Tjedan u Kinoteci: Na zapadu ništa novo i Oscari

Program „Kum, anatomija klasika“ zatvara glasovita hongkoška trilogija Pakleni poslovi Andrewa Laua i Alana Maka, a među Novitete stižu oskarovski favoriti Na zapadu ništa novo Edwarda Bergera i Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana.

Kum, anatomija klasika: Pakleni poslovi
Program Kum, anatomija klasika zatvaramo obveznim štivom za sve filmske sladokusce. Riječ je o trilogiji Pakleni poslovi, akcijskom krimiću redatelja Andrewa Laua i Alana Maka koji su budistički koncept „vječnog pakla“ i tradiciju hongkoškog policijskog filma spojili u jedan od najambicioznijih i najuzbudljivijih filmskih pothvata s početka 21. stoljeća. Pakleni poslovi priča su o igri mačke i miša dvojice tajnih agenata: policajca Chena infiltriranog u redove mafijaša i kriminalca Laua koji se uvukao u policijske redove. Film krase odlično vođena priča, psihološki kompleksni likovi i sjajni nastupi Andyja Laua i Tonyja Leunga. Spomenimo i to da je uhvatio pozornost Martina Scorsesea, koji ga je 2006. godine preradio u kriminalistički triler Pokojni: Oscarom nagrađeni film koji je u prijevodu ipak izgubilo političku i duhovnu dimenziju originala.
Drugi i treći dio Paklenih poslova ubrzo slijede, stoga ne propustite pogledati prvi dio ove izuzetne trilogije, koju prikazujemo u restauriranoj inačici.
Uz Paklene poslove, na rasporedu je i Moj rođak Vinny, sudska komedija Jonathana Lynna u kojoj Joe Pesci igra ulogu kojom se odmaknuo od likova agresivnih mafijaša koje su ga proslavile. Ovaj klasik devedesetih i dalje osvaja izvrsnim scenarijem i nizom duhovitih prizora, a za mnoge od njih zaslužna je Marisa Tomei, koja je za svoj nastup nagrađena Oscarom.
Programsku knjižicu preuzmite ovdje.

Noviteti: Na zapadu ništa novo
Na repertoar stiže Na zapadu ništa novo, adaptacija glasovitog romana Ericha Marie Remarquea. Smještena u vrijeme Prvog svjetskog rata, to je priča o skupini gimnazijalaca dragovoljaca, čiji idealizam biva naglo skršen dolaskom u rovove. Njemački redatelj Edward Berger ostao je vjeran antiratnom tonu romana, pa spektakularnost akcijskih scena vješto podriva istraživanjem mentalnih i fizičkih posljedica rata. Bergerov film nedavno je trijumfirao na dodjeli nagrada Britanske filmske akademije, a za Oscara se natječe u devet kategorija, uključujući onima za najbolji film, strani film i adaptirani scenarij.

Na zapadu ništa novo impresivan je film koji treba doživjeti na velikome platnu, uz napomenu da mu je distribucija ograničena te da će se na repertoaru zadržati samo dva tjedna.

Noviteti: Sve u isto vrijeme
Bliži nam se dodjela 95. dodjela Oscara, pa smo među Novitete vratili i Sve u isto vrijeme, egzistencijalističku komediju Daniela Scheinerta i Daniela Kwana, koja se za Oscara natječe u čak 11 kategorija, uključujući onima za najbolji film, režiju, originalni scenarij te čak četiri glumačke uloge. Riječ je o pametnom i dinamičnom spoju komedije apsurda, fantastike, filozofije i akcije, koja će vas nasmijati, zabaviti i potaknuti na razmišljanje. Glavnu ulogu odigrala je zvijezda hongkoških akcijskih filmova – legendarna Michelle Yeoh, koja je za svoj nastup nominirana za Oscara.

Noviteti: Ususret Oscarima
I ostatak repertoara posvećen je filmovima nominiranima za Oscara. Među kandidatima za najbolji film našla se i odlična crna komedija Duhovi otoka Martina McDongha (devet nominacija), provokativna drama Tár Todda Fielda (šest nominacija) i urnebesna satira Trokut tuge (tri nominacije).
Dojmljiva psihološka drama Kit Darrena Aronofskog donijela je nominacije Brendanu Fraseru u glavnoj i Hong Chau u sporednoj ulozi, dok je Paul Mescal iz Poslije sunca Charlotte Wells nominiran za najboljeg glavnog glumca.
Na repertoaru i dalje prikazujemo Osam planina, epsku priču o jednom prijateljstvu adaptiranom prema hit-romanu Paola Cognettija, te Korzet Marie Kreutzer, vrlo originalan portret austrougarske carice Sisi.

Matineja: Nikica u potrazi za blagom
Savršeni svijet malog Nikice uključuje tatu i mamu, njegovu školu i što je najvažnije njegovu hrpu prijatelja. No kada Nikičin tata dobije unapređenje i kaže svojoj obitelji da svi moraju preseliti na jug Francuske, njegov se mali savršeni svijet počinje raspadati. Može li Nikica nastaviti bez svojih prijatelja? Saznajte u pustolovnoj komediji Nikica u potrazi za blagom, koju prikazujemo sinkronizirnau na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum, anatomija klasika pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka