Tjedan u Kinoteci: Mala sirena

Ciklus „Kum, anatomija klasika“ istražuje odnos između muškosti, mafijaša i Italoamerikanaca, a u sklopu Kinoteke Junior gledamo Malu sirenu Karela Kachyňe – jedan od najuspješnijih čehoslovačkih filmova 1970-ih.

 

Kinoteka Junior: Mala sirena
Sljedeće izdanje Kinoteke Junior, novog programa kina Kinoteka usmjerenog na mladu publiku, na veliko platno donosi jednu od najljepših i najoriginalnijih adaptacija popularne bajke Hansa Christiana Andersena – Malu sirenu! Film je režirao Karel Kachyňa, jedan od najuspješnijih čehoslovačkih redatelja, koji se nakon niza provokativnih filmova 1960-ih zbog zaoštrene političke klime okrenuo filmovima za djecu. U toj je fazi karijere snimio nekoliko remek-djela, kojima se trajno upisao u povijest češkog filma. Među njima je i Mala sirena, bajka čija raskoš i danas plijeni pažnju. Svaki kadar pun je maštovitih detalja, posebice u kostimima i scenografiji, a vrijedi istaknuti i atmosferičnu glazbu i izuzetno uspješne praktične efekte, pomoću kojih su stvoreni neki uistinu čarobni prizori.
Film će uživo sinkronizirati glumica Petra Težak, a uvodnu riječ i razgovor nakon filma održat će filmski kritičar Silvestar Mileta.

Kum, anatomija klasika: Kodovi muškosti
Postoji neka tajna veza između likova koje su stvorili Francis Ford Coppola i Mario Puzo i muškaraca s ove strane plata. Kritičari kažu da je riječ o patrijarhalnoj fantaziji: čežnjom za vremenom kada su se problemi rješavali nasiljem, a žene nisu postavljale previše pitanja. Dio kritičara primijetio je postojanje poveznica između profesionalne kompetitivnosti i kapitalističke etike, koju mafija zapravo i sama primjenjuje.
Sljedeće izdanje ciklusa Kum, anatomija klasika stoga smo posvetili istraživanju kodova muškosti u filmovima koji na različite načine gravitiraju oko Kuma i italoameričkog nasljeđa. U tjedan nas uvodi Šeikov sin, posljednji film Rudolpha Valentina, jedne od najvećih hollywoodskih zvijezda svih vremena. Riječ je o glumcu talijanskih korijena, koji je svojom pojavom i načinom glume istovremeno promijenio i subvertirao koncept tradicionalne američke muškosti na dotad neviđen način.
Program nastavlja Imaš poruku, romantična komedija Nancy Meyers, koja suptilno i duhovito pokazuje kako Kum nastavlja oblikovati svjetonazor današnjih muškaraca, posebice onih u biznisu privatnog poduzetništva.

Krajem tjedna na rasporedu su Ulice zla, film Martina Scorsesea koji je predstavio sasvim drugačiju tipologiju italoameričkog muškarca i mafijaša od one iz Kumu.
Tjedan zaključuje Ljeto kada je ubijao Sam, maniristički triler Spikea Leeja, koji se kritički osvrće na moralizatorstvo psiholoških trilera nastalih nakon Fincherova Sedam (1995), ali i talijanski mačizam iz Scorseseovih filmova. Riječ je o pametnoj egzistencijalističkoj tragikomediji i jednom od najoriginalnijih ostvarenja 1990-ih, koji je u vrijeme premijere naišao na nerazumijevanje kritike i publike, a sada je zreo da ga se iznova otkrije.
Više informacija o programu Kum, anatomija klasika potražite u programskoj knjižici.

Noviteti: Aktualni hitovi
Na repertoaru i dalje možete pogledati niz atraktivnih naslova koji su obilježili prošlu godinu i imaju istaknuto mjesto u nadolazećoj sezoni nagrada. Među njima su tri dojmljive psihološke drame, koje gledatelje upoznaju s raznim osebujnim ličnostima: Korzet Marie Kreutzer uvest će nas u um i epohu austrougarske Carice Elizabete – Sisi, Poslije sunca Charlotte Wells u intimni odnos oca i njegove kćeri na ljetovanju u Grčkoj, dok Tár Todda Fielda nudi privilegirani uvid u psihu osebujne i karizmatične glazbenice koja se nađe u središtu skandala.
Komedija Trokut tuge Rubena Östlunda bavi se mentalitetom privilegiranih i bogatih, dok Glava velike ribe Arsena Oremovića istražuje mentalitet onih koji se nalaze na upravo suprotnom kraju „hranidbenog lanca“.

Matineja: Neustrašiva njuška
Sljedeći vikend na repertoar nam se vraća Hank, pas koji želi postati samuraj. No da bi u tome uspio, morat će pobijediti svoj najveći strah: mačke. Neustrašiva njuška animirana je komedija inspirirana kultnim filmom Goli u sedlu (Blazing Saddles, 1974) Mela Brooksa, prilagođena mladim gledateljima i sinkronizirana na hrvatski.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum, anatomija klasika pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg omiljenog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka