Tjedan u Kinoteci: Moć razaranja

Cronenbergov ciklus „Posve novi organ“ nastavljamo kultnim naslovima, među kojima su Moć razaranja i Noćno sjeme Clivea Barkera, među Novitete stižu crna komedija Praznik rada Pjera Žalice i socijalna drama Tori i Lokita braće Dardenne, a u tjedan ulazimo dodjelom godišnje nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Posve novi organ: Novi poredak
U klasičnom žanrovskom filmu motivi bolesti, mutacija i epidemija tretiraju se kao simptomi svijeta izbačenog iz ravnoteže, zbog čega ih treba pošto-poto eliminirati. No David Cronenberg u njima je vidio sljedeći korak evolucije. Mnogi njegovi filmovi stoga se grade oko karizmatičnih vizionara koji žele stvoriti prostor za novi svjetski poredak. Jedan od najupečatljivijih je Revok, zlikovac kultnog klasika Moć razaranja – skener s telepatskim i telekinetičkim moćima koji sa svojom grupom istomišljenika želi zavladati svijetom. Prepun akcije i impresivnih specijalnih efekata od kojih će vam se doslovce razletjeti glava, Moć razaranja film je koji svakako treba doživjeti na velikome platnu!
Sličan motiv Cronenberg je intrigantno razvio i u Cosmopolisu, adaptaciji romana Dona DeLilla u kojem se bavi obrtanjem ekonomskog poretka. Tu je i Opasna metoda, povijesna drama o Sigmundu Freudu, Carlu Gustavu Jungu i Sabini Spielrein u kojoj je pokazao kako je psihoanaliza kao „lijek razgovorom“ obrnula paradigmu i način na koji se pristupa liječenju i promišljanju psiholoških poremećaja i duševnih bolesti.
U petak na rasporedu je Noćno sjeme, izrazito maštoviti fantastični horor Clivea Barkera, autora koji se baš kao i Cronenberg bavio transformativnim potencijalom body horora i strave. Noćno sjeme jedan je od njegovih najpoznatijih ostvarenja, u kojem je radikalno preokrenuo odnos između čudovišta i čovjeka, a u ciklusu ćemo prikazati njegovu restauriranu redateljsku verziju. Spomenimo i to da je Cronenberg ovdje odigrao ulogu psihijatra serijskog ubojice – pravog čudovišta Barkerova svemira.

Noviteti: Aktualni hitovi
Pjer Žalica, autor hitova kao što su Gori vatra (2003) i Kod amidže Idriza (2004), na domaća se platna vraća filmom Praznik rada, crnohumornom dramom o mentalitetu balkanskog čovjeka, koja se može pohvaliti uvijek izvrsnim glumačkim nastupima i prepoznatljivim gorkim humorom.
Među Novitete stiže i Tori i Lokita, novi film Jean-Pierrea i Luca Dardennea, priča o djevojčici i dječaku koji pokušavaju izgraditi novi život u Belgiji. Ova dojmljiva, humanistička priča premijerno je prikazana u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojila posebnu nagradu, a mnogi je uvrštavaju u vrhunce opusa braće Dardenne.
Na repertoar stiže i Alma Viva, neobična ali šarmantna priča o odrastanju u režiji Cristèle Alves Meira, u kojoj duh pokojne bake zaposjedne svoju unuku, ne bi li se razračunala s obiteljskim kaosom koji je uslijedio nakon njezine smrti.
Zbog velikog interesa na repertoar smo vratili Sigurno mjesto, debitantski film Jurja Lerotića u kojem na izrazito dojmljiv način govori o tragediji koja je pogodila njegovu obitelj. Film je nedavno osvojio Nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji hrvatski dugometražni igrani film.
Među ostalim Novitetima pogledajte Zlatnim lavom nagrađeni dokumentarac Ljepota i krvoproliće Laure Poitras, angažirani socijalni krimić Sveti pauk Alija Abbasija, crnu komediju Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića te psihološku dramu Poslije sunca Charlotte Wells.

Oktavijan: Najbolji hrvatski filmovi 2022
Oktavijan je godišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara, koja se dodjeljuje za najbolje filmove svih vrsta i rodova. U ponedjeljak u 20:30 sati pogledajte naslove nagrađene u kratkometražnim kategorijama: namjenski film Riječ Marine Uzelac, eksperimentalna Mjesta koja ćemo disati Davora Sanvincentija, animirani 11 Vuka Jevremovića, dokumentarni Babajanja Ante Zlatka Stolice i igrani Noćna vožnja autorice Vide Skerk.
Ulaz na projekciju je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni.

Matineja: Cvrčak i mravica
Na subotnjoj matineji ponovno gledamo Cvrčka i mravicu, dugometražni animirani film Luke Rukavine, koji je poznatu Ezopovu basnu o opuštenom cvrčku i radišnom mravu obradio za novu generaciju gledatelja. Prepun izvrsnih songova i dopadljive animacije, Cvrčka i mravicu u kinima je dosad vidjelo već više od 40.000 ljudi.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka