Tjedan u Kinoteci: Babylon

Ciklus “Kum, anatomija klasika” nastavljamo pričama o zajednicama talijanskih useljenika, Kinoteka Junior ponovno donosi Tri oraha za Pepeljugu, a među Novitete stižu Babylon Damiena Chazellea i Tár Todda Fielda.

Kum, anatomija klasika: Mala Italija
Kum, anatomija klasika novi je tematski ciklus u kojem istražujemo nasljeđe Coppolina Kuma i njegov utjecaj na povijest filma. Drugi tjedan posvećen je Maloj Italiji – oazama talijanskih useljenika u Americi. Program otvara Tetovirana ruža Daniela Manna, šarmantna romantična drama nastala prema istoimenoj djelu Tennesseeja Williamsa, koja je velikoj dami talijanskog glumišta Anni Magnani donijela Oscara.
Sicilijanska braća redatelja Martina Ritta intrigantna je kriminalistička priča o glavi mafijaške obitelji koji se nastoji držati tradicije u naletu novih trendova i načina poslovanja, a zbog sličnosti u zapletu, motivima i situacijama mnogi su ga prozvali pretečom Coppolina Kuma. Uz intrigantan zaplet, film se ističe i sjajnim Kirkom Douglasom u glavnoj ulozi.
Velika noć redateljski je debi glumaca Stanleya Tuccija i Campbella Scotta. Ova humoristična drama o vlasnicima talijanskog restorana koji spremaju večeru za glazbenu zvijezdu bila je hit na sceni nezavisnog filma 1990-ih, a uz humor, likove i sjajnu glumačku postavu osobito je hvaljen način na koji je hrana iskorištena kao metafora novog talijansko-američkog identiteta.
Tjedan zaključuje Učini pravu stvar, tragikomedija Spikea Leeja o etničkim napetostima koji će se užariti oko jedne pizzerije u New Yorku. Leejevu energično režiranu i napisanu satiru mnogi drže za jedan od najboljih filmova 1980-ih, a i tri desetljeća nakon premijere i dalje je jednako aktualan.

Kinoteka Junior: Tri oraha za Pepeljugu
Kinoteka Junior novi je program kina Kinoteka namijenjen mladim filmofilima, u sklopu kojeg ćemo prikazivati klasike dječjeg filma. Prva sezona Kinoteke Junior posvećena je čehoslovačkim bajkama, a sljedeće subote ponovno gledamo Tri oraha za Pepeljugu – modernu verziji klasične bajke, koja i pedeset godina nakon premijere iznenađuje svojom maštovitošću, humorom te kompleksnim i modernim likovima. Pepeljugu će uživo sinkronizirati Amanda Prenkaj, glumica iz ansambla Gradskog kazališta Žar ptica, a film će djeci predstaviti filmski kritičar Silvestar Mileta.

Noviteti: Babylon i Tár
Na repertoar nam stižu dva hvaljena i iščekivana naslova. Prvi je Babylon, novi film oskarovca Damiena Chazellea, koji nas vodi u dekadentno razdoblje Hollywooda 1920-ih. Glamurozan i ekscesivan kao i razdoblje koje portretira, Babylon se može pohvaliti i vrhunskom glumačkom ekipom, koju predvode Brad Pitt i Margot Robbie.
Tár Todda Fielda fascinantna je studija karaktera koja tematizira vezu između roda, talenta i zlouporabe moći. Predvođen fascinantnim nastupom Cate Blanchet, po mnogima i jednim od najboljih u njezinoj karijeri, riječ je o filmu koji će rijetko koga ostaviti ravnodušnim.
Među ostalim Novitetima pogledajte živahnu metakomediju Rez! Michela Hazanaviciusa, dojmljivu dramu Kit Darrena Aronofskog, atmosferičnu romansu Obje strane oštrice Claire Denis, klasnu satiru Trokut tuge Rubena Östlunda te dojmljivu psihološku dramu Sigurno mjesto Juraja Lerotića.
Zbog gužve na repertoaru neke ćemo naslove prikazivati znatno kraće, pa savjetujemo da dolazak u kino ne odgađate!

Matineja: Cvrčak i mravica
I sljedeće subote na matineji prikazujemo dugometražni animirani film Luke Rukavine Cvrčak i mravica, priču o radišnoj Antoneti i raspjevanom Ketu, stanovnicima dvaju „posvađanih“ gradova koji će se morati suprotstaviti predrasudama svojih sugrađana kako bi doskočili izazovima dolazeće zime. Suvremena inačica popularne basne nudi zanimljive likove, dopadljivu priču, zabavne songove i maštovitu 3D animacija.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum, anatomija klasika pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg omiljenog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka