Tjedan u Kinoteci: Jeanne Dielman

U novoj godini pokrećemo dva nova programa – Šifra: Rubeša i Kinoteka Junior, a među novitete nam stižu Tragovi Dubravke Turić, Fabelmanovi Stevena Spielberga i Zbogom Leonora Paola Tavianija.

Šifra: Rubeša: Jeanne Dielman
U sjećanje na našeg prijatelja i kolegu Dragana Rubešu te u suradnji s Art kinom iz Rijeke u Kinoteci pokrećemo program Šifra: Rubeša, u sklopu kojeg ćemo na velikome platnu prikazivati filmove za koje se Dragan zalagao u svojoj praksi. Rubeša je bio jedinstvena pojava u domaćoj filmskoj kritici – s velikim je žarom i znanjem pratio naslove koje su mnogi zaobilazili kao zahtjevne, kontroverzne ili ekscentrične, a o njima je pisao pristupačno, čitko i s puno ljubavi, razumijevanja i znanja. Njegov stil bio je obilježen asocijativnim povezivanjem naizgled nespojivih naslova i začinjen „kužerskim“ referencama, koje je često pojašnjavao u zagradama koristeći frazu „šifra: naziv filma“, po kojoj je ovaj program i dobio ime.
U domaćim okvirima Rubeša je pionirski pratio i promovirao radove redatelja kao što su Claire Denis, Wong Kar-wai i Chantal Akerman, koji su zbog svoje navodne „egzotičnosti“ ili „hermetičnost“ rijetko prikazivani u redovnoj distribuciji, dok su danas gotovo pa postali dio mainstreama. U tom smislu možemo reći da je Rubeša najavio generaciju filmofilmstva kakvu njeguju suvremene streaming platforme kao što je MUBI, koja je mnoge dotad teško nabavljive naslove učinila dostupnima široj publici.
O navedenoj promjeni možda najbolje svjedoči i nedavna anketa časopisa Sight & Sound u kojoj je na prvo mjesto (zasluženo) zasjela Jeanne Dielman Rubešine omiljene redateljice Chantal Akerman. Ova fascinantna minimalistička drama o životu jedne kućanice u predgrađu Bruxellesa svojim je radikalnim preispitivanjem filmskog jezika uspostavila formalne i dramaturške standarde koje i danas slijede autori i autorice diljem svijeta. Stoga smo upravo Jeanne Dielman odabrali za otvaranje programa posvećenog Draganu Rubeši, kritičaru koji je prije svih nas shvatio da su najbolji filmovi oni koji nas izazivaju i potiču da izađemo izvan granica u kojima se osjećamo sigurnima.
Film će u veljači biti prikazan u Art kinu te na još jednoj projekciji u Kinoteci.

Kinoteka Junior: Tri oraha za Pepeljugu
Kinoteka Junior novi je program kina Kinoteka namijenjen u mnogočemu našoj najvažnijoj publici – klincima! Program će se održavati svaku drugu subotu u ranim poslijepodnevnim satima, a u sklopu njega prikazivat ćemo klasike iz kinematografija poznatih po bogatoj tradiciji dječjeg filma.
Prva sezona Kinoteke Junior bit će posvećena čehoslovačkim bajkama, a otvara je Tri oraha za Pepeljugu redatelja Václava Vorlíčeka iz 1973. godine. Riječ je o modernoj verziji klasične bajke o djevojčici koja živi u sjeni svoje maliciozne maćehe, a koja će dobiti priliku zasjati na kraljevskome balu.

Čehoslovačka verzija ove poznate bajke puno je bliža svojim izvorima u narodnoj književnosti nego Disneyeva inačica, a za razliku od nje nudi i puno živopisnije i kompleksnije likove Pepeljuge i Princa, koji će gledatelje iznenaditi svojom suvremenošću.
Tri oraha za Pepeljugu svojevremeno je bio veliki hit u čitavoj Europi, a u Kinoteci ćemo prikazati restauriranu inačicu. Pepeljugu će uživo sinkronizirati Amanda Prenkaj, glumica iz ansambla Gradskog kazališta Žar ptica.

Noviteti: Tragovi
Protekle dvije godine hrvatsku je kinematografiju obilježilo nekoliko izvrsnih debitantskih naslova, koji su ostavili značajan utisak na međunarodnoj festivalskoj sceni, kao i među domaćom kritikom i publikom. Od sljedećeg tjedna njima se pridružuju Tragovi, dugometražni prvijenac nagrađivane redateljice i montažerke Dubravke Turić. Premijerno prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, ova priča o ženi koja se suočava s gubitkom oca atmosferičan je i vizualno upečatljiv film o prolaznosti i otiscima koje iza sebe ostavljamo u prostoru i vremenu, a uz elegantnu režiju Dubravke Turić krasi je i odličan nastup karizmatične Marije Škaričić u glavnoj ulozi.
Na repertoaru i dalje prikazujemo Sigurno mjesto Juraja Lerotića i Strica Andrije Mardešića i Davida Kapca – dva dugometražna debija koji su obilježila prošlu godinu u domaćem filmu.

Noviteti: Denis, Spielberg, Taviani
Na repertoaru prikazujemo i filmove režijskih veterana. To su Fabelmanovi, autobiografska priča Stevena Spielberga u kojoj govori o svome odrastanju, roditeljima i ljubavi prema kinematografiji. Na repertoaru igra i Zbogom Leonora, novi film velikog talijanskog redatelja Paola Tavianija, koji je kroz priču o posmrtnom pepelu Luigija Pirandella snimio dirljivu posvetu svome preminulom bratu Vittoriju. Među veteranima ističemo i Obje strane oštrice francuske veteranke Claire Denis – atmosferičnu priču o ljubavnom trokutu, žudnji i ljubavi.
Na repertoaru pogledajte i satiričnu komediju Trokut tuge Rubena Östlunda i Krivotvoritelj Maggie Peren, uzbudljivu povijesnu dramu iz Drugog svjetskog rata.

Matineja: Cvrčak i mravica
I sljedeće subote na matineji možete pogledati Cvrčka i mravicu, dugometražni animirani film Luke Rukavine o radišnoj Antoneti i raspjevanom Ketu – stanovnicima dvaju „posvađanih“ gradova, koji će se morati suprotstaviti predrasudama svojih sugrađana kako bi doskočili izazovima nadolazeće zime. Uz zanimljive likove i dopadljivu priču, film krase sjajna sinkronizacija i maštovita 3D animacija.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Šifra: Rubeša i Kinoteka Junior pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka

Raspored projekcija: KinoKinoteka