Tjedan u Kinoteci: Goli ručak

Ciklus “Posve novi organ” završavamo Cronenbergovim filmovima o opsesiji: M. ButterflyKarta do zvijezda i Goli ručak, nagrađivani Dani suše otvaraju ciklus LUX: Nagrada publike, a tjedan završavamo otvaranjem revije FRKA i FonoKinotekom u sklopu koje gostuje reggae grupa One Dread.

Posve novi organ: Opsesija i ostale ljubavne geste
Ciklus posvećen Davidu Cronenbergu završavamo s tri priče o erotskim, romantičnim i kreativnim opsesijama, što su također neke od tema koje se provlači njegovim opusom. U tjedan nas uvodi M. Butterfly, romantična melodrama o francuskom diplomatu zaljubljenom u kinesku opernu divu, koja je zapravo špijunka na tajnome zadatku. Predvođen odličnim nastupima Jeremyja Ironsa i Jona Logana, ovaj izvrsni film adaptacija je kazališne drame Davida Henryja Hwanga, inspirirane stvarnim slučajem koji je ranih 80-ih fascinirao francusku javnost, a spada među nepravedno zanemarene Cronenbergove naslove koji zaslužuju da ih se iznova pogleda i otkrije.
Temat nastavlja Karta do zvijezda, dijabolično zabavna priča o raspadu jedne hollywoodske obitelji, s impresivnom glumačkom ekipom koju predvode Mia Wasikowska, John Cusack i Julianne Moore – za svoj nastup nagrađena na Filmskom festivalu u Cannesu.
Ciklus zaključuje Goli ručak, jedan od vrhunaca Cronenbergova opusa. Riječ je o adaptaciji gotovo pa nesnimljivog romana Williama S. Burroughsa, u kojoj je Cronenberg motive zapleta isprepleo s pojedinostima iz Burroughsova dramatičnog života. Rezultat je nadrealistički klasik u kojem se elementi noira prepleću s fantazmagoričnim prizorima, u kojima istražuje odnos kreativnosti i ovisnosti. U Kinoteci prikazujemo nedavno restauriranu verziju filma.

LUX: Nagrada publike
Ususret dodjeli Nagrade publike LUX Europski parlament u Hrvatskoj u suradnji sa Zagreb Film Festivalom organizira besplatne projekcije finalista u odabranim kinima u Zagrebu, Zadru i Puli. Program počinje 25. travnja u zagrebačkom kinu Kinoteka uz hrvatsku premijeru manjinske koprodukcije Dani suše, a završava 9. svibnja projekcijom pobjedničkog filma Berlina, Alcarràs, uz obilježavanje Dana Europe.
Nagrada publike LUX, koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, u partnerstvu s Europskom komisijom i udrugom Europa Cinemas, skreće pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima. O pobjedniku zajednički odlučuju europarlamentarci i publika, pri čemu svaka od te dvije skupine nosi 50% ocjene. Publika do 12. lipnja može ocijeniti nominirane filmove na službenoj stranici.

FonoKinoteka: One Dread
One Dread je sedmeročlani reggae/dancehall sastav vođen TNT vokalnom sekcijom (Tena, Nika i Tea), koja svojim energičnim i jedinstvenim nastupom pruža nezaboravno koncertno iskustvo. Bend je na sceni zadnjih 10 godina prošao nizom pozornica svirajući širok raspon reggae i bliskih mu (pod)žanrovskih obrada te se nakon izdavanja tri vlastita singla napokon sprema objaviti svoj prvi autorski album sredinom 2023.
Karte po cijeni od 6 eura možete kupiti u pretprodaji, odnosno 8 eura na dan koncerta.

FRKA: Filmska revija Kazališne akademije
Filmska revija Kazališne akademije – FRKA u svojem će se petnaestom izdanju održati od 28. do 30. travnja 2023. na Akademiji dramske umjetnosti, a njezino svečano otvorenje bit će u petak 28. travnja u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati.
Tema ovogodišnjeg izdanja je Flashbacks – čime je fokus stavljen na slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost.
FRKA donosi više od pedeset filmova koji su nastali u produkciji Akademije dramske umjetnosti, a na otvaranju će biti prikazani Aleksandar Vide Skerk, Moj Nikola Martine Marasović, O Mateju Jana Krevatina i Pasje bombice Mateja Matijevića.
Više informacija potražite na Facebook stranici.

Frankofonija 2023: Linija
Ovogodišnje obilježavanje Mjeseca frankofonije zaključujemo Linijom, novim filmom švicarske redateljice Ursule Meier, autorice koja je postala prepoznatljiva kao majstorica obiteljskih drama obilježenih istančanom psihologijom, crnim humorom i nadahnutim glumačkim nastupima. Linija se bavi osobnim granicama i prelaženjem istih, a uz izvrstan scenarij kritika je hvalila Stephanie Blanchoud i Valeriju Bruni Tedeschi u glavnim ulogama.

Queer MoMenti: Filmski program
Ovogodišnje izdanje manifestacije Queer MoMenti među ostalim donosi Blue Jean, nagrađivani redateljski prvijenac britanske autorice Georgije Oakley. Smješten u Veliku Britaniju 1980-ih, film istražuje utjecaj ozloglašenog „članka 28“ na živote gayeva i lezbijki, a govori o učiteljici čiji se život mijenja nakon što je učenica počne ucjenjivati detaljima iz privatnog života. Film je premijerno prikazan u sekciji Giornate degli autori na Venecijanskom filmskom festivalu, a bio je nominiran i za BAFTA-u u kategoriji najboljeg britanskog debitantskog filma.
Prije Blue Jean prikazuje se i kratkometražni film Djevojka moje mame redatelja Aruna Fulare.
Queer MoMenti održavat će se od 25. do 29. travnja na nekoliko zagrebačkih lokacija, a više informacija o programu potražite na službenoj stranici.

Noviteti: Žalica i Dardenne
Među Novitetima prikazujemo Praznik rada Pjera Žalice, autora regionalnih hitova kao što su Gori vatra (2003) i Kod amidže Idriza (2004). Žalica se i ovdje hvata u koštac sa svakodnevicom bosanskohercegovačkog društva, uvelike se oslanjajući na crni humor.
Na repertoaru su i dalje Tori i Lokita, novi film Jean-Pierrea i Luca Dardennea, dojmljiva priča o dječaku i djevojčici iz naslova, koju mnogi uvrštavaju u vrhunce njihova opusa.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hrwww.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka