije upravo za vrijeme blagdana.

Ostatak selekcije prilično je eklektičan i uključuje stilski i žanrovski različite naslove, u rasponu od recentnih do baštinskih naslova, hollywoodskih i nezavisnih filmova, komercijalnih uspješnica i arta. U istome nizu mogu se pogledati komedije kao što su Tangerine Seana Bakera i Najluđi Božić Jeremiaha S. Chechika, revizionistički žanrovski klasici kao što su McCabe i gospođa Miller Roberta Altmana i Oči širom zatvorene Stanleya Kubricka te recenti filmovi poput Zelenog viteza, fantastične pustolovne Davida Loweryja. Božić ćemo provesti i s gothamskim zlikovcima Ženom-mačkom i Pingvinom u Batman se vraća Tima Burtona te antijunacima horor-komedije Dan zvijeri kultnog španjolskog autora Alexa de la Iglesije, a gledatelji željni filozofije i tankoćutnih rasprava provest će Moju noć s Maud i Éricom Rohmerom.

„Savršeni božićni film je u oku promatrača, zato i ne postoji, kao ni Stričev Božić,“ zaključuju Mardešić i Kapac, „Sve to pokazuje da filmski božićni meni ne mora i ne smije uvijek biti isti, ali postoje filmovi koji ne moraju biti božićni da bi bili savršeni za provesti božićne blagdane u Kinoteci.“

Program Zimske priče: Božić sa stricem održat će se između 15. i 30. prosinca u Kinoteci. Više informacija o programu potražite na službenoj stranici kina, www.kinokinoteka.hr.