Tjedan u Kinoteci: Korzet

Ciklus „Kum, anatomija klasika“ donosi filmove koji istražuju tanku granicu između reda i bezzakonja, a među Novitete stižu Glava velike ribe Arsena Oremovića, Korzet Marie Kreutzer i Poslije sunca Charlotte Wells.

Kum, anatomija klasika: Zakon i red
Zaplet Kuma svoju intrigantnost vuče iz tanke granice između pravde i zločina, iz koje su i ponikli njegovi moralno ambivalentni likovi. Dio ciklusa Kum, anatomija klasika stoga smo posvetili filmovima koji kroz motiv organiziranog kriminala istražuju odnos reda i bezakonja u različitim kontekstima.
Tjedan otvara Kao sova danju Damiana Damianija, intrigantna priča o ubojstvu na Siciliji, čija istraga razotkriva povezanost lokalnih vlasti i tada još uvijek misteriozne organizacije – mafije. Film je adaptacija romana Mafija Leonarda Sciascije iz 1961., koji je – baš kao i film – zbog svoje teme izazvao velike kontroverze u Italiji, a glavne uloge odigrali su Franco Nero i Claudia Cardinale.
Program nastavlja Čin smaknuća, ništa manje kontroverzno ostvarenje Joshue Oppenheimera, koje nas vodi u zemlju u kojoj „gangstere“ nije stigla zaslužena kazna, nego vladaju zemljom. Ovaj provokativan, šokantan i nadasve originalan film s pravom se uvrštava u popise najboljih dokumentaraca svih vremena, a u Kinoteci prikazujemo njegovu redateljsku verziju.
Serpico Sidneya Lumeta istinita je priča o italoameričkom policajcu koji je gotovo stradao ukazujući na korupciju u vlastitim redovima, dok su Nedodirljivi Briana De Palme još jedna uzbudljiva biografska priča – ona o vladinu agentu Eliotu Nessu, koji je uspio stati na kraj zloglasnom Al Caponeu.
Tjedan zaključuje Kum 2, možda i najuspješniji dio Coppoline trilogije, koji kroz priču o pokušajima legalizacije poslova obitelji Corleone slika moćnu fresku o dvije generacije talijanskih useljenika, kao i o tome kako je korporativni kapitalizam Americi naposljetku oduzeo dušu.  Film je osvojio šest Oscara, uključujući i one za najbolji film, režiju i Roberta De Nira u sporednoj ulozi.
Više informacija o programu Kum, anatomija klasika potražite u programskoj knjižici.
Noviteti: Korzet i Poslije sunca
Među Novitete stižu dva nagrađivana i dugo iščekivana naslova. Prvi je Korzet, neobična povijesna drama redateljice Marie Kreutzer, koja nudi nekonvencionalan i originalan uvid u život legendarne austrougarske carice Elizabete – Sisi. Karizmatična glumica Vicky Krieps za svoj je nastup osvojila nagradu u programu Izvjestan pogled u Cannesu te Europsku filmsku nagradu.
Drugi film je Poslije sunca, priča o djevojčici Sophie koja odlazi na ljetovanje sa svojim ocem. Ova fascinantna autobiografska drama dugometražni je prvijenac redateljice Charlotte Wells. Od svoje premijere u Cannesu niže nagrade i priznanja, a Paulu Mescalu donijela je i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glumca.
Na repertoar stiže i Glava velike ribe Arsena Oremovića, koja je Lani Barić donijela nagradu za najbolju glumicu u Puli. Inspirirana istoimenim romanom Ognjena Sviličića, ova priča o „prizorima iz bračnog života na balkanski način“ donosi autentičan pogled na izazove s kojima se susreću obični ljudi u tranzicijskoj svakodnevici.
Među ostalim Novitetima pogledajte odlične crne komedije Duhovi otoka Martina McDonagha i Trokut tuge Rubena Östlunda, psihološku dramu Tár Rodda Fielda i romansu Obje strane oštrice Claire Denis.Matineja: Mali Nikica
Sljedeće subote najmlađi će filmofili moći uživati u pustolovnoj komediji za cijelu obitelj. Riječ je o filmu Nikica u potrazi za blagom, priči o dječaku iz naslova koji se nađe pred novim izazovima kada sazna da će se s obitelji morati preseliti na jug Francuske, ostavljajući svoje prijatelje za sobom. Kako će se snaći u ovoj situaciji saznajte u filmu Juliena Rappeneaua, koji prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum, anatomija klasika pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg omiljenog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka