Tjedan u Kinoteci: Zločini budućnosti

Ciklus „Posve novi organ“ uvest će nas u opus jednog od najprovokativniijih i najoriginalnijih redatelja današnjice – Davida Cronenberga, u Kinoteci Junior gledamo komediju Djevojka na metli, WHW u goste dovodu umjetnika Zbyněka Baladrána, a na repertoar stiže humorna drama Punim plućima Radislava Jovanova Gonze.

 

Posve novi organ: Body art
Posve novi organ tematski je ciklus posvećen jednom od najoriginalnijih autora današnjice – Davidu Cronenbergu. Ovaj kanadski redatelj svoje je ime izgradio u području znanstvene fantastike i horora, no njegov provokativan, poticajan i često krajnje subverzivan pogled na odnos tijela, psihologije i stvarnosti pokazao se inspirativnim filmašima, umjetnicima, filozofima i teoretičarima izvan granica žanra.
Ciklus kreće 15. ožujka – na Cronenbergov 80. rođendan, a podijeljen je u šest manjih cjelina od kojih svaka spaja ostvarenja iz različitih faza Cronenbergova rada s filmovima drugih autora čiji je duhovni srodnik. Ideja je ukazati na tematsku konzistentnost Cronenbergova opusa i doseg njegova utjecaja, a pritom ponuditi i novo čitanje njegovih filmova. Uz antologijske naslove kao što su Videodrome, Sudar i Ukleti blizanci, gledat ćemo i filmove Oliviera Assayasa, Claire Denis, Alexa Garlanda i Joãa Pedra Rodriguesa. Mnogi filmovi iz ciklusa bit će prvi put (ili prvi put nakon dugo vremena) prikazani na velikom platnu.
S obzirom na to da se Cronenbergovo ime vrlo često veže uz koncept body horora, prvi tjedan ciklusa posvećen je body artu, a uključuje njegov najveći komercijalni uspjeh – Oscarom nagrađeni film Muha, obilježen inovativnim prostetičkim efektima i nadahnutim nastupom Jeffa Goldbluma u glavnoj ulozi, te Ruska obećanja – sugestivni kriminalistički triler koji je Viggu Mortensenu u ulozi tetoviranog ruskog mafijaša donio nominaciju za Oscara.
Uz rame Cronenbergovim naslovima pogledat ćemo i dva filma koji su Cronenbergov transgresivni odnos prema tijelu primijenili u drugim kulturama i žanrovima. Prvi na rasporedu je kultni japanski cyberpunk košmar Tetsuo Shinye Tsukamota, film o muškarcu koji se preobražava u otpadno željezo.
Nakon njega slijedi U mojoj koži, provokativna psihološka drama francuske redateljice Marine De Van. To je priča o ženi koja razvije gotovo erotsku opsesiju samoozljeđivanjem, a inspirirana je osobnim iskustvima same redateljice, koja je u filmu odigrala i glavnu ulogu.
Program otvara pretpremijerna projekcija Cronenbergova zasad posljednjeg filma Zločini budućnosti s Viggom Mortensenom i Léom Seydoux u glavnim ulogama, nakon čega slijedi razgovor s filmskim kritičarem Željkom Luketićem i teoretičarkom Ljubicom Anđelković Đambić na temu body arta u Cronenbergovu opusu, suvremenoj umjetnosti i lokalnom kontekstu.
Popis filmova pogledajte na našoj web stranici, a detaljnije informacija o programu i programsku knjižicu objavit ćemo sljedeći tjedan.

Kinoteka Junior: Djevojka na metli
U sljedećem izdanju Kinoteke Junior, programa filmskih klasika za djecu, gledamo Djevojku na metli – čehoslovačku komediju Václava Vorlíčeka o mladoj vještici koja igrom slučaja završi u svijetu običnih ljudi, gdje je njezina nespretnost dovodi u niz komičnih situacija. Ova duhovita i maštovita bajka svojevrsni je preteča Harryja Pottera, a uz prepoznatljivi češki humor odlikuju je i vješta karakterizacija likova i suptilna kritika svakodnevice skrivena iza fasade svakodnevnog života. Film će uživo sinkronizirati glumica Sanja Milardović, a razgovor nakon projekcije moderirat će filmski kritičar Silvestar Mileta.

Noviteti: Punim plućima
Na repertoar stiže humorna drama Punim plućima, debitantski dugometražni film Radislava Jovanova Gonze o grupi prijatelja koja se okuplja nakon smrti zajedničkog druga, pri čemu će sprovod prerasti u neočekivane provod. Film krasi impresivna glumačka ekipa, kao i fotografija Stanka Hercega, koji je za svoj rad osvojio nagradu na Pulskom filmskom festivalu.
Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati niz aktualnih uspješnica. Za ljubitelje istančanih psiholoških drama tu su Blizu Lukasa Dhonta, Korzet Marie Kreutzer, Osam planina Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch i Poslije sunca Charlotte Wells, a fanovi provokativnog humora mogu se zabaviti uz Duhove otoka Martina McDonagha, Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana i Trokut tuge Rubena Östlunda.

WHW: Zbyněk Baladrán
Kustoski kolektiv WHW u goste nam dovodi umjetnika, dizajnera i kustosa Zbyněka Baladrána. Na projekciji Što je nemoćni izvor sve moći? prikazat ćemo njegova četiri kratkometražna filma, nakon čega slijedi razgovor na kojem ćemo se dotaknuti Baladránove umjetničke prakse i položaja umjetnosti u doba kasnog kapitalizma i umjetne inteligencije. Ulaz na projekciju je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice.

Anketa: Tko dolazi navečer?
Potaknuti značajnim porastom u posjećenosti kina Kinoteka, pokrenuli smo istraživanje kojim želimo upoznati našu publiku i dobiti povratnu informaciju o našim programima. Vaši komentari su nam dragocjeni jer nam omogućuju da unaprijedimo svoj rad i pritom odgovorimo na potrebe vas – naše publike.
Anketa je otvorena do kraja ožujka i anonimna je, a možete joj pristupiti ovdje.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Posve novi organ i Kinoteka Junior pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka