PRAKTIKUM – radionica za projekcioniste

Udruga 25 FPS u suradnji s Centrom za kulturu i film Augusta Cesarca i Svjetskim festivalom animiranog filma Animafest Zagreb organizira PRAKTIKUM – radionicu za projekcioniste koja će se održati u tri modula kojima bismo učinkovito educirali tehničare neophodne u suvremenim kulturnim programima. Radionica je namijenjena mladima zainteresiranima za educiranje o analognoj i digitalnoj filmskoj projekciji, a pogodna je i za usavršavanje već tehnički potkovanih i zainteresiranih kandidata.

Radionica počinje od osnova rada s filmom i projektorom te predznanje nije potrebno. Jedini uvjet koji polaznici moraju ispuniti je entuzijazam za analogni film.

Za prijavu na radionicu potrebno je navesti kratku motivaciju za sudjelovanjem na radionici kao i eventualno dosadašnje iskustvo rada s filmom, videom ili fotografijom. Prijave se šalju na mail tena@25fps.hr do 28. travnja 2023.

Kotizacija za sudjelovanje na radionici (sva tri modula) iznosi 70 eura.

Broj polaznika je ograničen.

 

 1. MODUL je zamišljen kao dvodnevni teorijsko-praktični uvod u rad s tehnologijom i tehnikama analogne projekcije. Ograničivši se na 16mm film i projektore, polaznicima će se omogućiti postepen uvod u rad s projektorima čija je tehnologija u svojoj osnovi mehanička i čija složenost i impozantnost s povećanjem formata drastično raste.
  Pokrit će se teme rukovanja s filmom, rada s 16mm projektorom, te pojašnjavanje uloge analognog projekcionista u funkcioniranju kina i filmskog festivala.
  Datumi održavanja: 2. i 4. svibanj 2023., 10 – 13 h

Mjesto održavanja: Kino Kinoteka

Voditelj: Hrvoje Spudić

Jezik radionice: hrvatski

 

 1. MODUL održat će se tijekom Animafesta u lipnju, a kandidati će uz teorijski dio o digitalnim audiovizualnim projekcijskim sustavima imati priliku kao pripravnici raditi uz operatere gdje će vidjeti kako izgleda rad u zahtjevnom festivalskom ritmu – filmska kontrola, priprema raznovrsnih datoteka za različite lokacije i namjene (galerije, kinematografe, prezentacije, online konferencije).
  Datum održavanja: 3. i 4. lipanj 2023., 10 – 14 h

Mjesto održavanja: Kino SC, Kino Kinoteka
Voditeljica: Polona Kuzman

Jezik radionice: engleski

 

 1. MODUL planira se u rujnu uoči Festivala 25 FPS na kojoj se usavršavaju znanja za rukovanje arhivskim kopijama, 16 mm i 35 mm filmom, te analognom filmskom projekcijom i njezinim proširenim formama.
  Datumi održavanja: 25. i 26. rujan 2023., 10 – 14 h

Mjesto održavanja: Kino Kinoteka
Voditelj: Christian Zagler

Jezik radionice: engleski

 

VODITELJI RADIONICE

Polona Kuzman iskusna je poduzetnica iz Nijmegena (Nizozemska) koja već 15 godina radi u audiovizualnoj industriji kao tehnički specijalist. U 2012. godini osnovala je vlastitu tvrtku Green DCP te surađuje s međunarodnim filmskim festivalima i distribucijama kao kinooperaterka, tehnička voditeljica i kontrolorka digitalnih formata. Njezina tvrtka konvertira video materijale koristeći se zelenom energijom, tj. energijom proizvedenom vodom, vjetrom ili suncem.

Hrvoje Spudić diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu, gdje danas radi kao asistent na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Kroz svoj rad istražuje tehnike i tehnologije tiska, fotografije, filma i fenomene svjetla i zvuka. Član je eksperimentalnog laboratorija Klubvizija gdje razvija eksperimente sa slikom i zvukom na 16mm filmu. Izlaže na samostalnim i grupnim izložbama. Dugogodišnji je suradnik Festivala 25 FPS.

Christian Zagler tehničar je podjednako iskusan u digitalnom i analognom tehničkom okružju, no vodeći specijalist za arhivsku i suvremenu 16-milimetarsku i 35-milimetarsku filmsku projekciju koji radi na festivalima u Grazu, Rotterdamu, Oberhausenu i Festivalu 25 FPS u Zagrebu. Voditelj je tehničke kontrole na austrijskom festivalu Viennale. Vodio je radionice za tehničke specijaliste i operatere u Zagrebu 2016. godine.

Radionica se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija.