Tjedan u Kinoteci: Blizu

Trilogija Pakleni poslovi zaključuje ciklus „Kum, anatomija klasika“, među Novitete stiže nagrađivana drama Blizu Lukasa Dhonta, a ostatak repertoara nudi niz za Oscara nominiranih filmova, među kojima su i Na zapadu ništa novo i Sve u isto vrijeme.

Kum, anatomija klasika: Pakleni poslovi 2 i 3
Ciklus Kum, anatomija klasika zaključujemo trilogijom Pakleni poslovi, koja se oslonila na žanrovsku strukturu kriminalističkog, tj. gangsterskog filma kako bi pružila epski pogled na duhovno i političko stanje nacije. No dok je Coppola pratio duhovno propadanje SAD-a nakon Drugog svjetskog rata, redatelji Andrew Lau i Alan Mak u svojoj su se trilogiji pozabavili Hong Kongom u vrijeme njegova povrata Kini.
Snimljeni godinu dana nakon što je originalni film revitalizirao lokalni box office te ostvario veliki uspjeh u inozemstvu (izazvavši i interes Martina Scorsesea, koji ga je 2006. preradio u Oscarom nagrađeni triler Pokojni), Pakleni poslovi 2 bave se događajima koji su prethodili zbivanjima iz prvog filma: policajac Chen tek priključio trijadama, a Lau infiltrirao u policiju.
Pakleni poslovi 3 radnjom obuhvaćaju događaje koji se direktno nastavljaju na zbivanja iz originala, ali im djelomično i prethode, a dramaturški i psihološki drže se za možda i najkompleksniji dio trilogije. Napominjemo da u Kinoteci prikazujemo nedavno restaurirane inačice oba filma.
Više o filmovima i konceptu programa potražite u programskoj knjižici, čiji otisnuti primjerak možete preuzeti i na blagajni kina, a sljedeći tjedan objavit ćemo informacije o sljedećem ciklusu, koji kreće 15. ožujka i potrajat će do kraja travnja.

Noviteti: Blizu
U kina nam stiže jedan od najboljih ostvarenja 2022. godine. Riječ je o filmu Blizu, drugom dugometražnom djelu mladog belgijskog redatelja Lukasa Dhonta, priči o prijateljstvu dvojice dječaka iz francuskog provincijskog gradića koje se radikalno mijenja nakon što krenu u školu.
Od svoje premijere na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio Grand Prix, ovaj energično režiran i fascinantno odglumljen film ne prestaje izazivati oduševljenje kritike i publike, a za Oscare se natječe u kategoriji najboljeg stranog filma.

Noviteti: Na zapadu ništa novo
Još sljedeći tjedan na repertoaru Kinoteke možete pogledati Na zapadu ništa novo, spektakularnu antiratnu dramu Edwarda Bergera, koja se za Oscara natječe u devet kategorija, uključujući onima za najbolji film, strani film i adaptirani scenarij. Temeljen na glasovitom romanu Ericha Marie Remarquea, priča je to o skupini gimnazijalaca koji se dragovoljno unovače za Prvi svjetski rat, no blato rovova i ratnih eksplozija brzo će razoriti njihov idealizam.

Edward Berger ostao je vjeran beskompromisno antiratnom duhu romana, snimivši djelo koje je režijski spektakularno i emocionalno razorno. Film na velikome platnu možete pogledati još sljedeći tjedan samo u Kinoteci.

Noviteti: Ususret Oscarima 2023
I ostatak repertoara posvećen je filmovima koji se za Oscare natječu u najatraktivnijim kategorijama. Uz već spomenute Na zapadu ništa novo i Blizu, pogledajte Sve u isto vrijeme Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, film koji za Oscare konkurira u čak 11 kategorija. Nakon osvojenih priznanja američkih cehovskih udruženja producenata, redatelja i rekordne četiri nagrade filmskih i TV glumaca (uključujući i glavnoj nagradi za najbolji ansambl), ova egzistencijalistička akcijska komedija prometnula se u vodećeg kandidata u svim navedenim kategorijama, a hoće li ih i osvojiti saznajte na 95. dodjeli Oscara, koja će se održati u noći s nedjelje, 12. ožujka na ponedjeljak 13. ožujka.
Na rasporedu se nalaze još tri kandidata za najbolji film: urnebesna, Zlatnom palmom nagrađena satira Trokut tuge (tri nominacije), izvrsna crna komedija Duhovi otoka Martina McDongha (devet nominacija) te provokativna drama Tár Todda Fielda (šest nominacija) sa sjajnom Cate Blanchet u glavnoj ulozi.
Dojmljiva psihološka drama Kit Darrena Arronofskog donijela je nominacije Brendanu Fraseru u glavnoj i Hong Chau u sporednoj ulozi, dok je Paul Mescal iz Poslije sunca Charlotte Wells nominiran za najboljeg glavnog glumca.
Prikazujemo i Osam planina Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, epsku priču o prijateljstvu dvojice muškaraca, inspiriranu popularnim istoimenim romanom Paola Cognettija. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio i Nagradu žirija.

Matineja: P’Astanian i tri Njušketira
P’Astanian i tri Njušketira animirana je avantura inspirirana književnim klasikom Tri mušketira Alexadra Dumasa i sinkroniziran na hrvatski jezik, kao stvorena za mlade pustolove. To je priča o P’Astanianu, psu mačevalacu koji sanja o tome da se pridruži legendarnim Njušketirima. Nakon što je dokazao svoje vještine i stekao njihovo povjerenje, P’Astanian i Njušketiri moraju obraniti Kralja od zavjere zlog kardinala.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Kum, anatomija klasika pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka