Tjedan u Kinoteci: Da li ste videli ovu ženu?

Ciklus „Posve novi organ“ posvećen je Cronenbergovim filmovima koji istražuju odnos tijela i uma kao što su Ukleti blizanci, Nakot i Pauk, na repertoar stižu crna komedija Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića i Dnevnik Pauline P. Nevena Hitreca, a u tjedan ulazimo 60. obljetnicom pjesničke manifestacije Goranovo proljeće.

 

Posve novi organ: Um i njegov nakot
Odnos tijela i uma jedna je od tema kojoj se David Cronenberg u svome opusu često vraćao. Nastavak ciklusa Posve novi organ stoga je posvećen filmovima u kojima se potisnuti osjećaji kao što su bijes, krivnja i strah manifestiraju u obliku tjelesnih promjena, mutacija i čudovišta.
U tjedan nas uvodi Nakot, priča muškarcu koji primjećuje ozlijede na tijelu svoje kćeri te za njih sumnjiči svoju bivšu suprugu Noru, zatvorenu u psihijatrijskoj bolnici na nekonvencionalnom liječenju. Riječ je o prvoj Cronenbergovoj produkciji s veliki glumački zvijezdama (Oliver Reed, Samantha Eggar), ali i prvom filmu u kojem je emocionalnu i psihološku patologiju likova dočarao tjelesnim mutacijama.
Na istome tragu nalaze se i Muškarci Alexa Garlanda, atmosferičan psihološki horor o ženi koja odlazi u provinciju kako bi se oporavila od toksične veze i smrti svoga partnera, ne znajući da će se tamo susresti s utjelovljenjem vlastite krivnje. Uz Garlandovu sugestivnu režiju, film se ističe odličnim nastupima za Oscara nominirane Jessie Buckley i Roryja Kinneara.
U petak na rasporedu je jedan od najboljih Cronenbergovih filmova: Ukleti blizanci. Ova psihološka drama inspirirana je istinitom pričom o dvojici karizmatičnih ginekologa – inače i jednojajčanih blizanaca – koji u životu dijele sve, uključujući i partnerice. Njihov odnos bit će narušen kada se obojica zaljube u istu ženu. Uz impresivnu atmosferu, film se ističe režijski vještim korištenjem tehnologije motion controla, koja je Jeremyju Ironsu omogućila da zablista u dijabolično nadahnutoj dvostrukoj ulozi.
Tjedan zaključuje Pauk, skriveni dragulj Cronenbergova opusa, u kojem je radio s još jednim velikanom britanskog glumišta: Ralphom Fiennesom. Priča je to o shizofreniku koji se po izlasku iz bolnice pokušava priviknuti na svakodnevni život, no zapliće se u mrežu sjećanja na traumu iz djetinjstva.
Programsku knjižicu u pdf-u možete preuzeti ovdje, a od sljedećeg tjedna i na blagajni kina.Matineja: Dnevnik Pauline P.
Na repertoar nam stiže i Dnevnik Pauline P., adaptacija popularnog lektirnog naslova Sanje Polak. To je priča o snažnoj, emotivnoj i duhovitoj djevojčici koja u svoj dnevnik bilježi kritičke opservacije o prijateljima, školi, obitelji i ljubavi. Paulina P. jedan je od omiljenih likova iz suvremene hrvatske dječje književnosti, a svoju će filmsku inačicu dobiti u interpretaciji Katje Matković i u režiji Nevena Hitreca.

Noviteti: Da li ste videli ovu ženu?
Na repertoar nam stiže Da li ste videli ovu ženu?, debitantski rad Dušana Zorića i Matije Gluščevića koji je od studentskog projekta prerastao u jedan od najintrigantnijih filmova iz regije. U njemu Ksenija Marinković u nadahnutom nastupu igra ženu koja će dobiti priliku da proživi tri različita života.
Film je svjetsku premijeru imao na Tjednu kritike u Veneciji, a premijera uoči distribucije održat će se u utorak, 21. ožujka u prisustvu autorske ekipe.
Među ostalim novitetima pogledajte i dvije emotivne priče o odrastanju: Blizu Lukasa Dhonta, Osam planina Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, psihološku dramu Poslije sunca Charlotte Wells i crnu komediju Punim plućima Radislava Jovanova Gonza.
Tu su i intrigantni distopijski triler Zločini budućnosti Davida Cronenberga te oskarovski laureat Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana, nagrađen s čak sedam Oscara, uključujući i onima za najbolji film, režiju, scenarij i najbolju glumicu – Michelle Yeoh.Goranovo proljeće: 60. obljetnica
Goranovo proljeće, najznačajnija hrvatska pjesnička manifestacija, ove godine obilježava 60. rođendan. Riječ je o jednom od najdugovječnijih pjesničkih festivala na svijetu, a posvećen je živim pjesničkim glasovima – hrvatskim, regionalnim, europskim i svjetskim – uspomeni Ivana Gorana Kovačića te ideji pjesništva kao jednog od oblika borbe za osobnu i univerzalnu slobodu. Goranovo proljeće održava se u Zagrebu, Goranovu rodnom Lukovdolu i Rijeci, od 20. do 23. ožujka, a u Kinoteci će se održati svečano otvaranje. Više informacija potražite na službenoj stranici.

Anketa: Tko dolazi navečer?
Potaknuti značajnim porastom u posjećenosti kina Kinoteka, pokrenuli smo istraživanje kojim želimo upoznati našu publiku. Mnogi od vas već su ispunili anketu i podijelili s nama vaše dojmove o programu, na čemu vam iskreno zahvaljujemo!
Ako još niste, to možete napraviti do kraja ožujka. Vaši komentari su nam dragocjeni jer nam omogućuju da unaprijedimo svoj rad i pritom odgovorimo na potrebe vas – naše publike. Anketa je otvorena do kraja ožujka i anonimna je, a možete joj pristupiti ovdje.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka