Tjedan u Kinoteci: Kitovi, zombiji i kreativni kaos

Kum: Anatomija klasika novi je ciklus u kojem istražujemo utjecaj Coppolina Kuma na povijest filma, prikazujemo posebnu projekciju slovenske uspješnice Inventura Darka Sinka, a među novitete stižu Kit Darrena Aronofskog i Rez! Michela Hazanaviciusa.

Kum: Anatomija klasika
Sljedeći tematski ciklus Kinoteke posvećen je Kumu Francisa Forda Coppole, jednom od najdugovječnijih američkih filmova, čiji utjecaj na kinematografiju i popularnu kulturu seže do današnjih dana.
Nasljeđe Coppolina filma istražit ćemo kroz šest tematskih cjelina, a prva je posvećena konceptu etničkog ponosa. Prije Kuma naime italoamerički likovi na velikom su platnu bili prikazivani snishodljivo i stereotipno. Coppola ne samo da im je dao kompleksnost kakva im je inače bila uskraćivana, nego je od njih učinio (anti)junake s kojim su se gledatelji diljem svijeta mogli poistovjetiti.
Prvi tjedan stoga je posvećen ikoničkim filmskim likovima italoameričkog podrijetla te glumcima koji su ih odigrali: Frank Sinatra kao Angelo Maggio u Odavde do vječnostiSylvester Stallone kao Rocky u istoimenom filmu, John Travolta kao Tony Manero u Groznici subotnje večeri te Marlon Brando kao Vito Corleone u Kumu.
Cijeli program i programsku knjižicu objavit ćemo u nastavku tjedna.

Premijera: Inventura
Sljedeći tjedan na posebnoj projekciji prikazat ćemo jedan od najnagrađivanijih recentnih slovenskih filmova: Inventuru Darka Sinka. Ova egzistencijalistička komedija govori o čovjeku koji – nakon što u njega zapuca tajanstveni napadač – počne raditi inventuru vlastitog života, pri čemu shvaća da ga mnogi ljudi zapravo ne vole.
Na Festivalu slovenskog filma u Portorožu Inventura je osvojila šest nagrada, a na zagrebačkoj premijeri filma prisustvovat će redatelj Darko Sinko, producenti Vlado Bulajić i Lija Pogačnik, glumci Mirel Knez i Dejan Spasić te direktor fotografije Marko Brdar.
Program se održava u suradnji sa Slovenskim filmskim centrom i Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu. Projekcija će biti prikazana s hrvatskim i engleskim titlovima. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Noviteti: Kitovi, zombiji i filmaši
S dodjelom Zlatnih globusa krenuli smo u veliko finale sezone nagrada. To se očituje i u ponudi distribucijskih naslova, koja je iz tjedna u tjedan sve atraktivnija.
Na repertoar nam tako stiže Kit, novi film Darrena Aronofskog (Crni labud, 2011, Rekvijem za snove, 2000), priča o pretilom učitelju engleskog jezika koji ponovno pokušava uspostaviti odnos sa svojom bivšom suprogom i otuđenom kćeri. Kritika je posebno hvalila sjajan nastup Brendana Frasera, kojemu se smiješi i nominacija za Oscara.
Na rasporedu pogledajte i Rez!, metakomediju oskarovca Michela Hazanaviciusa (Umjetnik, 2011) koja je otvorila prošlogodišnji Filmski festival u Cannesu. Riječ je o urnebesnoj priči o snimanju niskobudžetnog zombi-horora, koja nudi prvorazredni uvid u kreativni zanos i kaos na filmskome setu. Rez! je inače prerada japanske komedije One Cut of the Dead (2017) Shinichira Uede, koja je već dosegla kultni status.
Među ostalim novitetima pogledajte Fabelmanove Stevena Spielberga – dobitnika Zlatnog globusa za najbolju dramu i redatelja, zatim Obje strane oštrice Claire Denis, Trokut tuge Rubena Östlunda, Zbogom Leonora Paola Tavianija.
Na repertoaru i dalje prikazujemo dva sjajna domaća debitantska filma: psihološku dramu Tragovi Dubravke Turić i crnohumorni triler Stric Andrije Mardešića i Davida Kapca.
Napominjemo da će zbog gužve u ponudi nek naslovi na repertoaru zadržati vrlo kratko, pa savjetujemo da dolazak u kino ne odgađate!

Matineja: Cvrčak i mravica
I sljedeće subote na matineji možete pogledati Cvrčka i mravicu, dugometražni animirani film Luke Rukavine o radišnoj Antoneti i raspjevanom Ketu – stanovnicma dvaju „posvađanih“ gradova, koji će se morati suprotstaviti predrasudama svojih sugrađana kako bi doskočili izazovima nadolazeće zime.
Uz zanimljive likove i dopadljivu priču, film krase zabavni songovi i maštovita 3D animacija.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum: Anatomija klasika pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: Kino Kinoteka