Tjedan u Kinoteci: Osam planina

Program „Kum, anatomija klasika“ nastavljamo renesansom gangsterskog žanra tijekom 1990-ih, Vizije nam donose program Magija svakodnevice s filmovima Kennetha Angera, Gunvor Nelson i Bena Russella, na repertoar stiže Osam planina, a ponovno vraćamo i Jeanne Dielman.

Kum, anatomija klasika: Smrt Michaela Corleonea
Godina 1990. bila je prijelomna točka za gangsterski film: u iščekivanju premijere trećeg nastavka Coppoline trilogije mnogi su studiji požurili proizvesti vlastite mafijaške uratke nadajući se utržiti na hypeu. Rezultat je bila mala žanrovska renesansa, koja je devedesete prometnula u možda i najbolje desetljeće za celuloidne mafijaše.
Sljedeći tjedan u Kinoteci stoga ćemo vidjeti nekoliko naslova, od kojih je svaki otvorio nove puteve za daljnji razvoj gangsterskog filma: Dobre momke Martina Scorsesea, Pse iz rezervoara Quentina Tarantina i Kralja New Yorka Abela Ferrare. Tjedan zaključuje Kum 3, operno raskošna i dramatična završnica trilogije Francisa Forda Coppole.
Više o filmovima i konceptu programa potražite u programskoj knjižici, čiji otisnuti primjerak možete preuzeti i na blagajni kina.

Iz Kratke baze 25 FPS-a: Magija svakodnevice
Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti.
Njegovo prvo ovogodišnje izdanje posvećeno je kratkim pričama o magiji svakodnevice: transformacijama, psihodeliji i novim počecima kako ih vide istaknuti filmski avangardisti: kostimirani rituali Kennetha Angera u Inauguraciji palače užitka, lirski spiritizam Gunvor Nelson u Zovem se Oona, fotokemijski realizam Charlotte Pryce u Otkrićima na šumskom tlu i nefikcijske etnografije Bena Russella u njegovu novom filmu U žurbi.

Noviteti: Osam planina
Da film može biti i epski i intiman pokazali su Felix van Groeningen i Charlotte Vandermeersch, redatelji filma Osam planina, priče o prijateljstvu dvojice muškaraca, koja započinje u vrijeme njihova djetinjstva i ljetovanja u planinskom selu na sjeverozapadu Italije, a proteže se tijekom čitava života. Film je svjetsku premijeru imao u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija, a uz izvrsne glumačke posebno se ističe vještina kojom su autori uspjeli pritajene emocije protagonista dočarati rječitim planinskim krajolicima.

Film je ekranizacija nagrađivanog hit-romana Paola Cognettija, koji je na hrvatskom izašao u izdanju kuće Fraktura s kojom smo pripremili posebnu pogodnost. Naime, svatko tko između 23. veljače i 8. ožujka pogleda film u Kinoteci, moći će kupiti bilo koju knjigu u izdanju Frakture ili Bodonija uz popust od 20 %, koji se ostvaruje u njihovoj knjižari u Ulici kneza Mislava 15. S druge strane, ako u istome periodu kupite roman bilo preko web shopa ili u knjižari, u Kinoteci ostvarujete pravo na besplatnu ulaznicu za film (uz predočenje računa).
Dodatno – na prve tri projekcije filma podijelit ćemo po jedan primjerak romana, pa svakako dođite i sudjelujte u nagradnom izvlačenju!

Šifra: Rubeša: Jeanne Dielman
Film Jeanne Dielman u posljednjoj anketi časopisa Sight & Sound proglašen je najboljim filmom svih vremena. Ovo remek-djelo belgijske redateljice Chantal Akerman redefiniralo je način na koji se ženska svakodnevica i otuđujući rad prikazuje na velikom platnu, a zahvaljujući svome preciznom režijskom stilu i hipnotičkom učinku ne prestaje impresionirati nove generacije filmaša, gledatelja i kritičara.
Film prikazujemo u sklopu Šifre: Rubeša, novog programa pokrenutog u sjećanje na našeg kolegu Dragana Rubešu, u suradnji s Art kinom iz Rijeke.

Noviteti: Aktualne uspješnice
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati nekoliko filmova koji i dalje izazivaju veliki interes gledatelja: dojmljivu psihološku dramu Poslije sunca Charlotte Wells, neobičan portret austrougarske Carice Sisi Korzet Marie Kreutzer, urnebesnu satiru Trokut tuge Rubena Östlunda i izvrsnu crnu komediju Duhovi otoka Martina McDonagha.

Matineja: P’Astanian i tri Njušketira
P’Astanian je mladi pas mačevalac koji sanja o tome da se pridruži legendarnim Njušketirima. Nakon što je dokazao svoje vještine i stekao njihovo povjerenje, on i Njušketiri moraju obraniti Kralja od tajne zavjere zlog kardinala koji želi preuzeti vlast. P’Astanian i tri Njušketira animirana su avantura kao stvorena za mlade pustolove, inspirirana književnim klasikom Tri mušketira Alexadra Dumasa. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum, anatomija klasika, Šifra: Rubeša i Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg omiljenog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka